Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Αμετανόητοι οι Κινέζοι μετά τον εφιάλτη της Ουχάν! – Έφτιαξαν μεταλλαγμένο στέλεχος Covid

Τρόμο προκαλεί η αποκάλυψη ότι ερευνητές στην Κίνα έκαναν πειράματα σε εργαστήριο στο Πεκίνο με μεταλλαγμένο κορονοϊό, ο οποίος μετέτρεψε ποντικούς σε ζόμπι, με ολόλευκα μάτια και συρρικνωμένο εγκέφαλο, προτού τους ξεπαστρέψει όλους σε χρόνο ρεκόρ. Η μνημειώδης αδιαφορία τους για τον κίνδυνο διαρροής από λάθος του κορονοϊού, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα, ξεσήκωσε διακεκριμένους ερευνητές της Δύσης, που κάνουν λόγο ακόμη και για «τρέλα».

  • Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Την έρευνα, που προδημοσιεύτηκε στο bioRxiv, έκαναν ερευνητές του Beijing University of Chemical Technology, σύμφωνα με την DailyMail.com. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Κινέζοι ερευνητές απομόνωσαν σε παγκολίνο της Μαλαισίας το 2017 ένα στέλεχος κορονοϊού που έμοιαζε με τον Sars-Cov-2, ο οποίος προκάλεσε την πανδημία του Covid-19. Υπενθυμίζεται ότι ο παγκολίνος είναι το ζώο που θεωρείται ο πιο πιθανός ενδιάμεσος κρίκος μέσω του οποίου ο Sars-Cov-2 μεταπήδησε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους.

Οι Κινέζοι ερευνητές μετέφεραν τον κορονοϊό του παγκολίνου από τη Μαλαισία στο Πεκίνο, όπου τον καλλιέργησαν σε κύτταρα, ώστε να αποκτήσουν χιλιάδες κλώνους του αρχικού ιού. Στη συνέχεια αποθήκευσαν τις καλλιέργειες. Ομως, όπως αναφέρουν στην προδημοσίευση, ο κορονοϊός του παγκολίνου συνέχισε να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται. Μέχρι που κάποια στιγμή ο μεταλλαγμένος κορονοϊός, ο οποίος ονομάστηκε GX_P2V, απέκτησε πολύ επικίνδυνες νέες ιδιότητες.

covid180142

Τα πρώτα συμπτώματα

Για να τις μελετήσουν, οι ερευνητές χορήγησαν τον μεταλλαγμένο κορονοϊό, που συνέχιζε να είναι συγγενικός με τον κορονοϊό Sars-Cov-2, σε οκτώ ποντικούς. Τα πειραματόζωα είχαν περάσει από ειδική επεξεργασία, ώστε τα κύτταρά τους να αποκτήσουν υποδοχείς που τα έκαναν να συμπεριφέρονται όπως τα ανθρώπινα κύτταρα. Και οι οκτώ ποντικοί εμφάνισαν αρχικά συμπτώματα, όπως μεγάλη απώλεια βάρους και κούραση, ενώ ο κορονοϊός εντοπίστηκε στους πνεύμονες, στη μύτη, στα μάτια και στον εγκέφαλό τους.

Εξι ημέρες μετά τη μόλυνση με τον μεταλλαγμένο κορονοϊό το ιικό φορτίο «είχε μειωθεί σημαντικά» στους πνεύμονες, αλλά ο εγκέφαλος των ποντικών είχε συρρικνωθεί και το ιικό φορτίο σε αυτόν ήταν «εξαιρετικά υψηλό». Αμέσως μετά τα μάτια των πειραματόζωων έγιναν λευκά και 24 ώρες αργότερα, μεταξύ της έβδομης και της όγδοης ημέρας από τη μόλυνση, και οι οκτώ ποντικοί πέθαναν.

covid18014

Σοβαρή λοίμωξη

«Η σοβαρή λοίμωξη του εγκεφάλου στο τελευταίο στάδιο της λοίμωξης μπορεί να είναι η βασική αιτία για τον θάνατο αυτών των ποντικών» έγραψαν οι ερευνητές. Πρόσθεσαν ότι τα στοιχεία τους δείχνουν πως ο μεταλλαγμένος κορονοϊός μολύνει πρώτα τους πνεύμονες, αλλά στη συνέχεια -αντίθετα με τον κορονοϊό του Covid-19- εξαπλώνεται κυρίως στον εγκέφαλο και προκαλεί «εντυπωσιακά γρήγορα» τον θάνατο. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ένας συγγενικός με τον SARS-CoV-2 κορονοϊός παγκολίνου μπορεί να προκαλέσει 100% θνητότητα στους ποντικούς, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ο ιός GX_P2V να διαχυθεί στους ανθρώπους» έγραψαν οι ερευνητές, παραδεχόμενοι ότι ο μεταλλαγμένος κορονοϊός θα μπορούσε να μολύνει και τους ανθρώπους.

Η αδιαφορία τους για τον κίνδυνο διαρροής του μεταλλαγμένου κορονοϊού από λάθος από το εργαστήριό τους εξόργισε τον καθηγητή του University College London Φρανσουά Μπαλού. «Είναι μια άθλια έρευνα, επιστημονικά απολύτως ανούσια» έγραψε στο Χ, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους πειράματα «μπορεί να πάνε στραβά». Ο καθηγητής του Rutgers University Ρίτσαρντ Εμπράιτ συμφώνησε με τον Μπαλού, αλλά πήγε ένα βήμα πιο πέρα και υπονόησε ότι οι Κινέζοι δεν έβαλαν μυαλό, συνδέοντας τα πειράματα στο εργαστήριο στο Πεκίνο με τα πειράματα με τον κορονοϊό Sars-Cov-2 στο εργαστήριο της Ουχάν.

covid180143

«Η προδημοσίευση δεν κάνει ειδική αναφορά στα επίπεδα βιοασφάλειας και στα προληπτικά μέτρα για τη βιοασφάλεια που ελήφθησαν για την έρευνα» τόνισε στη βρετανική εφημερίδα ο Εμπράιτ. «Η απουσία αυτής της πληροφορίας προκαλεί ανησυχία για την πιθανότητα αυτή η έρευνα, όπως η έρευνα στην Ουχάν το 2016-2019, που ενδεχομένως προκάλεσε την πανδημία Covid-19, να διεξήχθη απερίσκεπτα, χωρίς τις ελάχιστες πρακτικές βιοασφάλειας και περιορισμού που απαιτούνται για έρευνες με παθογόνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημίες» πρόσθεσε. «Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει, προτού να είναι πολύ αργά» έγραψε χαρακτηριστικά στο Χ ο συνταξιούχος καθηγητής του Stanford University δρ Γκενάντι Γκλίνσκι.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η «Daily Mail» έχει αποκαλύψει πως με χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ εργαστήρια που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρο τον πλανήτη κάνουν αμφιλεγόμενα πειράματα με επικίνδυνους ιούς, επικαλούμενα την ανάγκη μελέτη τους για να αποφευχθεί το ξέσπασμα πανδημίας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...