Συνδέουν (ξανά) τη CIA με λαθρεμπόριο κοκαΐνης

ΚΟΣΜΟΣ

Συνδέουν (ξανά) τη CIA με λαθρεμπόριο κοκαΐνης

Αεροπορικό δυστύχημα με αμερικανικό αεροπλάνο που λέγεται ότι ανήκε στη CIA και μετέφερε περισσότερους από 3,5 τόνους κοκαΐνης έλαβε χώρα την Τρίτη στο Μεξικό. Το αεροπλάνο ήταν ένα Gulfstream II, ενώ σύμφωνα με στοιχεία ήταν ένα από τα αεροπλάνα που είχε ναυλώσει η CIA για τη μεταφορά των κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Κολομβία κι έπεσε σε πόλη της πολιτείας Γιουκατάν, περίπου 257 χιλιόμετρα από το γνωστό παραλιακό θέρετρο Κανκούν. Στα συντρίμμια του δεν βρέθηκαν νεκροί, όμως στρατιώτες που έσπευσαν στο σημείο της πρόσκρουσης ανακάλυψαν 132 σακούλες που περιείχαν σχεδόν 3,6 τόνους κοκαΐνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροπλάνο είχε μπει παράνομα στον εναέριο χώρο του Μεξικού, ενώ η πτώση του έγινε μετά από καταδίωξη από στρατιωτικά ελικόπτερα. Οπως δήλωσε ο υπαρχηγός της Αστυνομίας της περιοχής, Ernesto Hernandez, το αεροπλάνο πετούσε πάνω από την πόλη για σχεδόν δύο ώρες, γι’ αυτό και η Αστυνομία ενημέρωσε τον στρατό.

Οπως αναφέρει η ελβετική εφημερίδα «Blick», το παράξενο στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι το αεροπλάνο που έφερε τον αμερικανικό κωδικό N987SA έκανε συχνά δρομολόγια στο Γκουαντάναμο, στοιχείο που κινεί υποψίες ότι η CIA εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών, από το οποίο χρηματοδοτεί επιχειρήσεις της. Συγκεκριμένα, είχε προσγειωθεί στο Γκουαντάναμο τον Νοέμβριο του 2003, τον Δεκέμβριο του 2004 και τον Ιανουάριο του 2005, ενώ από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου είχε εγγραφεί στα μητρώα της Donna Blue Aircraft στη Φλόριντα. Παρόμοιο περιστατικό, με αεροπλάνο που μετέφερε 5,5 τόνους κοκαΐνης και είχε συνδεθεί με την αμερικανική κυβέρνηση, είχε αναφερθεί και στις 21 Απριλίου 2006.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΥΔΗΡΙΩΤΗ