Οι άθλοι του "Ηρακλή" Κώστα Καραμανλή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι άθλοι του "Ηρακλή" Κώστα Καραμανλή

Τους... άθλους του Ηρακλή πρέπει να επαναλάβει ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με την εκτίμηση της γαλλικής εφημερίδας «Λιμπερασιόν», αφού, όπως επισημαίνει, «οι Ελληνες τον οδήγησαν και πάλι στην εξουσία, αλλά με τον όρο ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις». Βασική αποστολή του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Λιμπερασιόν», θα είναι «να συμφιλιώσει τους Ελληνες με την δημοκρατία τους, αφού ποτέ μετά τη μεταπολίτευση η πολιτική δεν έχει δεχτεί τέτοια κατακραυγή, όση αυτό το καλοκαίρι, οπότε και κάηκε το ένα τέταρτο της χώρας».

Εκτός όμως από τις πυρκαγιές το δημοσίευμα της «Λιμπερασιόν» απαριθμεί και άλλους παράγοντες για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος που έχει κάνει τους Ελληνες να πιστεύουν ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και μοιραία τη δουλειά του Καραμανλή να διοικήσει δύσκολη. «Η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, η υπερχρέωση του κράτους και των νοικοκυριών, η τιτάνια γραφειοκρατία που φρενάρει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία δεν είναι καινούρια προβλήματα, αλλά εντάθηκαν από την απραξία των πολιτικών μπροστά στις πυρκαγιές. Και οι Ελληνες πήγαν σέρνοντας τα πόδια τους για να ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη» περιγράφει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος της «Λιμπερασιόν», η οποία υπογραμμίζει επίσης το φλέγον θέμα του ασφαλιστικού που μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα.

Και ενώ η «Λιμπερασιόν» βλέπει ότι ο Καραμανλής θα χρειαστεί τη μυθική δύναμη του Ηρακλή για να τα βγάλει πέρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters διαπιστώνει ότι «ο Καραμανλής ακολουθεί τα χνάρια του θείου του». Επιχειρώντας μια αναδρομή στην καριέρα του νυν πρωθυπουργού επισημαίνεται ότι όταν ανέλαβε το 1997 τα ηνία του κόμματος που ίδρυσε ο θείος του, κάποιοι σχολίασαν ότι επρόκειτο για «καθαρή περίπτωση νεποτισμού». Ο δημοσιογράφος Karolos Grohmann ωστόσο προσθέτει ότι από τότε ο Κώστας Καραμανλής απέδειξε ότι δεν έχει μόνο το όνομα, αλλά έχει και τη χάρη του θείου του. Η εκλογική νίκη του 2004, που έβαλε τέλος στα 11 χρόνια κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ, και η μείωση του ελλείμματος σε 2,4% το 2007 από 2,8% που ήταν το 2004 παρουσιάζονται ως αποδείξεις ότι «ο χαλαρός, σπορ ντυμένος και γλεντζές ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή» είναι στιβαρός πολιτικός.

Τέλος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητά του, όπως προέκυψε από το νέο εκλογικό αποτέλεσμα, να μείνει αλώβητος από τα σκάνδαλα αλλά και από τις φονικές πυρκαγιές. «Η προσωπική του δημοτικότητα παρέμεινε ισχυρή και το ρίσκο του να απορρίψει συνεργασίες απέδωσε» καταλήγει το τηλεγράφημα του Reuters.

Κ.Ν.