Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Χτυπούν με ψέματα το ελληνικό γιαούρτι

Γιατί οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι κήρυξαν πόλεμο όταν είδαν το προϊόν να κατακτά τις αγορές τους

Στο κενό πέφτει η προσπάθεια Αμερικανών κτηνοτρόφων να πλήξουν το ελληνικό γιαούρτι που έχει κατακτήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς είναι τόσο διαφορετικό σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά. Η θέση που κατάφερε να κατακτήσει επάξια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά κυρίως στο τραπέζι των καταναλωτών, οδήγησε κάποιους να επινοήσουν και να παρουσιάσουν μια «σκοτεινή» πλευρά στην παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού. Υποστηρίζουν πως ο ορός γάλακτος που παράγεται κατά τη διαδικασία παρασκευής του είναι τοξικός, άρα κι επικίνδυνος για το περιβάλλον. Πίσω από αυτές τις αιτιάσεις βρίσκεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το μερίδιο αγοράς που κατάφερε να εξασφαλίσει το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό ενοχλεί γαλακτοπαραγωγούς και γαλακτοβιομηχανίες. Μόνο που όλα τα δήθεν προβλήματα που ανακύπτουν από την παραγωγή του γιαουρτιού δεν είναι ικανά να ανακόψουν το κύμα των καταναλωτών που το προτιμούν.

Φάνηκε, δε, από τα σχόλια που έκαναν αρκετοί από εκείνους που διάβασαν την έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Modern Farmer». «Ετρωγα γιαούρτι ΦΑΓΕ όταν βρισκόμουν στην Ελλάδα, και ακόμα δεν υπήρχε στις ΗΠΑ. Οσο και αν θέλω να υποστηρίζω τα τοπικά προϊόντα, δεν αλλάζω το ελληνικό γιαούρτι με άλλο» ήταν ένα από το πρώτα σχόλια εκείνων που διάβασαν την έκθεση. Ακόμη και άνθρωποι που φτιάχνουν γιαούρτι στο σπίτι τους απάντησαν στο δημοσίευμα γράφοντας πως παίρνουν ελληνικό γιαούρτι για να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για τη δική τους παραγωγή. Υπάρχουν ακόμη κι επιστημονικές απαντήσεις σε ό,τι αφορά τον ορό του γάλακτος. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ορός, που κατά το δημοσίευμα είναι τοξικός, χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον πενήντα χρόνια από την ελβετική βιομηχανία, για την παραγωγή ποτών, τα οποία λειτουργούν ως συμπληρώματα διατροφής.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ορισμένοι από τους αναγνώστες της έκθεσης προτείνουν ακόμη και λύσεις για την αξιοποίηση του ορού γάλακτος. Μεταξύ αυτών είναι να υποβληθεί σε επεξεργασία, ώστε να μετατραπεί σε πρωτεΐνη, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να διατεθεί για τον εμπλουτισμό ζωοτροφών ή βρεφικού γάλακτος. Ακόμη όμως και αν αυτό δεν κριθεί ασφαλές, ήδη εκπονούνται σχέδια για τη μετατροπή του, συνδυαστικά με άλλα υλικά, σε καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...