Ενα κλικ μια ιστορία

Ενα κλικ μια ιστορία

Για τον Μιχάλη Πολατώφ ακούγονταν διάφορα κοσμητικά σχετικά με τον ιδιόρρυθμο και σνομπ χαρακτήρα του. Οταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το 1988, μου απάντησε φανερά ενοχλημένος γι’ αυτό το θέμα: «Δέχομαι οτιδήποτε από τον άνθρωπο που με γνωρίζει καλά και μπορεί να είναι φίλος μου. Από ανθρώπους όμως που με γνωρίζουν σαν όνομα και όχι σαν άνθρωπο δεν δέχομαι τίποτα. Ο,τι και να λέγεται για μένα από αυτούς δεν με αφορά».

Επέμεινα περισσότερο: «Δείχνετε πολύ αυστηρός» του είπα χαμογελαστός. Κι εκείνος πιάνοντας νευρικά τα πλούσια, μακριά μαλλιά του μου απάντησε: «Ναι, αυτό το δέχομαι. Εχω μια αυστηρότητα».

Πραγματικά, ο Μιχάλης Πολατώφ εξέπεμπε ένα επιβλητικό ύφος, σοβαρότητα, ενώ ήταν αυστηρός με όλους και με όλα. Πάνω απ’ όλα με τον εαυτό του. Τολμώ να πω ότι την ίδια σοβαρότητα αλλά και αυστηρότητα είχε και ως σχεδιαστής. Είναι από τους λίγους στον χώρο της μόδας που η προσωπική ζωή αλλά και η δουλειά τους δεν περιλαμβάνει ψεγάδια… ελαφρότητας. Πολυτάλαντος, λαμπερός και σοβαρός μέχρι το τέλος της ζωής του. Ακόμη και τότε που προέκυψε κάποιο σκάνδαλο με τη βίλα του στην Κέρκυρα…

Αν και η μόδα τον κέρδισε σε νεαρή ηλικία, το θέατρο -για το οποίο μάλιστα είχε κάνει σπουδές στη Ρώμη- ήταν η μεγάλη αγάπη του. Ιδιαίτερα δε αγαπούσε το λυρικό θέατρο και το κλασικό τραγούδι. Ετσι κατά καιρούς παράλληλα με τις κολεξιόν του σκηνοθετούσε ή έκανε σκηνικά και κοστούμια για παραστάσεις που ανέβηκαν στη χώρα μας. Το 1982 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη Λυρική Σκηνή σκηνοθετώντας τη «Λουτσία ντι Λαμερμούρ» του Ντονιτσέτι, ενώ το 1999 έβαλε και πάλι τη σκηνοθετική σφραγίδα του στη «Ρέα» του Σαμάρα.

Ο φιλόμουσος δημιουργός συνέδεσε το όνομά του με τη μεγάλη κυρία της όπερας Μονσερά Καμπαγιέ, η οποία είχε έρθει πολλές φορές στη χώρα μας για χάρη του. Στη δεκαετία του ’90 Πολατώφ και Καμπαγιέ ήταν το πιο hot φιλικό δίδυμο στις κοσμικές στήλες της εποχής. 

Στο παρασκήνιο της ζωής του υπήρχε μια γυναίκα που τον αγάπησε στα αλήθεια σαν φίλη και όχι μόνο... Μιλάω για την Ελενα Σπανού, ένα από τα καλύτερα μοντέλα πριν από περίπου τριάντα χρόνια, τότε που ήταν η πραγματικά χρυσή εποχή του μόντελινγκ. Η Ελενα ήταν η μούσα του και ο μεγάλος... κρυφός -θα έλεγα- έρωτάς του. Οσοι γνώρισαν από κοντά αυτήν τη μοιραία σχέση της ζωής του μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για την Ελενα, που μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν στο πλευρό του κερί αναμμένο!

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ 

ΥΓ.
Ο Μιχάλης Πολατώφ σε έξοδό του με τη μούσα του Ελενα Σπανού.