Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Κάνουν τζαμί την Αγία Σοφία Τραπεζούντας!

Αποφασισμένοι οι Τούρκοι να καταργήσουν τη λειτουργία του ιστορικού ναού και να τον μετατρέψουν σε χώρο προσευχής των μουσουλμάνων.

Σε μια ιδιαίτερα προκλητική κίνηση είναι έτοιμοι να προχωρήσουν οι Τούρκοι, καθώς φέρονται αποφασισμένοι να μετατρέψουν σε τζαμί τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα! Λίγο καιρό μετά την αλλαγή λειτουργίας του ναού της Αγίας Σοφίας της Βιθυνίας, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως μουσείο και πλέον έχει μετατραπεί σε τζαμί, οι γείτονες είναι έτοιμοι να πράξουν το ίδιο για άλλον έναν ορθόδοξο ναό δημιουργώντας ακόμα ένα προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «προθάλαμος» στα ανάλογα αιτήματα για την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα μνημεία του Πόντου και του Βυζαντίου, και είναι συνυφασμένος με την τοπική αυτοκρατορική δυναστεία των Μεγάλων Κομνηνών. Αναφερόμενος στο θέμα, ο μουφτής της Τραπεζούντας Βεϊσέλ Τσακί αποκάλυψε πως ήδη η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας έχει ορίσει ιμάμηδες για τον συγκεκριμένο χώρο, ενώ δήλωσε πως οι προετοιμασίες συνεχίζονται, ώστε σύντομα η Αγία Σοφία να ανοίξει τις πύλες της στους πιστούς μουσουλμάνους που θέλουν να προσευχηθούν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προκύπτει με τα ψηφιδωτά και τις εικόνες που βρίσκονται μέσα στον ναό.  Οπως τόνισε, τις ώρες της προσευχής αυτές οι τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά θα καλύπτονται με κουρτίνες, καθώς δεν είναι σωστό να υπάρχουν εικόνες προς την κατεύθυνση που προσεύχονται οι μουσουλμάνοι για να μην αποσυντονίζονται.

Πάντως, οι πρόσφατες μετατροπές ναών που λειτουργούσαν ως μουσεία σε τζαμιά προκαλεί προβληματισμό, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι σειρά έχει η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή του με τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Να το πω ξεκάθαρα. Εμείς σεβόμαστε όλα τα τεμένη. Σεβόμαστε τους χώρους προσευχής. Αλλά για την περίπτωση του Μουσείου της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη. Δηλαδή, τεμένη υπάρχουν. Ας γεμίσουν πρώτα αυτά και σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορεί να γίνει και το Μουσείο της Αγίας Σοφίας τέμενος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Υπάρχει πολιτική».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...