Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Πάσχα στα Ιεροσόλυμα του Ναζωραίου

Ολο και περισσότεροι νέοι επισκέπτονται για προσκύνημα τους Αγίους Τόπους.

Ευλογία και όνειρο ζωής, μια αξέχαστη εμπειρία που μένει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά και στο μυαλό. Η επίσκεψη και το προσκύνημα στον τόπο όπου μαρτύρησε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς Χριστός αποτελεί αναμφίβολα ένα ταξίδι που δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο!

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά του πλανήτη συρρέουν στους Αγίους Τόπους, περπατούν στην Οδό του Μαρτυρίου μέχρι τον φρικτό Γολγοθά, προσκυνούν την Ιερή Αποκαθήλωση και συμμετέχουν στην Τελετή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου. Ανάμεσά τους και εκατοντάδες Ελληνες που παρά την οικονομική κρίση, επιμένουν να ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή και να δίνουν χείρα βοηθείας αλλά και ψυχική δύναμη στους Αγιοταφίτες μοναχούς που κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα προσκυνήματα, στη μέση της ερήμου.

Περισσότερα νιάτα!

Ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου Tita Travel στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ενεργοποιείται στην τουριστική αγορά από το 1986 και προωθεί τον θρησκευτικό τουρισμό και τις προσκυνηματικές εκδρομές στα Ιεροσόλυμα από το 1989, η κυρία Φωτεινή Τάζογλου αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια και λόγω οικονομικής κρίσης ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται τους Αγίους Τόπους για την περίοδο του Πάσχα έχει μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, τονίζει ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι εκφράζουν ενδιαφέρον να ταξιδέψουν στα Ιεροσόλυμα και να προσκυνήσουν τα μέρη όπου περπάτησε ο Ιησούς.

«Πράγματι, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση των Ελλήνων που ταξιδεύουν στα Ιεροσόλυμα για το Πάσχα. Ωστόσο, ενώ παλαιότερα κυριαρχούσε η αντίληψη πως το ταξίδι στους Αγίους Τόπους αφορούσε κυρίως ηλικιωμένους, σήμερα πάρα πολλοί νέοι πηγαίνουν στα Ιεροσόλυμα, ακόμη κι αν δεν είναι “πωρωμένοι” με την Εκκλησία. Ουσιαστικά, μιλάμε για κόσμο ηλικίας από 18 μέχρι 30 ετών που θέλει να επισκεφτεί τα πανάγια προσκυνήματα της Ιερουσαλήμ».

Για την περίοδο του Πάσχα, το ταξιδιωτικό γραφείο της κυρίας Τάζογλου πραγματοποιεί ταξίδια διάρκειας 7-13 ημερών, με το κόστος να ξεκινάει από τα 750 ευρώ. Οπως αναφέρει:

«Παλαιότερα οι περισσότεροι Ελληνες επέλεγαν για το ταξίδι τους τις ημέρες του Πάσχα αλλά και τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ τα τελευταία χρόνια ταξιδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό συμβαίνει επειδή θέλουν να επισκεφτούν τα προσκυνήματα με μεγαλύτερη άνεση και όχι τις ημέρες του Πάσχα, οπότε υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές.

Από τη βόρεια Ελλάδα ταξιδεύουν περίπου χίλια άτομα τον χρόνο. Η παρουσία των Ελλήνων στα προσκυνήματα είναι πολύ σημαντική, γιατί δίνει δύναμη στους μοναχούς που τα φυλάνε και υψώνουν καθημερινά την ελληνική σημαία. Απλά θα σας αναφέρω πως στη Νεκρά Ζώνη, μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, υπάρχει το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου που ουσιαστικά βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στα δύο κράτη και παρ΄ όλα αυτά έχει υψωμένη την ελληνική σημαία. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο».

Για μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, που για κάποιους αποτελεί όνειρο ζωής και για άλλους απλώς ένα ταξίδι, κάνει λόγο ο κ. Λάζαρος Κιτσάκης, ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Kitsakis Travel στην Αθήνα.

«Το ταξίδι στους Αγίους Τόπους είναι μια μοναδική εμπειρία. Για κάποιους είναι όνειρο ζωής, για άλλους απλώς ένα ταξίδι. Ολοι όμως μαγεύονται και θέλουν να τους επισκεφτούν ξανά. Εχουμε πολλούς πελάτες που έχουν επισκεφτεί τους Αγίους Τόπους πάνω από δέκα φορές. Οι Αγιοι Τόποι παραμένουν ένας προορισμός με μεγάλη ζήτηση το Πάσχα, αλλά τελικά οι περισσότεροι επιλέγουν μια άλλη περίοδο, κυρίως τον Μάιο ή τον Ιούνιο, λόγω του κόστους. Φέτος ειδικά, που το Πάσχα συμπίπτει με των Καθολικών, οι τιμές κινήθηκαν υψηλά για τον Ελληνα ταξιδιώτη, σε αντίθεση με άλλες εθνικότητες (κυρίως Ρώσοι) που κατακλύζουν τις ημέρες αυτές τους Αγίους Τόπους. Τα ξενοδοχεία στην Ιερουσαλήμ και τη γύρω περιοχή αγγίζουν σε πληρότητα το 100%.

Μετά το Πάσχα οι τιμές μειώνονται αισθητά και υπάρχουν εκδρομές που ξεκινάνε από τα 650 ευρώ τελική τιμή, για πρόγραμμα έξι ημερών».

Αναφορικά με τα προσκυνήματα που βρίσκονται σε ελληνικά χέρια εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς και το μείζον θέμα της ασφάλειας των εκδρομέων, ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα προσκυνήματα βρίσκονται σε ελληνικά χέρια χιλιάδες χρόνια τώρα και η παρουσία μας εκεί, αν και μειωμένη τα τελευταία χρόνια, δίνει θάρρος και παρηγοριά στους φύλακές τους.

Επιπλέον, πρέπει να τονίζουμε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας για τους εκδρομείς, αφού τόσο η ισραηλινή όσο και η παλαιστινιακή αστυνομία λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσουν τον προορισμό ασφαλή. Για το Ισραήλ εξάλλου το 2013 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό, αφού κατέγραψε το υψηλότερο νούμερο στον εισερχόμενο τουρισμό. Περίπου επτά εκατομμύρια τουρίστες το επισκέφτηκαν, κυρίως για θρησκευτικό τουρισμό».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...