Σκύλλα και Χάρυβδη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκύλλα και Χάρυβδη

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης βρίσκεται η Κύπρος τις τελευταίες ώρες, ενώ περνάει τις πιο δραματικές στιγμές της μετά την τουρκική εισβολή, αφού η απειλή της χρεοκοπίας είναι προ των πυλών. Σε ρόλους Σκύλλας και Χάρυβδης, η Γερμανία και η Ρωσία, αντίστοιχα, οι οποίες προτείνουν ιδιαίτερα επώδυνες και αμφιβόλου αποτελέσματος λύσεις στη Μεγαλόνησο, η οποία εξακολουθεί να έχει για έκτη μέρα κλειστές τις τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι και την 25η Μαρτίου! Μέχρι τότε οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να βγάζουν χρήματα μόνο από τα μηχανήματα ATM, τα οποία αρχίζουν να «στεγνώνουν». Επιπλέον δεν αποκλείεται να ληφθεί απόφαση για «πάγωμα» στις καταθέσεις, δηλαδή αναλήψεις μέχρι ένα όριο κι έλεγχος ώστε να μην υπάρξει φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Πάντως τις τελευταίες ώρες στην Κύπρο υπάρχουν κάποιες σκέψεις από βουλευτές που ψήφισαν το μεγαλειώδες «όχι» να εξετάσουν εκ νέου το ενδεχόμενο του «κουρέματος» των καταθέσεων για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Οσον αφορά τώρα τις λύσεις που υπάρχουν, είναι μέχρι στιγμής άκρως περιορισμένες:

Η μία προέρχεται από τη Ρωσία. Ο υπουργός Οικονομικών της κυπριακής κυβέρνησης Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται στη Μόσχα και όπως είπε ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ, «θα μείνουμε εδώ έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία». Οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν δάνειο της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου στην Κύπρο, ωστόσο τα ανταλλάγματα που ζητούν είναι πολλά. Επιθυμούν να αναδιαρθρωθεί το παλαιό ρωσικό δάνειο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, να έχουν δικαιώματα στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που θα εξορυχτούν από τα θαλάσσια οικόπεδα του νησιού (κάποιοι μιλάνε ακόμη και για ποσοστό 20%), να μπορούν να εφοδιάζονται τα πολεμικά πλοία από το Μαρί και τα μαχητικά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο της Πάφου, αλλά και να εξαγοράσουν κάποια από τις κυπριακές τράπεζες! Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα ή αρχές της επόμενης να μεταβεί στη Μόσχα και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ σήμερα μεταβαίνει στο Κρεμλίνο ο επικεφαλής της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο.

Στον αντίποδα η Γερμανία, και κατά συνέπεια η τρόικα, απορρίπτουν τα εναλλακτικά σχέδια το ένα μετά το άλλο και ουσιαστικά αυτό που ζητούν είναι να υπογραφεί και στη Μεγαλόνησο ένα μνημόνιο, με αντάλλαγμα ένα γενναιόδωρο δάνειο. Το Βερολίνο σημειώνει πως το κυπριακό μοντέλο τραπεζικού συστήματος έχει τελειώσει. «Πρέπει να ξεχάσουμε τους οικονομικούς παραδείσους. Η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει στην ευρωζώνη συνεχίζοντας να έχει έναν υπερδιογκωμένο τραπεζικό τομέα» τονίζεται από πηγές της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Η Γερμανία κρίνει επίσης ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι ακόμη και η Ελλάδα είναι θωρακισμένη σε ένα ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ.

Χθες, από το πρωί μέχρι το βράδυ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως είναι ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη, η συζήτηση ήταν γόνιμη και εποικοδομητική, χωρίς όμως να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ