Οργή Κολλά για τους "κηπουρούς"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οργή Κολλά για τους "κηπουρούς"

Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζητεί ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, πατήρ Ευστάθιος Κολλάς, για την παράνομη, όπως υποστηρίζει, σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Tαμείου Πρόνοιας Κληρικών (ΤΠΟΕΚΕ) και κατηγορεί τον υπουργό Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα ότι διόρισε «κηπουρούς» κατά το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Να υπενθυμίσουμε πως το εν λόγω ταμείο διαθέτει τεράστια ακίνητη και κινητή περιουσία. Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο οι ιερείς είχαν αντιδράσει έντονα στην απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης να ενοποιήσει το ταμείο των κατώτερων κληρικών με αυτό των δημόσιων υπαλλήλων, αφήνοντας όμως έξω την ακίνητη περιουσία, η οποία πηγαίνει στα χέρια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ετσι τώρα, με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλη Μαγγίνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 334/6-8-2007), ανασυγκροτήθηκε το Δ.Σ. του Ταμείου Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον πατέρα Κολλά, η ανασυγκρότηση αυτή είναι άκυρη. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε στην «Espresso» ότι: «δυστυχώς, ο υπουργός έχει εκλέξει μέλη-“κηπουρούς” και η απόφασή του ανασυγκροτεί το Δ.Σ. του ΤΠΟΕΚΕ με τρόπο παράνομο και χωρίς να τεκμηριώνεται ποσώς από νόμους και υπουργικές αποφάσεις που ισχύουν. Συνεπώς, το ως άνω Δ.Σ. του ταμείου των εφημερίων της χώρας άλλαξε εντελώς αναιτιολόγητα, περίπου κατά το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, με μια υπουργική απόφαση ξεκρέμαστη και γυμνή από νομοθετική κάλυψη».

Ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδικαλιστικού Οργάνου των ασφαλισμένων ιερέων, ο πατήρ Ευστάθιος Κολλάς ανησυχεί, όπως δηλώνει, για τις αποφάσεις του παράνομου (σύμφωνα με τον ίδιο) Δ.Σ. του ταμείου. «Με ανησυχεί το γεγονός ότι ήδη έχει οριστεί συνεδρίαση στην κατοικία του ασθενούντος Αρχιεπισκόπου, που μέσα στα όλα προβλήματα υγείας του που αντιμετωπίζει, συνεχίζουν να τον απασχολούν και με τα θέματα του Δ.Σ. του ασφαλιστικού φορέα των κληρικών της χώρας, παρά την επιβαλλόμενη προσωρινή αποχή από τα υψηλά καθήκοντά του, που του έχουν ζητήσει οι θεράποντες γιατροί για την ανάρρωσή του».
Ο πατήρ Κολλάς, μάλιστα, τονίζει πως αν δεν αποφευχθούν έκνομες πράξεις, το λόγο θα έχει ο εισαγγελέας. «Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης τεκμηρίωση της ανασυγκρότησης του Δ.Σ. για τη νομιμότητά της, ώστε να υπάρξει και νομιμότητα στις αποφάσεις του Δ.Σ., γιατί μέσα στα μέλη του ανασυγκροτημένου Δ.Σ. ο υπουργός έχει εκλέξει και διορίσει μέλη-“κηπουρούς”, εντελώς άσχετα, που δεν δικαιούνται ποσώς να ευρίσκονται στο νέο Δ.Σ. του ταμείου».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ

Φωτ.:  Ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, πατήρ Ευστάθιος Κολλάς.