Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Εκκίνηση για το νέο Σύνταγμα της χώρας

Συμπληρώθηκε η πενταετία από την προηγούμενη αναθεώρηση.

Στα σκαριά βρίσκεται το νέο Σύνταγμα της χώρας, καθώς η κυβέρνηση εδώ και λίγες ημέρες έχει αποκτήσει πλέον το δικαίωμα να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναθεώρηση της υπέρτατης νομοθεσίας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχει την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών ώστε να μπορέσει να κινήσει τα νήματα, καθώς η Νέα Δημοκρατία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., διαθέτει 167 ψήφους.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά: στις 8 Μαΐου συμπληρώθηκε η πενταετία από την προηγούμενη αναθεώρηση. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να υπάρξει καμία μεταβολή. Από εδώ και πέρα όμως ανά πάσα στιγμή ο πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς και το κόμμα του μπορούν να ξεκινήσουν τις αναθεωρητικές διαδικασίες, που σημειωτέον δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από τις επόμενες εκλογές! Στην παρούσα Βουλή θα καθοριστούν οι διατάξεις του Συντάγματος που θα πρέπει να αλλάξουν και η επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες θα κάνει δεκτές ή θα αρνηθεί τις τροποποιήσεις. Ολο το… μυστικό κρύβεται στον αριθμό των ψήφων: για να κριθεί ένα άρθρο αναθεωρητέο, θα πρέπει να συμφωνηθεί από τουλάχιστον 180 βουλευτές. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η επόμενη Βουλή θα μπορεί να εγκρίνει την αλλαγή με μόλις 151 ψήφους. Ισχύει όμως και το αντίστροφο: δηλαδή, ένα άρθρο μπορεί να κριθεί αναθεωρητέο εάν εγκριθεί από 151 βουλευτές της παρούσας Βουλής, αλλά για να ενταχθεί τελικά στο Σύνταγμα, θα πρέπει στην επόμενη Βουλή, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, να λάβει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων.

Οπότε, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα περιθώρια για να περάσουν από τώρα με αυξημένη πλειοψηφία τα αναθεωρητέα άρθρα που επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ στενά. Ρόλο-κλειδί θα έχουν βέβαια κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και αυτοί δεν συμφωνούν με όλες τις αλλαγές που προωθεί ο κ. Σαμαράς.

Τι θα προτείνει, μεταξύ άλλων, η Ν.Δ.; Αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν την ασυλία των βουλευτών ώστε να περιορίζεται μόνο στην άσκηση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων. Επίσης, θα ζητήσει να υπάρξει ένα αμετάβλητο εκλογικό σύστημα, να επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και να καθιερωθεί ασυμβίβαστο μεταξύ της υπουργικής και της βουλευτικής ιδιότητας.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου, άρση του πρωθυπουργικού μοντέλου, ενίσχυση του ρόλου της Βουλής, καθώς και την επαναφορά του βασικού μετόχου σε σχέση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...