Τρανή απόδειξη ότι οι κάτοικοι τούτης της χώρας διακρίνονται για την εφευρετικότητά τους, καθώς έχουν ένα πολυμήχανο Οδυσσέα μέσα τους, αποτελεί η νέα εφεύρεση σε σχέση με το τυρί τύπου φέτα που δημιούργησαν δύο καθηγητές των ΤΕΙ. Μάλιστα, στους δρ Παναγιώτη Γούλα, καθηγητή του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής και σημερινό πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, δρ Κωνσταντίνο Πετρωτό, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ίδιου ΤΕΙ και τον επιχειρηματία Στέφανο Θάνο απονεμήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Κρατικό Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Η εφεύρεσή τους αναφέρεται σε μορφή νανο-αλοιφής, εμπλουτισμένης με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με φυσική γεύση ή με προσθήκη διαφόρων γεύσεων και αρωμάτων. Η έρευνα και οι δοκιμές του αναφερόμενου προϊόντος διήρκεσαν δύο χρόνια και έγιναν εκτός εργαστηρίων του ΤΕΙ, σε ιδιωτικό τυροκομείο. Πώς, όμως, καταναλώνεται το προϊόν;
«Είτε με κύριο γεύμα είτε ως συνοδευτικό γεύματος, χωρίς συνήθως τροποποίηση της αρχικής του μορφής. Σπανιότερα, δε, αναμιγνύεται με άλλα υλικά δημιουργώντας ενδιαφέροντα γευστικά εδέσματα, όπως τυροσαλάτα, τυροκαυτερή κ.ά.» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Γούλας και πρόσθεσε ότι η περιορισμένη ανάμειξή του με άλλα υλικά έχει να κάνει κυρίως με την αρχική δομή και την υφή του.
«Ακριβώς αυτήν τη δομή και υφή του προϊόντος έρχεται η εφεύρεση αυτή να τροποποιήσει και να αυξήσει το διαθέσιμο εύρος χρήσεων. Προϊόν τυριού φέτας χαρακτηρίζεται εκ του γεγονότος ότι υφίσταται σε μορφή νανο-αλοιφής, εμπλουτισμένης με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με φυσική γεύση ή με τεχνητή προσθήκη διάφορων γεύσεων και αρωμάτων. Το προϊόν χαρακτηρίζεται από λεπτομερισμένη υφή, με σωματίδια σε επίπεδο νανοδιαστάσεων (μικρότερο του 1 mm), η οποία επιτυγχάνεται με ομογενοποίηση υψηλής πίεσης ή υπερήχων και η οποία του προσδίδει αλοιφώδη υφή ώστε να είναι δυνατή η επάλειψή του» επισήμανε.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία και η θεσμοθέτηση πιστοποιημένων εργαστηρίων με πολυπληθείς επιστημονικές ομάδες, με υψηλά προσόντα και επιδόσεις και με σοβαρές υποδομές, καθώς αυτά προάγουν πραγματικά την έρευνα, τις συνεργασίες και την ποιοτική εκπαίδευση.
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ