Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ασματα και κανονιές!

Εντυπωσιασμένος ο Σαμαράς από τη θερμή υποδοχή στη μακρινή Κίνα.

Μαρία με τα κίτρινα… Αυτό ήταν το πρώτο τραγούδι που πλαισίωνε το γαστρονομικό γεύμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ στο Πεκίνο. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ακούγονταν εναλλάξ ελληνικά και κινεζικά τραγούδια, ενώ η ελληνική αποστολή μάλλον δεν κατάλαβε ακριβώς τι έφαγε. Μάθαμε πάντως ότι το φαγητό περιλάμβανε δύο σούπες, noodles, κρέας μοσχάρι και ένα γλυκό που θύμιζε… πλαστικό. Κατά τα λοιπά, χαμογελαστός και χωρίς να αποχωριστεί το σακάκι του και τη γραβάτα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία, εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

– Η υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού έγινε από τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ στο «Σπίτι του Λαού» στο Πεκίνο. Επειτα από μια θερμή χειραψία έγιναν οι συστάσεις των δύο αποστολών και ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Κίνας και η επιθεώρηση των αγημάτων. Στο βάθος ακούγονταν κανονιοβολισμοί.

– Αργότερα ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο σύμπλεγμα των κτιρίων που αποτελούσαν την κατοικία του Κινέζου αυτοκράτορα, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Ολγα Κεφαλογιάννη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Κωστή Μουσουρούλη. Εκεί πολλές Κινέζες όλων των ηλικιών έσπευσαν να χαιρετήσουν τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πρέπει να αισθάνθηκε σαν σούπερ σταρ! Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν πάντα ακριβώς δίπλα στον πρωθυπουργό και δεν αποχωριζόταν τα γυαλιά ηλίου του.

– Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε ιδιωτικώς στην Απαγορευμένη Πόλη. Ο κ. Σαμαράς έμεινε γοητευμένος τόσο από την «Αυτοκρατορική Πόλη» όσο και από την αντιμετώπιση των Κινέζων αξιωματούχων, καθώς δεν επέτρεψαν την είσοδο σε κανέναν άλλον, παρά μόνο σε αυτόν και την ελληνική αντιπροσωπία, στον ιστορικό χώρο που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

– Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνόψισε τις εντυπώσεις του σε τριάντα επτά λέξεις στο ειδικό βιβλίο. Ο κ. Σαμαράς έγραψε: «Η ελληνική αντιπροσωπία και εγώ δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε την απίστευτη ομορφιά, καθώς και την ιστορική σημασία αυτού του τόπου (της Απαγορευμένης Πόλης). Ενα εκατομμύριο ευχαριστώ γι’ αυτή την απίστευτη ευκαιρία».

– Ο κ. Σαμαράς παρευρέθηκε σε παρουσίαση ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα, που είναι συμπαραγωγή της κινεζικής τηλεόρασης και της ΕΡΤ, με τίτλο «Glamorous Greece».

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ6a989f774u7

Λιμάνια, τρένα και αεροδρόμια θέλουν οι Κινέζοι

Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική αποστολή που βρίσκεται για δεύτερο 24ωρο στην Κίνα, αφού οι Κινέζοι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα. Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ συζητήθηκαν, όπως ήταν φυσικό, οι ελληνοκινεζικές σχέσεις, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία ως βάση για τη διαμόρφωση μιας μακρόπνοης στρατηγικής σχέσης. Ο Κινέζος πρωθυπουργός έκανε λόγο για συγκεκριμένα πεδία επενδύσεων, για τα οποία ενδιαφέρεται η χώρα του. Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας εστιάζεται στην επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, στο ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, αλλά και στο ενδιαφέρον για άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κινέζος πρωθυπουργός εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της Κίνας για την αξιοποίηση του Ελληνικού, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια, η συζήτηση αφορά κατ’ αρχάς μεγάλο ποσοστό του «Ελ. Βενιζέλος», καθώς οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για τουλάχιστον το 30% της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου. Ακόμη, έντονο είναι το κινεζικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης. Αναφορικά με τα λιμάνια, οι κινεζικές εταιρείες αναζητούν ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Ικονίου και του Θριάσιου, ενώ δείχνουν ενδιαφέρον και για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Στο μεταξύ, την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα κάνει στάση στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Εκεί αναμένεται να κλείσει την τελική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ.

Κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...