Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Οι low profile εφοπλιστές με art αναζητήσεις

Οι μεγάλες επενδύσεις του Διαμαντή Διαμαντίδη στη ναυτιλία, η ακίνητη περιουσία του και οι δικαστικές διαμάχες με την JP Morgan και τον οίκο Sotheby’s

Θεωρείται -και είναι- ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες εφοπλιστές. Η ακίνητη περιουσία του, μυθική. Η δε ρευστότητα που φέρεται να διακρατά σε μετρητά είναι παροιμιώδης στους κύκλους των private bankers. Είναι πατριώτης και πληρώνει το κάτι παραπάνω για να μπορεί να υψώνει τη γαλανόλευκη στον ιστό των ποντοπόρων του. Είναι και φιλάνθρωπος με μεγάλη κοινωφελή δράση, μέσω του ιδρύματος που έχει δομήσει μαζί με τη σύζυγό του.

Μα καλά, θα αναρωτηθείτε, δεν έχει κανένα ελάττωμα; Εχει. Τουλάχιστον δύο: Είναι απίστευτα χαμηλού προφίλ και απεχθάνεται τη δημοσιότητα. Και είναι επίσης και τζόρας. Γι’ αυτό δεν δίστασε να καθίσει στο σκαμνί εταιρίες σαν τη Sotheby’s και την JP Morgan, όταν έκρινε ότι του την είχαν φέρει. Ο λόγος βέβαια για τον Διαμαντή Διαμαντίδη, έναν εφοπλιστή που σε αντίθεση με τους περισσότερους ομολόγους του διαφεύγει της προσοχής της κοινής γνώμης. Τουλάχιστον μέχρι πριν από μία τριετία. Κι αυτό επειδή τότε ο μεγάλος γιος του Πασχάλης βγήκε στην επιφάνεια, εξαιτίας της σχέσης του με την Ευα Καϊλή. Μια σχέση η οποία, όπως κάποιοι λένε, αρχικά τουλάχιστον, δυσαρέστησε τον πατέρα του, ακριβώς λόγω των διαστάσεων που έπαιρνε στα media.

Ο Διαμαντής Διαμαντίδης προσέχει πολύ το όνομά του. Και είναι φυσικό να επιθυμεί το ίδιο και για τον γιο του, αναφέρουν κύκλοι με γνώση των εξελίξεων εκείνης της εποχής.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τους τελευταίους μήνες με στοχευμένες αγορές ποιοτικού τονάζ, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ο Διαμαντίδης έχει πάλι μεγαλώσει σε δυσθεώρητα επίπεδα τον στόλο του, ενώ παράλληλα τον έχει εκμνοντερνίσει. Η ροή των αγοραπωλησιών του είναι τέτοια που τον επαναφέρει πλέον δυναμικά στο προσκήνιο της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Πουλάει τα παλιά του πλοία και αγοράζει ολοκαίνουργια, πολλές φορές από άλλους Ελληνες, όπως ο Κώστας Φωστηρόπουλος, πριν καν βγουν από τα ναυπηγεία.

Τα πλοία

Οι δύο ναυτιλιακές του ελέγχουν περί τα 50 μεγάλα ποντοπόρα πλοία. Η μία είναι η Delta Tankers (Delta, όπως λέμε Διαμαντίδης), που την εποχή αυτή έχει φτάσει να ελέγχει στόλο 22 δεξαμενόπλοιων με συνολική μεταφορική δυναμικότητα άνω των τριών εκατομμυρίων μετρικών τόνων. Φορτωμένος με πετρέλαιο, αυτός ο στόλος αξίζει κοντά στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια, εξηγούν από την Ακτή Μιαούλη, επισημαίνοντας πως ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων του είναι μόλις τέσσερα χρόνια, ενώ όλα τα τύπου Aframax και Suezmax tankers έχουν παγοθραυστικές πιστοποιήσεις (ice class 1 A FS). Ενας από τους πιο σύγχρονους στόλους παγκοσμίως και εκ των μεγαλύτερων μεταξύ των ανεξάρτητων ιδιωτικών ομίλων. Και αυτός είναι ο ένας στόλος του Διαμαντίδη…

Από τα γραφεία του στο Παλαιό Φάληρο και στον Πειραιά διαχειρίζεται μαζί με τον γιο του και τη Marmaras Navigation Ltd, στην οποία περιλαμβάνονται περί τα 25 μεγάλα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, επίσης πολύ υψηλών προδιαγραφών. Λέγεται ότι είναι ένας από εκείνους τους εφοπλιστές που πούλησαν ακριβά πριν ξεσπάσει η κρίση και αγόρασαν φτηνά τα τελευταία έτη, όταν οι αξίες έπεσαν, με αποτέλεσμα μεγάλες υπεραξίες.

Είναι λοιπόν τόσο επιτυχημένος σε όλα του; Ασφαλώς και όχι, απαντούν κάποιοι, θυμίζοντας τα χαμένα χρήματα από τις επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων σε ρωσικά ομόλογα στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αλλά και την υπόθεση με τους αμφιλεγόμενης ταυτότητας πίνακες που αγόρασε από δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, επίσης έναντι εκατομμυρίων.

Οπως όμως είπαμε, ο Διαμαντής είναι τζόρας. Ετσι δεν δίστασε στιγμή να στραφεί εναντίον της JP Morgan αλλά και του βρετανικού οίκου δημοπρασιών. Η πρώτη υπόθεση κόστισε εκατομμύρια σε νομικά έξοδα και παρά το γεγονός ότι δεν πέτυχε να του επιστραφούν τα 40.000.000 δολάρια που διεκδικούσε, η υψηλή δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση εμπέδωσε σε κάθε ενδιαφερόμενο πως ο Διαμαντής κυνηγάει μέχρι τέλους όσους θεωρεί ότι τον αδικούν.

Μέσα στη λίστα των «θυμάτων» της JP Morgan ήταν πάντως τότε και άλλοι εφοπλιστές, όπως ο Πήτερ Λιβανός, ο οποίος φέρεται να έχασε περίπου 500.000.000 δολάρια, και οι οικογένειες Κολλάκη, Αφεντάκη και Κέδρου. Η οικογένεια Πολέμη υποστήριξε μάλιστα ότι ζημιώθηκε 280.000.000 δολάρια από τις επενδυτικές προτάσεις της δεύτερης σε μέγεθος αμερικανικής τράπεζας. Επιπλέον, η ίδια η τράπεζα τούς ζήτησε να καλύψουν τις ζημίες και αναγκάστηκαν να δανειστούν 560.000.000 δολάρια. Η υπόθεση διήρκεσε χρόνια και εστιάστηκε στις αξιώσεις των Διαμαντίδη και Πολέμη. Το αποτέλεσμα δεν τους δικαίωσε, αλλά κύκλοι σε γνώση των όσων διαμείφθηκαν μεταφέρουν πως η τράπεζα έκτοτε «είναι στα πόδια τους». Αστικοί μύθοι, λένε άλλοι.
t43trf45wtw45gg 5Τι να πει κανείς όμως για τη δεύτερη περιπέτεια του Διαμαντή, την υπόθεση με τα έργα τέχνης; Μεγάλος συλλέκτης ο ίδιος, το 2007 αγόρασε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s αντί 950.000 ευρώ ένα έργο του Παρθένη («Παναγία με βρέφος»), τιμή ρεκόρ τότε για τον καλλιτέχνη. Τον Ιανουάριο του 2012 συζητήθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η πολύκροτη πλέον υπόθεση Διαμαντίδη κατά Sotheby’s. Σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης που λήφθηκε, οι δικαστές του Πολυμελούς δέχτηκαν την αγωγή και αποφάνθηκαν υπέρ του Διαμαντίδη κρίνοντας ως πλαστό το έργο με τίτλο «Παναγία με βρέφος» και καταδίκασαν αμφότερους τους εναγόμενους, τον οίκο Sotheby’s και τον νόμιμο εκπρόσωπό του Κωνσταντίνο Φράγκο, στην εις ολοκληρίαν καταβολή αποζημίωσης, ύψους 975.000 ευρώ, υπέρ του ενάγοντος.
t43trf45wtw45gg 6Υπάρχει όμως και δεύτερος πλαστός πίνακας, για τον οποίο η υπόθεση πήρε την άγουσα προς τα βρετανικά δικαστήρια. Συγκεκριμένα, άλλο έργο του «Παρθένη», που υποβλήθηκε στην κρίση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ήταν η «Νεκρή φύση μπροστά στην Ακρόπολη», για το οποίο όμως οι Ελληνες δικαστές έκριναν ότι δεν έχουν αρμοδιότητα να αποφασίσουν, καθώς ο Διαμαντίδης κατά τη σύναψη της σύμβασης αγοράς του εν λόγω έργου είχε υπογράψει ρήτρα περί αποκλειστικής αρμοδιότητας των βρετανικών δικαστηρίων.

Η αυθεντικότητα αμφότερων των έργων παρέμεινε πάντως διαφιλονικούμενη στους κύκλους της τέχνης, με κάποιους να ισχυρίζονται πως είναι αυθεντικοί. Εκτός από συλλέκτης έργων τέχνης, ο Διαμαντίδης φέρεται να είναι και εκ των μεγαλύτερων συλλεκτών αυτοκινήτων. Διαμάντι του Διαμαντίδη (sic) θεωρείται -μεταξύ άλλων- μια πολυβραβευμένη στις λέσχες και διαγωνισμούς κλασικών αυτοκινήτων Jaguar XK 120 Roadster του 1952.

Φιλανθρωπίες και η έπαυλη στο Σούνιο με το ελικοδρόμιο

Ο Διαμαντίδης και η σύζυγός του Μαρία Διαμαντίδη ίδρυσαν το 1999, παρά το γεγονός πως ήταν η χρονιά που έχαναν εκατομμύρια στη Ρωσία, το κοινωφελές ίδρυμα Προποντίς. Ο σκοπός του ιδρύματος είναι η προσφορά στην παιδεία, στην επιστημονική έρευνα και στις τέχνες με την ευρύτερη έννοια των όρων αυτών. Οι δωρεές του ιδρύματος αλλά και οι προσωπικές της οικογένειας ξεκινούν από μονάδες αφαλάτωσης σε διάφορα άνυδρα νησιά του Αιγαίου και φτάνουν σε εκατοντάδες υποτροφίες τα τελευταία 15 χρόνια σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, και δεκάδες ακόμα ετησίως που έπονται.

Παράλληλα με όλα αυτά ο εφοπλιστής έχει φτιάξει και μια αυτοκρατορία ακινήτων. Μεταξύ των γνωστότερων κινήσεων που του αποδίδονται είναι η αγορά (πάρα πολύ) μεγάλων εκτάσεων στην Ίο, της έπαυλης Γουλανδρή στο Πόρτο Ράφτη και τεράστιων εκτάσεων στο Σούνιο. Ειδικότερα, στην ανατολική ακτή της Αττικής λέγεται ότι κατέβαλε περί τα 20.000.000 ευρώ για τη θερινή κατοικία της αείμνηστης Ντόλλυς Γουλανδρή, συζύγου του άλλοτε προέδρου του Ολυμπιακού Νίκου Γουλανδρή, στο Πόρτο Ράφτη. Στη δε δυτική ακτή της Αττικής τού αποδίδονται επίσης αγορές στα Λεγραινά του Σουνίου από το ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν.

Γι’ αυτή την περιοχή υπάρχει και μια ιστορία ενδεικτική του πώς κινείται ο εφοπλιστής: Πρόκειται για τη λευκή φαραωνική έπαυλη που στέκει εδώ και δεκαετίες στη χερσόνησο πριν από τον ναό στο Σούνιο. Ιδιοκτησία της οικογενείας Ανδρεάδη, προ τετραετίας την αγόρασε ο Διαμαντίδης. Το σπίτι μόνο είχε έκταση 7.000 τετραγωνικά μέτρα, όμως ο επιχειρηματίας φαίνεται πως το θεώρησε υπερβολή κι έτσι έβαλε να του γκρεμίσουν τα 4.000 τετραγωνικά, αλλά πρόσθεσε ελικοδρόμιο, και γήπεδα τένις και ποδοσφαίρου. Εχει επενδύσει επίσης σε οικόπεδα και ακίνητα στο Πόρτο Χέλι και αλλού, στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Ο υιός που λατρεύει το ασθενές φύλο!
t43trf45wtw45gg 1
Ο 30χρονος γιος του Διαμαντή, ο Πασχάλης, ζούσε μέχρι πρότινος μόνιμα στην Εκάλη μαζί με τους γονείς του και τον μικρότερο αδελφό του. Κληρονόμησε, όπως λέγεται, από τον πατέρα του την αγάπη του για τη θάλασσα και εργάζεται τώρα στον όμιλο. Προηγήθηκαν σπουδές Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού και νωρίτερα ταξίδια στα οποία ο Πασχάλης μπάρκαρε σε πλοία ως ναύτης. Απλός και συνετός, δεν απασχόλησε ποτέ ιδιαίτερα την επικαιρότητα μέχρι το affair με την Εύα Καϊλή. Τώρα όμως και αυτό το affair είναι μια παλιά στορία.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...