Ο καβαλιέρε τρελάθηκε!

ΚΟΣΜΟΣ

Ο καβαλιέρε τρελάθηκε!

Τα κατάφερε πάλι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (φωτ. 1)  να χρησιμοποιήσει γλώσσα «αλωνιού», ενώ αναφερόταν σε θέμα «σαλονιού». Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας για τη Μάργκαρετ Θάτσερ (φωτ. 2), δεν περιορίστηκε να πει πόσο τη θαυμάζει πολιτικά. Μίλησε για την εμφάνισή της, εκτιμώντας ότι όταν ήταν νέα, ήταν una bella gnocca, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «μ..νάρα».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος πολιτικός αναφέρεται στη Μάργκαρετ Θάτσερ με «σεξουαλικούς όρους», ωστόσο, ο Φρανσουά Μιτεράν που το είχε κάνει παλιότερα, είχε χρησιμοποιήσει πολύ πιο κομψές εκφράσεις, δηλώνοντας ότι η Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργός έχει τα μάτια του Καλιγούλα και το στόμα της Μέριλιν Μονρόε. Φυσικά, ο Σίλβιο εστίασε αλλού την προσοχή του. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εκφράσεις τέτοιου τύπου ανήκουν στην αργκό, την οποία στην Ιταλία χρησιμοποιούν οικοδόμοι, φορτηγατζήδες και υπουργοί μακράς θητείας, όταν αντικρίζουν μια γυναίκα με «προσόντα».

Τις εν λόγω δηλώσεις ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός τις έκανε μιλώντας στους τελειόφοιτους σχολής Πολιτικών Επιστημών, την οποία διευθύνει κάποιος συνεργάτης του, στο Μιλάνο. Στην ίδια ομιλία, ο Μπερλουσκόνι, που είναι γνωστό ότι δεν διστάζει να μιλά χρησιμοποιώντας αγοραίες εκφράσεις, δεν δίστασε να αναφερθεί στην Κεντροαριστερά, ευτυχώς χωρίς να χυδαιολογήσει. Είπε μόνο ότι έχασε τα debates με τον Ρομάνο Πρόντι, επειδή απλώς δεν προλάβαινε να απαντά στον καταιγισμό ερωτήσεων μέσα σε δύο με δυόμισι λεπτά που ήταν ο χρόνος για κάθε απάντηση.

Στα εβδομήντα του χρόνια, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός ξέρει ότι δεν έχει άπλετο χρόνο για να παίξει στην πολιτική σκακιέρα, οπότε επιλέγει να μιλά με τη γλώσσα του «αλωνιού», ώστε να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Από τα πολιτικά του «πυρά» δεν γλίτωσαν ακόμη κι ενδοπαραταξιακοί του αντίπαλοι, τους οποίους κατηγόρησε ότι ουσιαστικά θέλουν να τον βάλουν στο περιθώριο, κάτι, που όπως υποσχέθηκε, δεν θα καταφέρουν.


Οι γκάφες του Μπερλουσκόνι

Η αναφορά του Μπερλουσκόνι στη Μάργκαρετ Θάτσερ δεν είναι η μοναδική φραστική -και όχι μόνο- χοντράδα που έχει κάνει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός. Στη διάρκεια της θητείας του είχε διαπράξει «τέρατα», μεταξύ των οποίων να πει πως η δουλειά του πρωθυπουργού είναι χάλια, αλλά την κάνει για να διαφυλάξει τη χώρα από τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Μια άλλη φορά πάλι δήλωσε ότι η δικτατορία του Μουσολίνι ήταν «καλοήθης» και ότι όσοι εξορίζονταν, «πήγαιναν διακοπές με έξοδα του κράτους». Πολιτική γκάφα θεωρείται, εξάλλου, η δήλωση ότι ο δυτικός πολιτισμός είναι ανώτερος από το Ισλάμ, την οποία είχε κάνει λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στη «φαρέτρα» του, όμως, ο Μπερλουσκόνι έχει και «ροζ» γκάφες, με βασική την πρόταση σε κάποιον Ευρωπαίο ομόλογό του να του προσφέρει τη γυναίκα του, Βερόνικα, μια και ο Ευρωπαίος πολιτικός ήταν πιο όμορφος από τον εραστή της. Τέλος, το φιλί που είχε δώσει, εκτός πρωτοκόλλου, όταν συνάντησε τη Λόρα Μπους, είχε συζητηθεί, αφού η πρώτη κυρία των ΗΠΑ είχε κοκκινίσει, καθώς ήρθε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.