Ασπίδα για την καρδιά

Παρουσίαση φαρμάκου για λιγότερα εμφράγματα και καρκίνο!

Η νέα αντιφλεγμονώδης ουσία κανακινουμάμπη θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες καρδιακές προσβολές και θανάτους από καρκίνο. H ανακάλυψή της χαιρετίστηκε ως η μεγαλύτερη εξέλιξη μετά τις στατίνες από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στη Βαρκελόνη.

Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο από τον καθηγητή Πολ Ρίντκερ της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Η δραστική ουσία κανακινουμάμπη, της εταιρίας Novartis, λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από τις συμβατικές θεραπείες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 25% και την ανάγκη για ακριβές παρεμβατικές θεραπείες, όπως bypass ή τοποθέτηση stents, κατά 30%.

Εκατομμύρια ενήλικοι λαμβάνουν στατίνες για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης τους και να προφυλαχθούν από ενδεχόμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το ένα τέταρτο από όσους έχουν υποστεί έμφραγμα θα παρουσιάσει νέο επεισόδιο μέσα στην επόμενη πενταετία, ακόμη κι αν λαμβάνει στατίνες, ωστόσο οι μισές καρδιακές προσβολές σημειώνονται σε ανθρώπους που δεν έχουν υψηλή χοληστερίνη.

Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η μείωση των φλεγμονωδών καταστάσεων στο σώμα γενικότερα και στις αρτηρίες ειδικότερα μπορεί να εμποδίσει την εκδήλωση πολλών παθήσεων. Η κανακινουμάμπη, που χορηγείται σε ενέσιμη μορφή κάθε τρεις μήνες, μπορεί να μειώσει τα επαναλαμβανόμενα εμφράγματα κατά 25%.

Οι στατίνες περιορίζουν αυτόν τον κίνδυνο περίπου κατά 15%. Ανοίγει έτσι, σύμφωνα με τον καθηγητή, ένα «τρίτο μέτωπο» στη μάχη για την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών.

Στην πορεία της τετραετούς μελέτης τους με τη συμμετοχή 10.000 καρδιοπαθών, στους οποίους χορηγήθηκε το αντιφλεγμονώδες φάρμακο και ένα υποκατάστατο, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως σε όσους χορηγήθηκε η νέα θεραπεία μειώθηκαν οι καρδιακές προσβολές κατά 24% και η στηθάγχη κατά 17%. Το φάρμακο είχε θετική επίδραση και στην καθυστέρηση της εξέλιξης του καρκίνου, καθώς σε εκείνους που λάμβαναν την υψηλότερη δόση μειώθηκαν κατά 51% οι θάνατοι από διάφορες μορφές καρκίνου και κατά 75% οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ