Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025

Πάνος Κιάμος: «Παράτα με»

Ο Πάνος Κιάμος τραγουδά «Παράτα με» στο δεύτερο single...

Σπύρος Χατζηαγγελάκης: «Δεν νομίζω ότι κανένας ενδιαφέρεται για την προσωπική μου ζωή»

Ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή Καλοκαιρινό...

Ελενα Χαραλαμπούδη: Σκά(ε)ι γέλιο με τη viral «μαμά»

Η viral μαμά του YouTube και του TikTok με...

«My Style Rocks» χωρίς Στέλιο Κουδουνάρη

Ο γνωστός Κύπριος σχεδιαστής μόδας Στέλιος Kουδουνάρης εκτός του...

Γιατί οι ασθενείς αποφεύγουν να επισκεφθούν τους γιατρούς

❱❱ Ελάχιστοι είναι, τελικά, οι ασθενείς που έχουν αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους, η οποία βασίζεται στην ειλικρίνεια και στον σεβασμόΗ απροθυμία των ασθενών να επισκεφτούν τους λειτουργούς του Ιπποκράτη δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στη σοβαρή έλλειψη επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό. Ετσι, για να γίνουν καλά προσεύχονται στον Θεό, συνομιλούν με άλλους ασθενείς που έχουν την ίδια πάθηση, ενώ παράλληλα πολλοί χρόνιοι πάσχοντες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης μένουν μακριά από το ιατρείο, αφού αδυνατούν να πληρώσουν την επίσκεψη.

Ενδεικτικό είναι ότι το 12% των πασχόντων θεωρεί ότι είναι θέλημα Θεού να εξελιχθεί καλά η θεραπεία του, το 70,8% δεν καταλαβαίνει τον γιατρό του, γιατί χρησιμοποιεί επιστημονικούς όρους και δεν του τα εξηγεί απλά, ενώ το 50,2% εγκαταλείπει κάποια στιγμή τον γιατρό του.

Πανελλαδική έρευνα

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν -μεταξύ άλλων- από την πανελλαδική έρευνα με θέμα «Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς – Αλφαβητισμός στην Υγεία – Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων», που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία στα ΜΜΕ (HIT), με τη συμμετοχή 2.000 ασθενών, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της εκστρατείας ενημέρωσης του Med&Me.

Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας δρα Εφη Σίμου, το 23,5% διστάζει μερικές φορές να μιλά στον γιατρό για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του, ενώ το 27,3% αποφεύγει να υποβάλλει ερωτήσεις στον γιατρό, επειδή θεωρεί ότι ο γιατρός βιάζεται. Επίσης το 46,2% θεωρεί ότι ο γιατρός δεν λαμβάνει υπόψη του κατά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων την οικονομική κατάσταση του ασθενούς.

Από την πλευρά του, ο δρ Γιάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας, είπε ότι «ο γιατρός στην ενημέρωση θα πρέπει να ακροβατεί ανάμεσα στη μη συντριβή του ασθενούς αλλά και στη μη αποκοίμησή του». Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Ζωή Γραμματόγλου δήλωσε: «Χρειαζόμαστε επαγγελματίες υγείας με ενσυναίσθηση, εκπαιδευμένους στην επικοινωνία, ικανούς να διαχειριστούν τα ζητήματα της διάγνωσης, της θεραπείας, της υποτροπής και του πιθανού θανάτου».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι κυρίες που ξεχώρισαν με το στιλ τους στο Προεδρικό Μέγαρο

Ούτε οι κυρίες που συνήθως δίνουν χρώμα στην πολιτική ή όπου βρεθούν κατάφεραν να... φωτίσουν το Προεδρικό Μέγαρο στην εκδήλωση του

Απαστράπτουσα η Τίνα Μεσσαροπούλου στη δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου

Η Τίνα Μεσσαροπούλου επέστρεψε για λίγο από την Πάρο...

Γνωστός τραγουδιστής χώρισε με ηθοποιό και τρεις μήνες μετά περιμένει παιδί από τη νέα του σύντροφο

Ο έρωτας με έρωτα περνάει αλλά ο τραγουδιστής βάλθηκε να τα κάνει όλα μαζί!

Παντρεύεται γνωστό ζευγάρι – Αυτή είναι η προαναγγελία γάμου

Καλοκαίρι χωρίς γάμους γίνεται, δε γίνεται! Η προαναγγελία του γάμου τους δημοσιεύτηκε και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δεν ανέδειξα ποτέ τον ωραίο μου εαυτό στην τηλεόραση, δεν το έπαιξα ποτέ γκόμενα»

Η γνωστή και πετυχημένη δημοσιογράφος μίλησε σε συνέντευξή της για την καριέρα της στην τηλεόραση.

Σπάνια εμφάνιση της Ναταλίας Λιονάκη – Η μοναχή Φεβρωνία στα εγκόσμια

Ταξίδι - αστραπή στην Κρήτη έκανε η μοναχή Φεβρωνία, που εθεάθη πριν από λίγες ημέρες στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Φήμες για… παρέμβαση του Λιάγκα προκειμένου να πάρει άδεια η Μαρία Αντωνά

Τη στιγμή που ο Γιώργος Λιάγκας ανεβάζει από το...
spot_img
spot_img