Σταφύλι για τα δόντια

Οι σπόροι κρύβουν το κλειδί για την παράταση του χρόνου ζωής των σφραγισμάτων

Οι σπόροι κρύβουν το κλειδί για την παράταση του χρόνου ζωής των σφραγισμάτων

Το εκχύλισμα από τους σπόρους των σταφυλιών αντλείται ως υποπροϊόν της οινοπαραγωγικής διαδικασίας (δεν μπορεί να ληφθεί με τη βρώση των σπόρων που είναι άπεπτα στο στομάχι) και αξιοποιείται σε σειρά διαφορετικών προϊόντων, ως υπερτροφή, ως συμπλήρωμα διατροφής όσων λαμβάνουν μέρος σε έντονες σωματικές δραστηριότητες και επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψη αντιοξειδωτικών, ως πηγή φλαβονοειδών και προανθοκυανιδίνων, σε φάρμακα για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της καρδιαγγειακής λειτουργίας, ακόμη και σε αντικαρκινικά φάρμακα.

Τώρα οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Illinois στο Σικάγο έρχονται να προσθέσουν ακόμη μία πιθανή αξιοποίησή του, στην υπηρεσία της οδοντιατρικής.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι έχει την ιδιότητα να σκληραίνει την οδοντίνη κάτω από το σμάλτο και επομένως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της φθοράς των δοντιών, κυρίως όμως για την ενίσχυση και την παράταση του χρόνου ζωής των σφραγισμάτων από συνθετικές ρητίνες πέραν των πέντε έως επτά ετών (το όριό τους με τα σημερινά δεδομένα).

Dιαδεδομένα

Τα συγκεκριμένα σφραγίσματα, που έχουν το χρώμα του οδοντικού σμάλτου, είναι πλέον περισσότερο διαδεδομένα, κυρίως γιατί εξασφαλίζουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά δεν διαθέτουν την ανθεκτικότητα των σφραγισμάτων από αμάλγαμα (που έχουν διάρκεια ζωής έως και 15 έτη).
Από την άλλη, όμως, είναι ευάλωτα σε διάβρωση, η οποία επιτρέπει τη συνέχιση της φθοράς στο ίδιο το δόντι από τα οξέα που παράγονται στην οδοντική πλάκα (καθώς τα βακτήρια της πλάκας μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε ενέργεια για να αναπτυχθούν).

Οπως εξηγούν οι ερευνητές στη σχετική δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Journal of Dental Research», το εκχύλισμα των σπόρων σταφυλιών λειτουργεί σαν καταλύτης και επιτρέπει την καλύτερη «πρόσδεση» της συνθετικής ρητίνης με την οδοντίνη. Ταυτόχρονα, τα φλαβονοειδή που εμπεριέχει συμμετέχουν στη διαδικασία με την οποία αναπληρώνεται το κολλαγόνο, το βασικό συστατικό της οδοντίνης, διευκολύνοντας τη φυσική αποκατάσταση της φθοράς του δοντιού από τον οργανισμό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αρθρίτιδα γόνατος – Τα πρώτα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να δώσει απαντήσεις...

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...