«Σκανάρισμα» καρκίνου!

Επιτυχή αποτελέσματα με εξέταση αίματος

 Επιτυχή αποτελέσματα με εξέταση αίματος

Μια νέα εξέταση αίματος, που «σκανάρει» το σώμα για ίχνη καρκινικού DNA, διαπιστώθηκε ότι αναγνωρίζει κακοήθειες σε πρώιμο στάδιο με ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο από το 50%, γεγονός που χαρακτηρίζεται αλματώδης βελτίωση της αξιοπιστίας των λεγόμενων «υγρών βιοψιών».

Υπάρχουν ήδη αρκετές εταιρίες που προσφέρουν εξετάσεις οι οποίες μπορεί να διαγνώσουν DNA καρκίνου στο αίμα ασθενών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας, οι οποίες βοηθούν στην εξεύρεση της καταλληλότερης θεραπείας ή αποκαλύπτουν αν έχει επιστρέψει ένας καρκίνος έπειτα από χειρουργική επέμβαση.

Η εξέταση ανίχνευσης καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση, όπως ελπίζουν οι ερευνητές, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.
«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή αποτελεί μία από τις πρώτες έρευνες που έχουν εξετάσει άμεσα τους καρκίνους πρώιμου σταδίου» είπε ο δρ Βίκτορ Βελκουλέσκου, καθηγητής Ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου Kimmel του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η έρευνα του οποίου δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine». Η πρόκληση στη δημιουργία τέτοιας εξέτασης έγκειται στο ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η ύπαρξη σπάνιου DNA από πραγματικούς καρκίνους και να αγνοηθούν οι γονιδιακές αλλοιώσεις άλλων τύπων, που ενδεχομένως να δημιουργηθούν κατά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, ή τα εκ γενετής μεταλλαγμένα γονίδια.

Γονίδια

Οι ερευνητές σάρωσαν δείγματα αίματος από ασθενείς με καρκίνους μαστού, πνευμόνων, ωοθηκών και παχέος εντέρου, ψάχνοντας για 58 γονίδια, τα οποία συνήθως συνδέονται με αυτούς τους καρκίνους, σε 138 ασθενείς.
Γενικά, μπόρεσαν να αναγνωρίσουν 86 από 138 καρκίνους πρώτου και δεύτερου σταδίου. Εξετάζοντας, επίσης, την αλληλουχία μεταλλάξεων σε καρκίνους σε 100 από τους ίδιους ασθενείς, ανακάλυψαν ότι σε 82 από αυτούς οι μεταλλάξεις που ανακαλύφθηκαν στο αίμα αντιστοιχούσαν σε αυτές που βρέθηκαν στους ιστούς με τον καρκίνο. Δοκίμασαν, επίσης, την εξέταση σε 44 υγιή άτομα, χωρίς να βρεθούν μεταλλάξεις καρκινικής προέλευσης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ