Ενα μωρό με τρεις μαμάδες

ΚΟΣΜΟΣ
Οι τρεις Αγγλίδες αδελφές (από αριστερά) Σαρλότ, Αλεξ και Ελεν Πάτρικ και στη μέση ο δίχρονος Τσάρλι. Η μικρότερη Αλεξ δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει λόγω ασθενείας.

Ενα μωρό με τρεις μαμάδες

Μια εκπληκτική ιστορία αδελφικής αγάπης και υποστήριξης εκτυλίχθηκε τον Ιούνιο του 2005 στο Κεντ της Βρετανίας, όπου γεννήθηκε το πρώτο μωρό με τρεις μαμάδες! Η μία έβαλε τα ωάρια, η άλλη το κυοφόρησε και η τρίτη το μεγαλώνει σαν δικό της. Οι τρεις αυτές γυναίκες είναι αδελφές!

Ολα ξεκίνησαν το 2001, όταν η Αλεξ Πάτρικ, η μία από τις τρεις Αγγλίδες αδελφές, χτυπήθηκε από τον καρκίνο. Σε ηλικία είκοσι οκτώ ετών οι γιατροί τής ανακοίνωσαν ότι δεν θα μπορούσε να κάνει παιδί λόγω της πρόωρης εμμηνόπαυσης από την αφαίρεση των ωοθηκών της. Ούτε η εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν λύση, γιατί η Αλεξ δεν μπορούσε ούτε να κυοφορήσει λόγω των πολλών κύκλων χημειοθεραπείας που είχε κάνει. Το όνειρό της να αποκτήσει παιδί, καθώς ήταν και νιόπαντρη, πίστεψε πως δεν θα έβγαινε αληθινό!

«Ολα μας τα όνειρα για ένα παιδί με τον Σον χάθηκαν μέσα σε μια στιγμή... Οπου κι αν πήγαμε, μας είπαν τα ίδια. Εβλεπα μωρά και χάζευα. Το να κάνω παιδί έφθασε στο σημείο να μου γίνει έμμονη ιδέα» διηγείται σήμερα η Αλεξ κρατώντας αγκαλιά τον Τσάρλι, τον δίχρονο γιο της.

Βλέποντας την Αλεξ να μαραζώνει επειδή οι γιατροί τής είχαν αποκλείσει κάθε πιθανότητα να κάνει παιδί, η μεγαλύτερη αδελφή της, η Σαρλότ, προσφέρθηκε να δώσει δικά της ωάρια για να μπορέσει η Αλεξ να αποκτήσει μωρό. Την προσφορά ζωής που έκανε η μεγάλη αδελφή τη συνέχισε η δεύτερη κατά σειρά αδελφή, η Ελεν.

Η Αλεξ είναι η μικρότερη από τις τρεις αδελφές.

Η Ελεν προσφέρθηκε να κυοφορήσει το παιδί, καθώς ο οργανισμός της Αλεξ δεν ήταν σε θέση να κυοφορήσει λόγω των χημειοθεραπειών που είχε κάνει.

Πράγματι, η Σαρλότ έκανε τις απαιτούμενες ορμονικές θεραπείες και την κατάλληλη στιγμή οι γιατροί τής πήραν με επέμβαση οκτώ ωάριά της. Στη συνέχεια, τα ωάρια αυτά γονιμοποιήθηκαν εργαστηριακά από το σπέρμα του Σον, του συζύγου της Αλεξ. Από τα οκτώ, δύο γονιμοποιημένα ωάρια εμφυτεύτηκαν στη μήτρα της Ελεν, της άλλης αδελφής της Αλεξ. Παρ’ όλο που οι γιατροί είχαν δώσει πιθανότητες επιτυχίας 25%, όλα πήγαν καλά με την πρώτη κιόλας προσπάθεια. Η εγκυμοσύνη προχώρησε χωρίς επιπλοκές. Η διαδικασία εξωσωματικής στοίχισε περίπου 5.000 ευρώ και έγινε στην κλινική Σόμερσετ, ένα επιστημονικό κέντρο που ειδικεύεται στην υποβοηθούμενη γονιμοποίηση.


Εννέα μήνες μετά...

Η πρώτη αγκαλιά που ένιωσε το βρέφος ήταν εκείνη της μητέρας που θα το μεγάλωνε, της Αλεξ! Ηθελε να είναι η πρώτη που θα νιώσει τη ζεστασιά του μωρού της, ακόμα κι αν το έφερε στον κόσμο η μεγάλη της αδελφή.

Οπως λέει η Ελεν, η γυναίκα που κυοφόρησε τον Τσάρλι, τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα τής έλειπε το μωρό, αλλά δεν ένιωθε ότι το είχε εγκαταλείψει. Σύντομα το ξεπέρασε, όταν είδε πόσο ευτυχισμένη είχε κάνει τη μικρή αδελφή της...

Ο Τσάρλι είναι σήμερα σχεδόν δυόμισι ετών. Εχει μια μαμά που τον λατρεύει και δύο θείες που η καθεμία τον νιώθει σαν παιδί της για τους δικούς της λόγους!

Η εκπληκτική αυτή ιστορία έγινε θέμα από το βρετανικό δίκτυο BBC. Οχι απλό θέμα αλλά ολόκληρο ντοκιμαντέρ-ύμνο σε αυτήν την πρωτοφανή αδελφική αγάπη και υποστήριξη. Είναι η πρώτη ιστορία με τόσο απίστευτο σενάριο στα ιατρικά χρονικά της Ευρώπης. Ενα παιδί που έγινε από τη «σύμπραξη» δύο γυναικών αναθρέφεται από μια τρίτη και οι τρεις αυτές γυναίκες είναι... αδελφές.


«Κανένα δώρο δεν μπορεί να  είναι πιο μεγάλο, πιο ιερό...»

«Για την Αλεξ θα το ξανάκανα» λέει η Ελεν που ένιωσε τον Τσάρλι να αναπτύσσεται και να σαλεύει στα σπλάχνα της! «Αν μου το ξαναζητήσει, κι εγώ πάλι θα το κάνω» λέει και η Σαρλότ, που με τα ωάριά της έδωσε ζωή στον Τσάρλι αλλά και στην αδελφή της, η οποία είχε πιστέψει πως δεν είχε πια κανέναν λόγο ύπαρξης!

«Κανένα δώρο δεν μπορεί να είναι πιο μεγάλο, πιο ιερό από αυτό που μου έκαναν οι δύο αδελφές μου. Τους χρωστάω τα πάντα... Την ευτυχία μου, την οικογενειακή μου γαλήνη... Δεν υπάρχουν λόγια γι’ αυτό που έκαναν για μένα» συμπληρώνει η Αλεξ, που ξέρει πως η μοίρα μπορεί να την έριξε στα δύσκολα και να της στέρησε πολλά, αλλά από την άλλη, της χάρισε δύο εκπληκτικές αδελφές.

«Δεν είναι εύκολο ούτε να αποφασίσεις να κάνεις κάτι τέτοιο ούτε να διατηρήσεις τις ισορροπίες στη συνέχεια» παραδέχονται οι τρεις αδελφές.

«Στο παιδί αυτό βλέπεις κομμάτι του εαυτού σου και αντικειμενικά είναι... Τελικά όμως, αυτό που μένει είναι ότι αγαπάς πάρα πολύ το παιδί της αδελφής σου και αυτό είναι πολύ καλό» συμφωνούν η Ελεν και η Σαρλότ. Ο Τσάρλι έχει τα χρώματα των μαμάδων του, οι οποίες μοιάζουν και πάρα πολύ! Είναι όλες ξανθές, με μπλε μάτια.

ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΟΛΟΥΡΗ