Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η ζάχαρη υπεύθυνη για την έκρηξη του διαβήτη τύπου 2

Οσο περισσότερο διαθέσιμη είναι σε μια χώρα τόσο αυξάνονται τα κρούσματα.

Νέα δεδομένα για τον ρόλο της ζάχαρης στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2 φέρνει στο φως μεγάλης έκτασης έρευνα. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η ζάχαρη είναι αυτή που κρύβεται πίσω από την παγκόσμια άνοδο της εμφάνισης κρουσμάτων διαβήτη τύπου 2, και μάλιστα μπορεί να φιγουράρει πια ως ξεχωριστό αίτιο εμφάνισης της νόσου, πέρα από την παχυσαρκία!

Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «PLos One», δεν δείχνουν ότι η ζάχαρη προκαλεί παχυσαρκία, αλλά ότι έχει ευθεία σχέση με τον διαβήτη. Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την κατανάλωση ζάχαρης και τα ποσοστά διαβήτη την τελευταία δεκαετία σε εκατόν εβδομήντα πέντε χώρες απ’ όλον τον κόσμο.

«Δεν υποβιβάζουμε καθόλου τη σημασία της παχυσαρκίας σε όλο αυτό, αλλά τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε δείχνουν ότι υπάρχουν επιπλέον παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο διαβήτη, εκτός από την παχυσαρκία και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, και ότι η ζάχαρη παίζει κυρίαρχο ρόλο» εξηγεί σχετικά ο Σαντζάι Μπασού, επικεφαλής της έρευνας.

Από τη μελέτη των στατιστικών στοιχείων από τις διάφορες χώρες φάνηκε ότι όσο περισσότερη ζάχαρη είναι διαθέσιμη σε μια χώρα τόσα περισσότερα είναι τα κρούσματα διαβήτη. Για κάθε 150 επιπλέον θερμίδες που κατανάλωναν οι πολίτες από διάφορες διατροφικές πηγές τα ποσοστά διαβήτη αυξάνονταν κατά 0,1%. Αν όμως αυτές οι 150 θερμίδες προέρχονταν από τη ζάχαρη -όπως συμβαίνει στην περίπτωση ενός κανονικού αναψυκτικού- τότε το ποσοστό διαβήτη στον πληθυσμό αυξανόταν κατά 1,1%!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι όσο περισσότερο καιρό ήταν εκτεθειμένος ο πληθυσμός σε αυτό που περιγράφουν ως «πληθώρα ζάχαρης» τόσο μεγαλύτερα ήταν τα ποσοστά των διαβητικών. Οπως επισημαίνει ο Μπασού, αυτά τα στοιχεία «παρέχουν μια απτή επιβεβαίωση του συνόλου των προηγούμενων συμπερασμάτων ερευνών που έδειχναν ότι η ζάχαρη επηρεάζει το ήπαρ και το πάγκρεας με τρόπους που δεν το κάνουν άλλα είδη τροφών ή η παχυσαρκία».

Πάντως, η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι τα εν λόγω συμπεράσματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη γιατί, όπως λένε, ο διαβήτης τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση ζάχαρης έχει μειωθεί.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...