Οι άγγελοι που σώζουν ζωές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι άγγελοι που σώζουν ζωές

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τις εικόνες που αντικρίσαμε. Με τους συναδέλφους μου αισθανόμασταν πως είμαστε στη Βαγδάτη και πηγαίνουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε εμπόλεμη ζώνη».

Με αυτές τις φράσεις η 27χρονη διασώστρια του Ερυθρού Σταυρού από την Πάτρα Ελένη Τερζοπούλου περιγράφει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε όλες αυτές τις μέρες στη μαρτυρική Ζαχάρω, την περιοχή που γνώρισε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη το αδυσώπητο μένος της πύρινης λαίλαπας. Μαζί με άλλες τέσσερις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού που επιχειρούσαν στην Ανδρίτσαινα, στον Καϊάφα, στο Πρασιδάκι, σε όλα σχεδόν τα χωριά της Ζαχάρως απ’ όπου πέρασε η φωτιά, η Ελένη βρισκόταν από την αρχή στην «πρώτη γραμμή» βοηθώντας στην κατάσβεση των πυρκαγιών, στην εκκένωση των χωριών και στη σίτιση των κατοίκων. «Η φωτιά γυρνούσε μέσα σε δευτερόλεπτα καταπάνω μας. Οι άνθρωποι ήταν απεγνωσμένοι. Δεν είχαν να φάνε, να πιουν, ήταν από την πρώτη μέρα στους δρόμους με τα ίδια ρούχα και πολλοί από αυτούς ήταν ξυπόλητοι» λέει συγκινημένη, όσο φέρνει στο μυαλό της τα όσα έζησε στον τόπο της καταστροφής. Δίπλα στους πυροσβέστες, με μάνικες, με ποτιστικά μηχανήματα, με ό,τι μέσο διέθεταν, οι γυναίκες αυτές ορμούσαν στις φωτιές χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα. Η Ελένη γνωρίζει τη σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς από την ηλικία των δεκαεννέα ετών, οπότε και κατατάχτηκε στο σώμα των διασωστριών του Ερυθρού Σταυρού. Στις φωτιές της Αιγιάλειας, στον Λούσιο ποταμό, στον Διακονιάρη, σε κάθε τραγωδία ή θεομηνία, εκείνη μαζί με τη διμοιρία της ήταν από τους πρώτους που έφταναν για βοήθεια. «Το 2001, στις πλημμύρες της Πάτρας βοηθήσαμε στον εντοπισμό ενός αγοριού που αγνοούταν με τον πατέρα του. Το βρήκαμε σε μια ακτή του Διακονιάρη, κοντά στη Λακόπετρα. Δεν σας κρύβω πως στη θέα του πνιγμένου αγοριού λύγισα. Μόνο μετά από δύο μήνες βρήκα το κουράγιο να ξαναπεράσω με το αυτοκίνητό μου από το σημείο εκείνο». Με τι της ξεπληρώνουν αυτή την ευσυνειδησία; Η απάντησή της σοκάρει: «Σε κάποιες αποστολές έπρεπε να κρύβομαι από τις κάμερες γιατί, για παράδειγμα, είχα επικαλεστεί άλλο λόγο στη δουλειά για να φύγω. Αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά το ενδεχόμενο να χάσουμε τη δουλειά μας. Συνήθως, όταν με ρωτάνε τι δουλειά κάνω, απαντάω “απολυμένη”».


«Η καταστροφή στην Ηλεία ήταν ασύλληπτη»

Η 37χρονη Ανδριάνα Φιλοπούλου, νοικοκυρά και μητέρα ενός κοριτσιού, είναι η μάνα του... λόχου. Σε κάθε αποστολή, όταν υπάρχει κίνδυνος, αναλαμβάνει να ηρεμεί τα νέα παιδιά της διμοιρίας της. Οσο θυμάται, και η ίδια έχει κινδυνέψει πάνω στο καθήκον. «Είχα εγκλωβιστεί στη φωτιά της Ανω Καλλιθέας, στην Πάτρα, στην προσπάθειά μου να σώσω έναν ηλικιωμένο άντρα 94 ετών. Εκείνη τη στιγμή προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου, περισσότερο για τα άλλα παιδιά που ήταν μικρότερα από μένα» λέει η ατρόμητη Σαμαρείτισσα. «Οταν πήγαμε στη φωτιά της Αιγιάλειας, νόμιζα ότι δεν θα ξανάβλεπα άλλη καταστροφή τέτοιου μεγέθους, αλλά ο νομός Ηλείας ήταν το αποκορύφωμα. Η καταστροφή που συντελέστηκε εκεί ήταν ασύλληπτη» λέει στην «Espresso» η κ. Ανδριάνα. Τι λέει ο άντρας της για την τόλμη της ή για το ότι λείπει συχνά από το σπίτι, σε κάποια επιχείρηση; «Δεν έχει αντιρρήσεις. Δεν ζηλεύει, είναι υπερήφανος για μένα. Είναι, βέβαια, φυσικό να φοβάται, αλλά είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζει» λέει στην «Espresso». Στα χνάρια της ριψοκίνδυνης μητέρας της βρίσκεται και η 17χρονη Κωνσταντίνα που έγινε και αυτή πρόσφατα Σαμαρείτισσα του Ερυθρού Σταυρού. «Προετοιμάζεται για να δώσει πανελλήνιες, γι’ αυτό δεν μπορούσε να έρθει μαζί μου. Αλλά στην Πάτρα βοηθά στο έργο της πυρασφάλειας και στο να φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια στους πυρόπληκτους» καταλήγει η κ. Ανδριάνα.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ


Φωτ. 1: Η 37χρονη Ανδριάνα Φιλοπούλου μετά τις δουλειές του σπιτιού κυνηγάει φωτιές. Εδώ και λίγα χρόνια τα χνάρια της ακολουθεί και η 17χρονη κόρη της Κωνσταντίνα.

Φωτ. 2: Συνολική δύναμη 240 εθελοντών διασωστών, μεταξύ τους και πολλές γυναίκες, πολέμησε με κάθε μέσο και σε διαφορετικά ταυτόχρονα μέτωπα τις πύρινες φλόγες.

Φωτ. 3: Από δεκαεννέα ετών η γλυκιά Ελένη Τερζοπούλου προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Σώμα βοηθώντας συνανθρώπους της που έχουν ανάγκη.

Φωτ. 4: Εκτός από μάχιμες, οι διασώστριες του Ερυθρού Σταυρού δεν υστερούν καθόλου σε εμφάνιση.

Φωτ. 5: Κάθε δύο χρόνια οι όμορφες διασώστριες του Ερυθρού Σταυρού κάθονται στα θρανία, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκπαίδευσης που διοργανώνει το Σώμα Εθελοντών Διασωστών.