Ο τουρισμός του καναπέ!

ΚΟΣΜΟΣ
Η γνωριμία γίνεται μέσω Διαδικτύου και αν όλα πάνε καλά το ταξίδι πραγματοποιείται. Η φιλοξενία είναι δωρεάν και καινούργιες φιλίες γεννιούνται ανάμεσα σε ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου.

Ο τουρισμός του καναπέ!

Εκατόν πενήντα άνθρωποι είναι δύσκολο να φιλοξενηθούν σε ένα σπίτι, άμα όμως υπάρχει καλή θέληση, σίγουρα μπορούν να περάσουν καλά. Στη συνέχεια θα βρουν ένα κρεβάτι ή έναν καναπέ να κοιμηθούν, σε κάποιο από τα γύρω σπίτια. Και για όλα αυτά δεν θα πληρώσουν τίποτα.

Καλώς ήλθατε στο www.couchsurfing.com, την ιστοσελίδα που γνωρίζει μεταξύ τους ανθρώπους, που προτίθενται να φιλοξενήσουν ο ένας τον άλλο, χωρίς να χρεώσουν χρήματα. Τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι είναι ήδη μέλη της ιστοσελίδας, ενώ κάθε εβδομάδα γράφονται περί τους δέκα χιλιάδες. Πρόκειται για ανθρώπους κάθε ηλικίας, που τους αρέσουν τα ταξίδια, αλλά δεν θέλουν ή δεν έχουν να διαθέσουν χρήματα για τη διαμονή τους. Πληρώνουν μόνο τα εισιτήρια και είναι βέβαια έτοιμοι να προσφέρουν ανάλογη φιλοξενία στους ανθρώπους, των οποίων τα σπίτια θα επισκεφθούν.

Ιδιαίτερα δημοφιλής αυτή η ανταλλαγή είναι στην Ελβετία, όπου εκτός της φιλοξενίας τα μέλη της ιστοσελίδας διοργανώνουν και πάρτι, συνήθως στις βουνοπλαγιές των Αλπεων. Στην περίπτωση των πάρτι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ο διοργανωτής βάζει την ανακοίνωση, δίνει όμως παράλληλα λεπτομερείς οδηγίες σε όσους θέλουν να πάνε, για το τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους. Απαραίτητο αξεσουάρ είναι μία σκηνή, για να μείνουν τη νύχτα, αλλά και μια ευχή, να μη βρέξει.

Το www.couchsurfing.com δεν είναι η μοναδική ιστοσελίδα που διοργανώνει ανάλογα ταξίδια, ωστόσο θεωρείται πρωτοποριακή, καθώς το παράδειγμά της ακολουθούν τελευταία και άλλες, που λειτουργούσαν και στο παρελθόν, αλλά με πολύ πιο πολύπλοκο σύστημα. Οι επίδοξοι χρήστες της, απλώς εγγράφονται, δίνουν κάποια στοιχεία επιβεβαίωσης του ονόματός τους και μετά καταγράφουν την απαίτησή τους, αναζητώντας προσφορές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗΣ