Απολύστε για να πάρετε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απολύστε για να πάρετε

Το θέμα του Δημοσίου παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία πιέζει για άμεση απομάκρυνση 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ φέρεται να ζητεί κι επιπλέον 5.500 αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν δεν απομακρυνθούν οι επίορκοι, απομακρύνεται και το ενδεχόμενο να πάρουμε τη δόση των 8 δισ. εντός του Μαΐου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου για τους επίορκους, τα οποία ζητήθηκαν από την τρόικα, 3.900 εκκρεμείς υποθέσεις βρίσκονται υπό έλεγχο, ενώ έχουν ήδη εκδοθεί 1.029 αποφάσεις αυτοδίκαιης αργίας ή οριστικής παύσης υπαλλήλων.

Παράλληλα, μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα φτάσουν στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νέες περιπτώσεις επίορκων. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν το διάστημα Δεκεμβρίου 2012 - Μαρτίου 2013. Το Μαξίμου έχει δώσει σαφείς οδηγίες στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επιταχύνει τις πειθαρχικές διαδικασίες, ακόμη και με νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να απομακρυνθούν οι επίορκοι μέχρι τον Ιούνιο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν ακόμη να έχουν απολυθεί 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2014.

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως το θέμα του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013-2014 έκλεισε, χωρίς να είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων. Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να πουν ποια ζητήματα ακριβώς έχουν οριστικά διευθετηθεί και αν ισχύει η πληροφορία ότι η μείωση του χαρατσιού θα είναι κάτω από 15%. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στο Δουβλίνο για την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup και την Κυριακή θα επιστρέψει στην Αθήνα. Μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα γίνονται με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Πάντως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου, μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε την εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κλείσει και το θέμα του Δημοσίου με την τρόικα. Μάλιστα ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε «άψογη» τη συνεργασία που έχει με τα υπόλοιπα υπουργεία, αποκαλώντας «μυθεύματα» τα περί του αντιθέτου. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζε την αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα κλείσει συνολικά την ερχόμενη Τρίτη 16 Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τροϊκανός Πολ Τόμσεν μαθαίνει το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, επιχειρώντας να διαπιστώσει τους λόγους για τους οποίους είναι χρονοβόρα η έκδοση οριστικών αποφάσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ