Τραγωδία στα Τέμπη, η κατολίσθηση έκοψε την Ελλάδα στα δυο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τραγωδία στα Τέμπη, η κατολίσθηση έκοψε την Ελλάδα στα δυο

Κομμένη στα δύο θα παραμείνει η χώρα όλη την περίοδο των εορτών, λόγω της μεγάλης κατολίσθησης βράχων που σημειώθηκαν στα Τέμπη και στοίχισαν τη ζωή του 62χρονου Σέρτζιο Σιάνι.

Η κατολίσθηση βράχου, που αποκολλήθηκε από τον Κίσαβο, καταπλάκωσε δύο αυτοκίνητα της εταιρείας που κατασκευάζει τη σήραγγα, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο τεχνικός διευθυντής της κοινοπραξίας και να τραυματιστούν δύο υπάλληλοι. Είχε προηγηθεί κι άλλη κατολίσθηση, το απόγευμα της Τετάρτης, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Το γεγονός αυτό υποχρέωσε την περιφερειάρχη Θεσσαλίας Καλλιόπη Γερακούδη να αποφασίσει, μετά από εισηγήσεις, το κλείσιμο της κοιλάδας.

Συγκεκριμένα, η κατολίσθηση το απόγευμα της Τετάρτης σήμανε συναγερμό μεταξύ φορέων και υπηρεσιών, που εισηγήθηκαν το κλείσιμο των Τεμπών προκειμένου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Εγνατίας Οδού»: «Να εκτελεστούν απαραίτητες εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και επισκευής που απαιτούνται για την ασφάλεια των χρηστών».

Η υλοποίηση της απόφασης για τη διακοπή της κυκλοφορίας άρχισε να εφαρμόζεται από το πρωί της Πέμπτης. Λίγες ώρες αργότερα, στις 7.30 το πρωί, συνεργείο αποτελούμενο από πέντε άτομα, με επικεφαλής τον τεχνικό διευθυντή έργου της κατασκευάστριας εταιρείας «Μαλιακός-Κλειδί», Σέρτζιο Σιάνι και δύο αυτοκίνητα μετέβησαν στο σημείο όπου έγινε η κατολίσθηση για να κάνουν αυτοψία και να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Ενα τέταρτο αργότερα και ενώ ξεκινούσε η αυτοψία του χώρου τεράστιοι όγκοι βράχου αποκολλήθηκαν και έπεσαν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του Ιταλού διευθυντή.

Χθες, μετέβη στην περιοχή κλιμάκιο Ελβετών ειδικών στη σταθεροποίηση πρανών, καθώς και ξένοι και Ελληνες επιστήμονες, ώστε μαζί με τους μελετητές του έργου να καθορίσουν τον τρόπο της ταχύτερης -κατά το δυνατόν- αντιμετώπισης των ζημιών και αποκατάστασης της κυκλοφορίας.