«Φρένο» στο χρόνιο άσθμα

Επαναστατική θεραπεία με εφαρμογή βλαστοκυττάρων

Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για το χρόνιο άσθμα ανέπτυξαν ερευνητές από το Monash Biomedicine Discovery Institute της Αυστραλίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας των βλαστοκυττάρων.

Σε συνεργασία με την εταιρία Cynata Therapeutics -ηγέτιδα στον τομέα των βλαστοκυττάρων-, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με την εφαρμογή πολυδύναμων μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων και συγκεκριμένα επαγόμενων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων (IPS) – σε μοντέλο άσθματος.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «FASEB Journal», έδειξε ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα, ιδίως όταν χορηγούνται ενδορρινικά, μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τη σχετιζόμενη με το άσθμα φλεγμονή, την πνευμονική και βρογχική ίνωση και τη βρογχική υπεραντιδραστικότητα (αποτελεί το κλινικό σύμπτωμα του άσθματος).

Σημαντικό εύρημα

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καινοτόμο αυτόνομη ή επικουρική θεραπεία για το χρόνιο άσθμα, ιδίως για εκείνους τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στις υπάρχουσες θεραπείες με τα κορτικοστεροειδή. Το πιο σημαντικό εύρημα όμως των ερευνητών είναι ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να βελτιώσουν αποτελεσματικά την ίνωση (τη σκλήρυνση και την καταστροφή του πνευμονικού ιστού). Οταν οι επιστήμονες δοκίμασαν άλλους τύπους κυττάρων για να βελτιώσουν την ίνωση, χρειάστηκε να τα συνδυάσουν με σκευάσματα που κάνουν ανάπλαση για να πετύχουν ανάλογα αποτελέσματα. Τα κύτταρα αυτά μπόρεσαν να αναστρέψουν πολύ αποτελεσματικά την ίνωση που προκαλεί πνευμονική δυσλειτουργία και δύσπνοια.

Τα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (IPS) που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, αλλά δεν προέρχονται από έμβρυα. Ετσι δεν τίθενται ηθικά διλήμματα με τη χρήση τους. Επιπλέον τα IPS κύτταρα φτιάχνονται από τα ενήλικα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να χορηγηθούν στον ίδιο ασθενή χωρίς τον κίνδυνο απόρριψης από το ανοσοποιητικό του σύστημα.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ