Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Είπαν «αντίο» στη Maggie

Υπό δρακόντια μέτρα η κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ παρουσία προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο.

58s5d9p4Τελικά όλα πήγαν ακριβώς όπως τα είχε σχεδιάσει η ίδια πριν από πολλά χρόνια. Χωρίς διαδηλώσεις που θα διατάρασσαν το πρωτόκολλο και θα αφαιρούσαν από την επισημότητα της τελετής, πραγματοποιήθηκε χθες η εξόδιος ακολουθία για τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Παρόντες ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ με τον Δούκα Φίλιππο, όλοι οι εν ζωή πρωθυπουργοί της Αγγλίας, ξένες προσωπικότητες, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ αλλά και ο Παύλος, ο μεγαλύτερος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Οσο για τις απουσίες προσωπικοτήτων, ήταν κι αυτές πολλές και ηχηρές, με τους Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και Χέλμουτ Κολ να είναι οι μόνοι δικαιολογημένα απόντες για λόγους υγείας.

Στον καθεδρικό όπου οι καλεσμένοι κάθονταν με τρόπο ώστε να σχηματίζεται ένα μεγαλοπρεπές «Τ», όπως είχε ζητήσει η ίδια η Θάτσερ, επικρατούσε κατάνυξη, ενώ συγκίνηση εκτός από τα μέλη της οικογένειάς της έδειξε μόνο ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν που συνελήφθη από τον φακό να δακρύζει.

«Αυτή τη στιγμή που κείτεται εδώ είναι μία από εμάς και υπόκειται στο κοινό πεπρωμένο όλων των θνητών» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος του Λονδίνου Ρίτσαρντ Τσάρτρες που χοροστάτησε της λειτουργίας που έγινε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, θέλοντας να παρακάμψει την πολιτική διαμάχη που πάντα συνόδευε τη «Σιδηρά Κυρία».

Δεν έχουν όμως όλοι οι κοινοί θνητοί συγκεντρώσει τόσο πλήθος και δεν έχουν προκαλέσει τέτοια κινητοποίηση των αρχών στην κηδεία τους. Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι βρίσκονταν κατά μήκος των δρόμων του Λονδίνου, στους οποίους κυμάτιζαν μεσίστιες σημαίες. Το χειροκρότημα των περισσοτέρων κατέπνιξε τις ελάχιστες φωνές αποδοκιμασίας αυτών που, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, δεν κατάφεραν να οργανώσουν καλά μέσα σε μία εβδομάδα τα «happenings» αποδοκιμασίας που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων κόρνες και σφυρίχτρες την ώρα που θα περνούσε το φέρετρο της πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο υπήρξαν κάποιοι που γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη στην πομπή, ενώ κράδαιναν πλακάτ που καταδίκαζαν την κρατική δαπάνη για την κηδεία της Θάτσερ. Η αστυνομία υπολόγισε τους διαμαρτυρόμενους σε τριακόσιους, ενώ όταν αυτοί προσπάθησαν να ακουστούν, αστυνομικοί και στρατιωτικοί που ήταν παρόντες για την τελετή τούς «έπνιξαν» ζητωκραυγάζοντας και χειροκροτώντας, όπως έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Guardian».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ


58s5d9p9Η «σιδηρά εγγονή» Αμάντα Θάτσερ!

Ούτε η συγκίνηση για την απώλεια της γιαγιάς της, ούτε καν η παρουσία της βασίλισσας, των πρώην πρωθυπουργών της Βρετανίας και των ξένων αντιπροσωπιών στο ακροατήριο δεν στάθηκαν ικανά να «λυγίσουν» τη φωνή της Αμάντα Θάτσερ κατά την εκφώνηση του επικήδειου της Μάργκαρετ Θάτσερ, αποδεικνύοντας ότι έχει κληρονομήσει πολλά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της.

Η «Σιδηρά Εγγονή», όπως αποκαλούν πλέον τα βρετανικά media τη 19χρονη κόρη του σερ Μαρκ Θάτσερ και της πρώτης συζύγου του Νταϊάν Μπέκετ, έκλεψε την παράσταση στην κηδεία της πρώην πρωθυπουργού με το αγέρωχο στιλ και την επιβλητική της παρουσία, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Με σταθερή φωνή και αμερικανική προφορά, η Αμάντα Θάτσερ διάβασε δίπλα στο φέρετρο της γιαγιάς της το απόσπασμα από το βιβλίο «Εφέσιοι» που είχε επιλέξει η ίδια η Θάτσερ για την κηδεία της, πριν παραχωρήσει τη θέση της στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εκφώνησε τον μοναδικό άλλο επικήδειο.

Μαζί με τον 24χρονο αδερφό της Μάικλ η Αμάντα ταξίδεψε στη Βρετανία από το Ντάλας των ΗΠΑ, όπου ζουν μόνιμα μαζί με τη μητέρα τους. Φοιτά στο Πανεπιστήμιο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Εκτός από καλή μαθήτρια λέγεται ότι είναι και εξαιρετική δρομέας, ενώ στο σχολείο υπήρξε αρχηγός της ομάδας στίβου κοριτσιών. Κατά την περσινή της αποφοίτηση ψηφίστηκε μάλιστα από τους συμμαθητές της ως το πιο πιθανό άτομο «να αλλάξει τον κόσμο».

Ο αδερφός της Μάικλ, έχοντας σπουδάσει χημικός, ακριβώς όπως και η Μάργκαρετ Θάτσερ, εργάζεται σε φαρμακείο στο Τέξας και λέγεται ότι μια μέρα θα ακολουθήσει τα βήματα της γιαγιάς του στην πολιτική. Η γέννησή του είχε ανακοινωθεί από την τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, με την ιστορική πλέον δήλωσή της έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στριτ: «γίναμε γιαγιά».

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...