Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Ένα ακόμα άρθρο που αφορά όλους μας ή σχεδόν όλους μας

Ένα ακόμα άρθρο που αφορά όλους μας ή σχεδόν όλους μας, φιλοξενείται στη στήλη “Ιατρικό Αθηνών” με τον κύριο Δημήτρη Τσιαχρή, Καρδιολόγο – Επεμβατικό Ηλεκτροφυσιολόγο, Διευθυντή του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων “Athens Heart Center” στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών να μας εξηγεί το πόσο ευεργετικό είναι τοηλεκτρονικό τσιγάρο. Όπως καταλάβατε ήδη, το θέμα είναι η διακοπή του βλαβερού για την υγεία μας καπνίσματος και πόσο καθοριστική μπορεί να υπάρξει η συμβολή του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ας μην χρονοτριβούμε όμως και ας δώσουμε το λόγο στον κύριο Δημήτρη Τσιαχρή

Μπορεί να διακοπεί το κάπνισμα;

Το κάπνισμα είναι μια εξαιρετικά εθιστική συνήθεια, και είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να διακοπεί. Ακόμη και σήμερα που διαθέτουμε αρκετά φάρμακα εγκεκριμένα για την διακοπή του καπνίσματος, οι μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας είναι χαμηλά, ακόμη και κάτω από 20% σε ένα έτος παρακολούθησης. 
Η νικοτίνη είναι ελαφρά διεγερτική ουσία, χωρίς καμιά ιατρική ή θεραπευτική χρήση, που προκαλεί μικρού βαθμού ταχυκαρδία, αύξηση της πίεσης και αναπνοής και κινητική δραστηριοποίηση. Η Νικοτίνη προκαλεί ελαφριά μέχρι μέτρια σωματική εξάρτηση αλλά προκαλεί πολύ ισχυρή ψυχολογική εξάρτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ψυχολογική εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι το ίδιο ισχυρή με την εξάρτηση σε ουσίες, όπως το αλκοόλ και ναρκωτικά.

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια σχετικά πρόσφατη «ανακάλυψη» (μόλις το 2003 εφευρέθηκε) που έχει στόχο να αντιμετωπίσει τόσο την σωματική εξάρτηση (μέσω της πρόσληψης νικοτίνης) όσο και την ψυχολογική εξάρτηση (να απασχολεί ο χρήστης τα χέρια του, να εισπνέει και να εκπνέει «καπνό» κ.λπ.) από το κάπνισμα. Είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό προϊόν που δεν περιέχει καπνό.

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση του;

Αυτό εξαρτάται από τον πληθυσμό στον οποίο απευθυνόμαστε. Η λογική άλλωστε του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η ελάττωση του κινδύνου από το κάπνισμα (harm-reduction). Εφόσον αναφερόμαστε σε αυτούς που ήδη καπνίζουν ξέρουμε ότι η χρήση του είναι πιο ασφαλής σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο. Η χρήση στον γενικό πληθυσμό, η έναρξή της χρήσης δηλαδή σε αυτούς που δεν καπνίζουν, δεν μπορεί ακόμα να κριθεί ως ασφαλής.

Είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό από τα συμβατικά τσιγάρα;

Όλες σχεδόν οι μελέτες μέχρι σήμερα έχουν δείξει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές από το συμβατικό τσιγάρο στην επίδραση του στο καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα. Το συμβατικό τσιγάρο εκλύει πάνω από 7000 ουσίες με την καύση του, 60 από τις οποίες είναι καρκινογόνες. Σε αντίθεση, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τρία βασικά συστατικά και κάποια αρώματα, ενώ αντί για καύση γίνεται εξάτμιση υγρού σε σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Ποιες οι επιπτώσεις του στην υγεία ενεργών και παθητικών «ατμιστών»;

Μέχρι τώρα τα επιστημονικά δεδομένα είναι πολύ λίγα. Μην ξεχνάμε ότι η χρήση του επεκτάθηκε ευρέως μόλις τα τελευταία 5-7 χρόνια τη στιγμή που τα προϊόντα καπνού χρησιμοποιούνται περίπου έναν αιώνα.

Είναι εγκεκριμένη η χρήση του;

Το θέμα της έγκρισης αφορά στο φορέα που είναι υπεύθυνος για την χορήγηση της έγκρισης και την ένδειξη χρήσης. Εφόσον το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν πωλείται ως φαρμακευτικό προϊόν δεν έχει θεσπιστεί ο φορέας που θα εγκρίνει τη χρήση του. Σε κάθε περίπτωση η ένδειξη χρήσης πρέπει να είναι μόνο η μείωση του κινδύνου από το συμβατικό τσιγάρο σε αυτούς που ήδη καπνίζουν.

Προσωπικά θεωρώ ορθότερη την πρακτική της μη υιοθέτησης της συνήθειας του καπνίσματος ή της διακοπής του. Αναμφισβήτητα το προτιμότερο είναι να μην γίνει η αρχή. Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική σύσταση είναι να χρησιμοποιήσουμε τις ιατρικά αποδεδειγμένες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος όπως φαρμακευτικά σκευάσματα και υποκατάστατα νικοτίνης. Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές, το μεγαλύτερο ποσοστό δεν θέλει ή δεν μπορεί να διακόψει το κάπνισμα με αυτά τα μέσα. Σε αυτούς απευθύνεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μπορεί να μην είμαστε ακόμη στο σημείο να το συστήσουμε επίσημα, οφείλουμε όμως να το μελετήσουμε διεξοδικά.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...