Σφουγγάρι «σβήνει» τον καρκίνο

Μόρια από το Latrunculia austini μπορούν να καταστρέψουν όγκους στο πάγκρεας

Μόρια από το Latrunculia austini μπορούν να καταστρέψουν όγκους στο πάγκρεας

Ενα μικρό πράσινο σφουγγάρι που αναπτύσσεται σε μέτρια βάθη του Ειρηνικού, στα ανοιχτά της Αλάσκας, μπορεί να είναι το πρώτο αποτελεσματικό όπλο κατά του καρκίνου του παγκρέατος.

Πολλά μόρια στο σφουγγάρι, που φέρει την ονομασία Latrunculia austini, καταστρέφουν στοχευμένα τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα, όπως έδειξαν εργαστηριακά πειράματα που πραγματοποίησαν ο Mark Hamann του πανεπιστημίου South Carolina και ο συνεργάτης του Fred Valeriote από το Ινστιτούτο Καρκίνου «Henry Ford» στο Ντιτρόιτ.

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα μόρια του συγκεκριμένου σφουγγαριού «είναι αναμφισβήτητα τα πιο ενεργά μόρια κατά του καρκίνου του παγκρέατος που έχουμε δει». «Παρότι πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά αλλά και πειράματα, το γεγονός σηματοδοτεί το πρώτο σημαντικό βήμα στην ανακάλυψη και τη διαδικασία ανάπτυξης μιας θεραπείας» δήλωσε ο Harmann.

Ο Valeriote, από την πλευρά του, διευκρίνισε: «Από τα 5.000 δείγματα σφουγγαριών που έχουμε αναλύσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες την επιλεκτική δράση επί του καρκίνου του παγκρέατος την έχουμε δει ακόμη σε μόνο ένα σφουγγάρι, που συλλέχτηκε πριν από πολλά χρόνια στην Ινδονησία, το οποίο δρούσε επίσης στοχευμένα και κατά του καρκίνου των ωοθηκών».

Kαθυστερημένη διάγνωση

Ο καρκίνος του παγκρέατος δεν θεραπεύεται εύκολα, ενώ αναπτύσσει ιδιαίτερα επιθετικούς όγκους. Είναι ένας καρκίνος που εξελίσσεται σιγά σιγά, ενώ η καθυστερημένη διάγνωση σημαίνει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας και επιβίωσης των ασθενών. Αξιοσημείωτο είναι πως οι πιθανότητες ενός ασθενούς να επιβιώσει πέντε χρόνια με αυτόν τον όγκο είναι μόνο 14%, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου.

Το μικροσκοπικό σφουγγάρι με το θαμπό πράσινο χρώμα αναπτύσσεται και ζει στον βραχώδη πυθμένα των σκοτεινών, παγωμένων νερών του Ειρηνικού, πέρα από τις ακτές της Αλάσκας, σε βάθη από 70 έως 220 μέτρα. Ανακαλύφθηκε από τον ερευνητή στο Κέντρο Αλιείας ΝΟΑΑ της Αλάσκα Bob Stone το 2005, στη διάρκεια μιας εξερεύνησης του βυθού, ο οποίος σχολιάζει: «Ποιος να το φανταζόταν, όταν εξέταζα αυτό το σφουγγάρι, πως θα μπορούσε να είναι θαυματουργό…»

offer 1

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ