Ψήφος... με βαριά καρδιά!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με βαριά καρδιά προσήλθαν χθες στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι κάτοικοι των καταστραμμένων περιοχών της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας.

Ψήφος... με βαριά καρδιά!

Με βαριά καρδιά προσήλθαν χθες στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι κάτοικοι των καταστραμμένων περιοχών της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας.

Οι πυρόπληκτοι νομοί, με προεξάρχουσα την Ηλεία, δεν φαίνεται να «έκαψαν» τη Νέα Δημοκρατία, αφού τουλάχιστον με τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι τις 22.30 χθες το βράδυ, το κυβερνών κόμμα φαινόταν να διατηρεί τις δυνάμεις του στους τρεις πυρόπληκτους νομούς της Πελοποννήσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μαρτυρικό χωριό Μάκιστος Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ήρθαν «ισοπαλία» και πήραν από 34 ψήφους.

Στις εκλογές του 2004, η Ν.Δ. στο νομό Ηλείας, σε σύνολο έξι εδρών, τις είχε μοιραστεί με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στο νομό Αχαΐας οι εννέα έδρες είχαν μοιραστεί ως εξής: από τέσσερις για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και μία στο ΚΚΕ. Στο νομό Μεσσηνίας από τις πέντε έδρες, τις τρεις κατείχε η Ν.Δ. και τις δύο το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και στην Εύβοια, τα μέχρι εκείνη την ώρα αποτελέσματα έδειχναν ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να κρατούν από τρεις έδρες, ενώ καταγραφόταν τάση ανόδου της Ν.Δ.

Από νωρίς το πρωί θλιμμένα πρόσωπα που έχασαν από τη μια στιγμή στην άλλη όλη τους την περιουσία προσέρχονταν στα εκλογικά τμήματα-κοντέινερ που είχαν στηθεί πάνω στα καμένα και ψήφιζαν με την ελπίδα «όποιος και αν βγει μη μας ξεχάσει».

Στο χωριό Μάκιστος, το σχολείο έχει μετατραπεί σε αποθήκη τροφίμων κι έτσι η κάλπη στήθηκε σε κοντέινερ. Από τους 132 κατοίκους, μόνο 70 άτομα ψήφισαν και αυτό διότι όσοι έχασαν τα έγγραφά τους από την πύρινη λαίλαπα δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Αν και το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε για τους συγκεκριμένους κατοίκους ότι μπορούσαν να ψηφίσουν με βεβαίωση από την Αστυνομία, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι σε πολλές περιπτώσεις δεν την έκαναν δεκτή, καθώς δεν έφεραν φωτογραφία.

Στην Αρτέμιδα, το χωριό που μετρά τους περισσότερους νεκρούς, η χθεσινή ψηφοφορία κύλησε ομαλά, ενώ η αποχή ξεπέρασε το 50%.

Το ίδιο σκηνικό επικρατούσε χθες και στους νομούς Μεσσηνίας και Αρκαδίας, με τους κατοίκους να εύχονται οι ψήφοι τους να «πιάσουν τόπο», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά και «όποιος βγει να μη μας αφήσει στο έλεος του Θεού».