Η "διπλωματία της σαπουνόπερας"

SHOWBIZ
Ο Ονούρ και η Σεχραζάτ μέσω της σειράς τους... ασκούν εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με δημοσίευμα αυστριακής εφημερίδας.

Η "διπλωματία της σαπουνόπερας"

Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ο Ονούρ και υφυπουργός η Σεχραζάτ; Κι όμως! Η επιτυχία των τουρκικών σειρών με κοινωνικο-συναισθηματικό περιεχόμενο είναι ένα διαβαλκανικό φαινόμενο, το οποίο όπως υποστηρίζουν πολλοί, αποτελεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο της γειτονικής χώρας όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική.

Στο φαινόμενο αυτό αναφέρεται διεξοδικά σε δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», που αναφέρει ότι οι τουρκικές σαπουνόπερες έχουν κατακτήσει το τηλεοπτικό κοινό όλων των βαλκανικών χωρών. Οπως σημειώνουν οι συντάκτες του, αυτές οι σειρές ασκούν -κατά έναν ιδιόμορφο τρόπο- εξωτερική πολιτική, αφού κατάφεραν να αντιστρέψουν την όποια αρνητική εικόνα ενδεχομένως να υπήρχε στις βαλκανικές χώρες για την Τουρκία, από την εποχή όπου οι χώρες της χερσονήσου μας αποτελούσαν μέρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας - φυσικά, παρά τη θέλησή τους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι μόνο μέσα στο 2010 πωλήθηκαν εβδομήντα τουρκικές σαπουνόπερες σε χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής του τουρκικού ομίλου Kalinos Holding, Φιράτ Γκιουλντέν. Ο όμιλος είναι υπεύθυνος για το 80% του συνόλου των πωλήσεων των τουρκικών σαπουνόπερων στο εξωτερικό.

Σύντομα η σειρά που προβάλλεται στη χώρα μας με τίτλο «Χίλιες και μία νύχτες» (Binbir Gece) θα πωληθεί και στην Ουκρανία, δηλώνει ο Γκιουλντέν. Προσθέτει, δε, ότι η μεγαλύτερη αγορά για τις τουρκικές «σαπουνόπερες» είναι η Μέση Ανατολή, κατέχοντας μερίδιο 60% επί του συνόλου των πωλήσεων. «Η τιμή εξαγωγής ενός επεισοδίου για τα πιο δημοφιλή τουρκικά σόου κυμαινόταν ανάμεσα στα 30 με 50 δολάρια. Τώρα τα ποσά αυτά κυμαίνονται από 500 έως 20.000 δολάρια» προσθέτει, σημειώνοντας ότι η πιο ακριβή τους σειρά είναι το «Ezel» (η οποία, σημειωτέον, αποτέλεσε «Μήλον της Εριδος» μεταξύ Mega και ANT1, με τον δεύτερο τελικά να εξασφαλίζει τα δικαιώματα).

Η «διπλωματία της σαπουνόπερας», όμως, έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν. Οι Ελληνες τηλεθεατές πρωτογοητεύτηκαν από την ιστορία αγάπης μιας φτωχής Τουρκάλας, της Ναζλί, και ενός πλούσιου Ελληνα νέου, του Νίκου, οι οποίοι πάλευαν να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις και τις αντιδράσεις των οικογενειών τους. Ο λόγος για «Τα Σύνορα της Αγάπης», που έδειξαν ότι η τηλεθέαση μπορεί να έρθει και με σειρές που είναι σαφώς πιο φτηνές από τις αμερικανικές. Ανοιξε, δε, τον δρόμο για τη γνωριμία με την πιο γκλαμ πλευρά της Τουρκίας, μέσω του «Χίλιες και μία νύχτες».


Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Ονούρ και η Σεχραζάτ μέσω της σειράς τους... ασκούν εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με δημοσίευμα αυστριακής εφημερίδας.