Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η αδελφότητα που ταπεινώνει τα μέλη της!

Ο δισεκατομμυριούχος και πρώην επικεφαλής μυστικής αδελφότητας (Kappa Beta Phi) σε… νέες περιπέτειες!

Φως τις σκοτεινές διαδρομές του χρήματος της Wall Street ρίχνουν λεπτομέρειες από τις διασυνδέσεις του δισεκατομμυριούχου μεγαλομετόχου της Εurobank και της Τράπεζας Κύπρου Γουίλμπουρ Ρος, που ήρθαν στην προσοχή της «Espresso».

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, του οποίου τις κινήσεις και τοποθετήσεις παρακολουθεί μεγάλο μέρος της αμερικανικής επενδυτικής κοινότητας, όχι μόνον είναι μέλος μιας από τις πιο μυστικές αδελφότητες της Wall Street, αλλά έχει διατελέσει και επικεφαλής της! Μιας αδελφότητας στην οποία για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει όχι μόνο να κατέχει καίρια θέση στο χρηματοπιστωτικό στερέωμα -και να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη από τους παλιότερους μυημένους-, αλλά και να υποβληθεί σε δημόσιο εξευτελισμό που λαμβάνει χώρα στις ετήσιες συναθροίσεις κορυφαίων στελεχών της αμερικανικής τραπεζικής και επενδυτικής ελίτ.

Πρόκειται για την Kappa Beta Phi, από τα ελληνικά γράμματα κάπα, βήτα και φι, στο πρότυπο των αμερικανικών κολεγιακών αδελφοτήτων. Θεωρείται από τις παλαιότερες εξ αυτών και λέγεται πως έλκει τις ρίζες της στα χρόνια πριν από το κραχ του 1929. Χαρακτηριστικά του αξιακού συστήματος του κλειστού αυτού κύκλου είναι ίσως όσα διέρρευσαν κατά την προ τριετίας ετήσια σύνοδο της αδελφότητας στο ballroom του «St Regis Hotel», όπου διείσδυσε απαρατήρητος ο δημοσιογράφος Kevin Roose του «New York Magazine». Της συνόδου προήδρευσε ο Γουίλμπουρ Ρος.

Ο δισεκατομμυριούχος φορώντας, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, σμόκιν και μοβ βελούδινα μοκασίνια αναφώνησε το μότο της λέσχης προς τους εκατοντάδες διακεκριμένους τραπεζίτες: «Dum vivamus edimus et biberimus», δηλαδή «Οσο ζούμε τρώμε και πίνουμε». Και οι παρευρισκόμενοι ανταπάντησαν εν χορώ «Dum vivamus edimus et biberimus»… Πολλοί, μεταξύ των οποίων και μέλη της αδελφότητας, διαψεύδουν τα σενάρια συνωμοσίας που της αποδίδονται και μιλούν για έναν κοινωνικό όμιλο με διάθεση για χιούμορ. Εξηγούν έτσι και τη διαδικασία μύησης που λέγεται ότι περιλαμβάνει τη μεταμφίεση των υποψήφιων μελών συχνά σε γυναίκες και την πραγματοποίηση νούμερων που θυμίζουν variety show ενώπιον της ομήγυρης.

Ομιλος ψυχαγωγίας ή πανίσχυρη κάστα; Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί χώρο συγχρωτισμού απόψεων μεγαλοπαραγόντων της Wall Street και διαμόρφωσης κοινών θέσεων, αναφέρουν όσοι γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της οργάνωσης. Μεταξύ των μελών της έχουν αναφερθεί ο Μίκαελ Μπλούμπεργκ, ο πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs Τζον Γουάιτχεντ, ο δισεκατομμυριούχος Πολ Τούντορ Τζόουνς, ο επικεφαλής της Lehman Brothers -όταν αυτή κατέρρευσε- Ντικ Φουλντ, στελέχη της Credit Suisse, της AIG, πολλών hedge funds και private equities, πολλοί εκ των οποίων είναι οικονομικοί υποστηρικτές πολιτικών παρατάξεων.

Η επιρροή του και η κοινότητα

Η περίοπτη θέση που ο Γουίλμπουρ Ρος κατέχει στις τάξεις αυτής της απόκρυφης κοινότητας, γνωστής και ως το «Wall Street Chapter των Kappa Beta Phi», εξηγεί και ταυτόχρονα αντανακλά την επιρροή του στους κύκλους αυτούς. Κάτι που φάνηκε τόσο από τους επενδυτές με τους οποίους συν-τοποθετήθηκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank και της Τράπεζας Κύπρου όσο και από το ότι επιβάλλει τις θέσεις του με χαρακτηριστική, όπως λέγεται, ευκολία.

Ο Γουίλμπουρ Ρος έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου υπηρετώντας κάτω από τον νεοεκλεγέντα στη θέση του προέδρου Γιόζεφ Ακερμαν, πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Deutsche Bank, τον οποίο ο ίδιος έπεισε να αναλάβει τη θέση και επέβαλε, όπως φαίνεται, στους υπόλοιπους μετόχους. Ο Ρος αντιπροσωπεύει ομάδα επενδυτών που κατέχει το 17% της Τράπεζας Κύπρου. Εκπροσωπείται βέβαια και στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank διά του συνεργάτη του στην επενδυτική του ναυαρχίδα WL Ross & Co LLC, Josh Seegopaul.

Πολλοί από τους «κουρεμένους» Κύπριους καταθέτες και ομολογιούχους αποκαλούν ήδη αυτόν και την ομάδα του «λύκους της Wall Street». Φαίνεται δε πως η επιρροή του φτάνει μέχρι τη Μόσχα, καθώς στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου συνυπάρχει με εκπροσώπους των ρωσικών συμφερόντων που μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο.

Μάλιστα η συμφωνία για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου φέρεται να έκλεισε σε ουδέτερο έδαφος, συγκεκριμένα στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια κινήσεων που γίνονταν στο τέλος του καλοκαιριού για την εξασφάλιση του 1 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο ο Ρος και οι συνεταίροι του μπήκαν στην τράπεζα και τελικά αποδείχθηκε σωτήριο για την Τράπεζα Κύπρου.

Γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου του 1937, ο Γουίλμπουρ Ρος είναι ένας από τους πιο γνωστούς διεθνείς επενδυτές που τοποθετούνται σε «προβληματικές» εταιρείες. Εχει πληροφόρηση από πρώτο χέρι για την ελληνική οικονομία, καθώς έχει συναντηθεί επανειλημμένως, όπως και άλλοι επενδυτές, με τον πρωθυπουργό τόσο στη Νέα Υόρκη -πέρυσι, όταν πραγματοποίησε εκεί δύο επισκέψεις ο Αντώνης Σαμαράς- όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόσφατα δήλωσε ευθέως ότι η απουσία αξίας στις παραδοσιακές αγορές τον ώθησε να επενδύσει στην Τράπεζα Κύπρου και στη Eurobank. «Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε μεγάλη αξία στις παραδοσιακές αγορές και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε μετακινηθεί στην Ελλάδα, στην Eurobank, και τώρα στην Τράπεζα Κύπρου» είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο 77χρονος Γουίλμπουρ Ρος, που γιόρτασε τα γενέθλιά του χθες, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο New Jersey από πατέρα δικηγόρο και μητέρα δασκάλα. Οσοι τον γνωρίζουν αναφέρουν πως οδηγούσε δύο ώρες την ημέρα για να πάει στο Μανχάταν, ώστε να παρακολουθεί τα μαθήματα στο «γυμνάσιο της ελίτ» Xavier High School. Ηταν δε αθλητής του στίβου και αρχηγός της ομάδας σκοποβολής.

Το πτυχίο του το πήρε από το πανεπιστήμιο Yale, ενώ το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Harvard Business School. Θεωρείται μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης. Μεταξύ άλλων κατέχει δεκάδες πολύτιμους πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ, ανάμεσά τους και τον «Προσκυνητή». Πρόκειται για μια συλλογή, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει από σουρεαλιστές ζωγράφους ως σύγχρονους γλύπτες από την Ανατολή.

Τις business ο Ρος τις ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 οικοδομώντας το προφίλ του ως κορυφαίου συμβούλου πτωχεύσεων. Τρεις δεκαετίες αργότερα είχε γίνει επικεφαλής των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων του οίκου Ρότσιλντ. Από το 2000 και μετά εφόρμησε στις διεθνείς αγορές με τη δική του επενδυτική εταιρεία, την WL Ross & Co LLC, το όχημα με το οποίο σήμερα ελέγχει -μεταξύ πολλών άλλων- τις συμμετοχές του στη Eurobank και την Τράπεζα Κύπρου.

Το περιοδικό «Forbes» στα τέλη του φετινού καλοκαιριού υπολόγισε την καθαρή αξία του στα 2,9 δισ. δολάρια. Ομως η επιρροή του στη διεθνή επενδυτική κοινότητα φαίνεται ότι είναι ανεκτίμητη! «Δεν είναι λίγο άλλωστε να έχει από κάτω του -έστω και σε ψυχαγωγικές, κοινωνικές εκδηλώσεις- κορυφαία στελέχη των αγορών να πραγματοποιούν σκετσάκια για να τους αποδεχθούν στη μυστική αδελφότητα της οποίας υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος» αναφέρουν κύκλοι που κλήθηκαν να σχολιάσουν την ιδιότητά του αυτή.

4r234t34wytw45y 3

4r234t34wytw45y 1 

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...