"Η καρδιά του Νιόνιου θα σχιζόταν, αν έβλεπε την καταστροφή"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

"Η καρδιά του Νιόνιου θα σχιζόταν, αν έβλεπε την καταστροφή"

Μπροστά στην καταστροφή που έσπειρε η φωτιά στην ορεινή Αιγιάλεια ο «κινηματογραφικός» Διονύσης Παπαγιαννόπουλος θα έπαιρνε τη μαγκούρα του «Γκόρτσου» (από την αγαπημένη ελληνική ταινία «Τζένη Τζένη») και θα την προσγείωνε στο κεφάλι παντός υπευθύνου. Αν ζούσε, η καρδιά του αξέχαστου ηθοποιού θα σχιζόταν στη θέα της παραδομένης στις φλόγες Αχαΐα. Τα σπίτια του, τόσο το πατρικό του όσο και εκείνο που έχτισε ο ίδιος στο Διακοφτό, βρέθηκαν μαζί με όλο το χωριό μία ανάσα πριν από την καταστροφή.

«Θα περνούσε τα ίδια, σίγουρα θα θλιβόταν βλέποντας τις φωτιές, όπως όλοι μας» λέει στην «Espresso» ο δήμαρχος Διακοφτού, Παναγιώτης Βασιλείου, για τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, που γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια εκεί.

Ο δήμος, αναγνωρίζοντας το έργο του μεγάλου κωμικού και τις αγαθοεργίες που έκανε όσο ζούσε, τοποθέτησε την προτομή του στο σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού και έδωσε το όνομά του στο δρόμο που περνά μπροστά από το σπίτι των γονιών του. «Επίσης, κάθε χρόνο διοργανώνονται τα “Παπαγιαννοπούλεια”, με παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ηθοποιού» λέει στην «Espresso» ο κ. Βασιλείου, συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς, φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν, λόγω της μεγάλης καταστροφής που έπληξε τους κατοίκους όλης της Αιγιάλειας, οι οποίοι ακόμη πενθούν».

Αλλη σκέψη του δραστήριου δημάρχου Διακοφτού είναι η ονοματοδοσία όλων των δρόμων και των οδών στο χωριό με ονόματα αγαπημένων ηθοποιών του ελληνικού κινηματογράφου. Η πρόταση είχε καταψηφιστεί την πρώτη φορά από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά ο κ. Βασιλείου φιλοδοξεί να τη θέσει εκ νέου προς ψήφιση από τους δημοτικούς φορείς.

Οσοι γνώριζαν τον «αυστηρό - καλό» του ελληνικού κινηματογράφου μιλούν για έναν άνθρωπο με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και βαθιά αγάπη για τη γενέτειρά του. Στο Διακοφτό διατηρείται ακόμη το πατρικό του, στο οποίο μένει κατά διαστήματα η ανιψιά του σπουδαίου ηθοποιού, αλλά και το σπίτι του (που μετά το θάνατό του περιήλθε στους κληρονόμους του και κατόπιν πουλήθηκε στους τωρινούς του ιδιοκτήτες). Το παλιό αρχοντικό σπίτι του γνωστού ηθοποιού, φρεσκοβαμμένο, με πρασιές με αναρριχώμενα λουλούδια, είναι το καμάρι των κατοίκων του Διακοφτού.

«Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έκανε καλό στο χωριό, το έκανε γνωστό και το διαφήμισε. Ακόμη και σήμερα έρχονται άνθρωποι για να ανάψουν ένα κερί στο μνήμα του», λέει ο κ. Βασιλείου. Οπως αποκαλύπτει στη συνέχεια, ο δήμος έχει έρθει σε επαφή με την οικογένεια του ηθοποιού και εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπεί το πατρικό σπίτι του σε μουσείο, όπου θα προβάλλεται μέσα από προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες το έργο του σπουδαίου κωμικού. «Ακόμη και αν ναυαγήσουν οι προσπάθειές μας, μελετάμε να διαθέσουμε μια αίθουσα για το κοινό», καταλήγει ο κ. Βασιλείου.


Ποιος ήταν ο "Μπάρμπα Γιώργος"

Ο Διονύσης  Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε το 1912 στο Διακοφτό. Σπούδασε στην Αθήνα, στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Για σαράντα έξι χρόνια συμμετείχε στους μεγαλύτερους θιάσους της εποχής του, αλλά το κοινό τον αγάπησε κυρίως από τις συμμετοχές του στον κινηματογράφο. Επαιξε σε 136 ταινίες, ανάμεσά τους στις: «Ενας ιππότης για τη Βασούλα», «Η βίλα των οργίων», «Δεσποινίς διευθυντής», «Τζένη-Τζένη», «Ο κύριος πτέραρχος», ενώ τελευταία του ταινία ήταν το «Ταξίδι στα Κύθηρα». Στην τηλεόραση ο ρόλος που τον καθιέρωσε στη λαϊκή συνείδηση ήταν του «μπαρμπα-Γιώργου» στο «Λούνα Παρκ». Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε μόνος, καθώς δεν είχε παντρευτεί. Τον βρήκε πεθαμένο η καθαρίστρια τέσσερις μέρες μετά το θάνατό του, στις 17 Απριλίου του 1984.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ
ΦΩΤ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΣΙΑΣ

Φωτ. 1: Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Φωτ. 2: Το πατρικό σπίτι του ηθοποιού που γλίτωσε από τις μεγάλες πυρκαγιές της περασμένης βδομάδας.

Φωτ.3 και 4: Στο Διακοφτό Αχαΐας όλα «φωνάζουν» το όνομα του μεγάλου Ελληνα κωμικού.