«Κόβουν» τα φτερά των υδροπλάνων...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Κόβουν» τα φτερά των υδροπλάνων...

Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι πτήσεις με υδροπλάνα προς Μύκονο, Πάρο, Ιο, Σαντορίνη, Κάλυμνο και Κω εν μέσω της τουριστικής σεζόν. Ο λόγος για δύο υδροπλάνα της Air Sea Lines Pegasus, που ύστερα από απόφαση της εταιρείας δένουν κάβους βάζοντας επ’ αόριστον φρένο στην πτητική δραστηριότητα σε δημοφιλείς προορισμούς του Αιγαίου, λίγες μόλις μέρες μετά και τις εξαγγελίες των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών Μανώλη Κεφαλογιάννη και Μιχάλη Λιάπη για αδειοδότηση νέων υδατοδρομίων σε αρκετά νησιά της χώρας και σε άγονους νησιωτικούς προορισμούς.

Οπως λέει στην «Espresso» ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας Μιχάλης Ασσαριώτης, την απόσυρση των υδροπλάνων από την «αγορά» του Αιγαίου πριν από τρεις εβδομάδες υπαγόρευαν επιχειρησιακοί και γραφειοκρατικοί λόγοι που οφείλονταν στην καθυστέρηση της παραλαβής των δύο καινούργιων υδροπλάνων, στην έλλειψη υδατοδρομίων και στα προβλήματα από τη χρήση των χερσαίων αεροδρομίων. «Τα υδροπλάνα χρησιμοποιούν για τη συντήρησή τους αεροδρόμια. Ο περιορισμένος χρόνος λειτουργίας των χερσαίων αεροδρομίων δημιουργούσε καθυστερήσεις και κατ’ επέκταση προβλήματα στα χρονοδιαγράμματα της εταιρείας» εξηγεί ο κ. Ασσαριώτης.

Σχετικά με την επικαλούμενη έλλειψη υδατοδρομίων, παρατηρεί πως «υδατοδρόμια υπάρχουν μόνο στο Λαύριο, στην Κάλυμνο και στην Ιο. Την ίδια στιγμή είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση νέων υδατοδρομίων λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων». Τέλος, για την καθυστέρηση στην παραλαβή των νέων υδροπλάνων σημειώνει πως οφείλεται στην υποχρέωση, βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, για εφοδιασμό των υδροπλάνων με σύστημα αποφυγής συγκρούσεων.

Αλλο «αγκάθι» στη λειτουργία της εταιρείας ήταν η αντιδικία με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, οι οποίες επικαλούμενες την αποκλειστική εκμετάλλευση των άγονων δρομολογίων από και προς Κάλυμνο και Πάρο ζητούσαν με ασφαλιστικά μέτρα αναστολή των δρομολογίων της Air Sea Lines προς αυτούς τους προορισμούς. Τελικά, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές απέσυραν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει μετά και την απόφαση της εταιρείας να αποσύρει τα υδροπλάνα της από το Αιγαίο. Η ουσία, πάντως, είναι πως μέχρι να φθάσουν τα νέα, ενισχυμένα υδροπλάνα και να ξεπεραστούν τα υπόλοιπα εμπόδια, η δραστηριότητα των υδροπλάνων στο Αιγαίο μπαίνει προσωρινά... στο ψυγείο.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ