Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

ΕΡΤ: «Εδώ θα γίνει το νέο Πολυτεχνείο»

Αυτοψία στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με τους άδειους διαδρόμους και τα δεκάδες πανό που θυμίζουν τον κατακλυσμό των πρώτων ημερών.

Ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε στο Ραδιομέγαρο της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης. Μετά την κατάληψη, τις διαδηλώσεις και τον κατακλυσμό του προαύλιου χώρου του Ραδιομέγαρου από χιλιάδες κόσμου, στέκουν τώρα μόνα δεκάδες πανό με συνθήματα αγωνιστικού περιεχομένου. Αδειοι διάδρομοι, κάμερες μόνες και μεγάλη μερίδα εργαζομένων που επιμένουν να μεταδίδουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσω livestreaming είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτές τις ημέρες στην Αγία Παρασκευή.4f7er55hg8t6

Η «Espresso της Κυριακής» βρέθηκε στο Ραδιομέγαρο και ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε όλα όσα διαδραματίζονται στα γραφεία και στους χώρους της ΕΡΤ. Το παζλ των συναισθημάτων είναι εκρηκτικό: οργή, αλλά και σκυθρωπά πρόσωπα. Απογοήτευση, αλλά και σφιγμένες γροθιές.

Και ενώ πριν από μερικές ημέρες οι απολύσεις άρχισαν να φτάνουν μέσω ταχυδρομείου στους εργαζομένους της ΕΡΤ, πολλοί από αυτούς αρνούνται να την εγκαταλείψουν, τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε αυτό που ακούγεται από τα χείλη αρκετών εργαζομένων οι οποίοι αρνούνται να αποχωρήσουν από το κτίριο της Αγίας Παρασκευής: «Εδώ θα γίνει το νέο Πολυτεχνείο». Αυτή είναι η φράση που ακούγεται συχνά-πυκνά. Μια φράση που μαρτυρά το το τεταμένο κλίμα σε μια κατάσταση που μυρίζει μπαρούτι. Η σπίθα για κάποιους έχει ήδη ανάψει το φιτίλι και κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα. Κάποιοι εξ αυτών δηλώνουν με νόημα έτοιμοι για όλα, δείχνοντας με τη στάση τους την άρνησή τους να εγκαταλείψουν το κτίριο στο οποίο βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες. Για τους περισσότερους η οργή μεγάλωσε καθώς γνωστοποιήθηκε ότι θα λάβουν έγγραφο μέσω ταχυδρομείου που θα αφορά τη λύση των συμβάσεων εργασίας τους.4f7er55hg8t2

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το έγγραφο, ενημερώνονται πως η «σύμβαση εργασίας ή έργου έχει λυθεί από τις 11/6/2013», ότι έναντι αποζημίωσης θα τους καταβληθούν αποδοχές δύο μηνών, από τις 17/06/2013 και πως μέχρι την παράδοση των περιουσιακών στοιχείων της «καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της» είναι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξή τους». Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, επικαλούμενοι τις απόψεις νομικών, εκτιμούν ότι το χαρτί αυτό όπως εστάλη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί έγγραφο καταγγελίας της σύμβασης, αφού στερείται των αναλυτικών στοιχείων που αναγράφονται σε αυτή, της σφραγίδας της επιχείρησης και της υπογραφής των δύο μερών, του εργοδότη και του εργαζομένου. Μπορεί, υποστηρίζουν, να θεωρηθεί μόνο ως έγγραφη ενημέρωση επί των κοινών υπουργικών αποφάσεων για την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.

Η κυβέρνηση μπορεί να μη δέχεται πως υπάρχει ΕΡΤ, ωστόσο κάποιοι που φροντίζουν να βγαίνει το πρόγραμμα στον αέρα δεν συμμερίζονται την εν λόγω άποψη. Καθημερινά μέσα στο κουφάρι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης πηγαινοέρχονται δημοσιογράφοι και τεχνικοί που επιμένουν να συνεχίζουν τη δουλειά τους εκπέμποντας μέσω Livestreaming. Τα στούντιο και τα control-room του Ραδιομεγάρου υπολειτουργούν με ορισμένους από τους 2.000 εργαζομένους (στο σύνολο των 2.656 υπαλλήλων της ΕΡΤ Α.Ε) οι οποίοι συνυπέγραψαν την αποστολή εξωδίκου θεωρώντας άκυρες τις απολύσεις τους και συνεχίζοντας να δηλώνουν παρόντες. Η διαδικτυακή μετάδοση πραγματοποιείται πάντα μέσω ενός βαν της EBU το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου. Από εκεί κάποιοι εργαζόμενοι που δουλεύουν με βάρδιες στέλνουν εικόνα και ήχο σε δορυφόρο που έχει παραχωρήσει η EBU προκειμένου να τη λαμβάνουν τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι προσφέρει την υπηρεσία Eurovision News Exchange, που έχει έδρα τη Γενεύη, μέχρι νεοτέρας.4f7er55hg8t8

Παρ’ όλα αυτά τίποτα στο εσωτερικό του κτιρίου δεν θυμίζει τα μεγαλεία του πρόσφατου παρελθόντος, παρά την επιγραφή ON AIR που είναι αναμμένη. Τα γραφεία των διοικητικών υπαλλήλων είναι κλειδωμένα, οι περισσότεροι διάδρομοι είναι άδειοι, στην αίθουσα σύνταξης υπάρχουν ελάχιστοι δημοσιογράφοι, όπως και στο control-room. Η έρημη ρεσεψιόν και οι κάμερες που στέκουν μόνες, σαν να περιμένουν να αιχμαλωτίσουν νέες εικόνες, δίνουν την αίσθηση της ερημιάς σε ένα βομβαρδισμένο τοπίο με λίγους στρατιώτες που επιμένουν να πολεμάνε με τα φαντάσματα του εχθρού. Μια σκηνή στημένη ακριβώς δίπλα από τις σκάλες του κτιρίου δίνει την αίσθηση ότι πού και πού ακούγονται θλιμμένες μελωδίες από καλλιτέχνες που θέλουν να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους αλλά και την άρνησή τους να δεχτούν τον «αιφνίδιο θάνατο» της ΕΡΤ.

 Η «σπαζοκεφαλιά»

Ο προαύλιος χώρος είναι γεμάτος με πανό με συνθήματα συμπαράστασης: «Κάτω τα χέρια από την ΕΡΤ», «Αντάμωμα λαού κόντρα στη φίμωση της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης». Σύλλογοι εργαζομένων διάφορων δήμων, εκπαιδευτικών, απολυμένων από μεγάλες εταιρείες, άνεργων έχουν αναρτήσει τα δικά τους μηνύματα χρωματίζοντάς τα με αγωνιστικές πινελιές: «Δεν μένουμε αμέτοχοι. Κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» αναγράφεται σε πανό απέναντι από το γραφείο που έχει τοποθετηθεί στην άκρη λίγο πριν την είσοδο όπου πάνω του υπάρχει κολλημένο ένα χαρτί: «Συμπαράσταση στην ΕΡΤ». Την ίδια ώρα 5.000 χρήστες του twitter στέλνουν τη συμπαράστασή τους, ενώ  ο νέος υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, αναζητάει απεγνωσμένα τη λύση στη «σπαζοκεφαλιά». Οι εργαζόμενοι ζήτησαν συγκεκριμένο πλάνο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και διατύπωσαν τη θέση τους για τη «μοναδική», όπως είπαν, «πραγματική λύση που διαγράφεται αυτή τη στιγμή, την επαναφορά του χρόνου στις 10 Ιουνίου και τη λειτουργία της ΕΡΤ δίχως τετελεσμένα».

ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ – ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...