Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ο κανίβαλος του Βέγκας

Κομμάτια ωμής σάρκας είχε στο στόμα του κανίβαλος που...

Οι ιστορίες διάσημων γυναικών που σε μικρή ηλικία παντρεύτηκαν μεγαλύτερούς τους αλλά...

Πρόωρα «στέφανα» υπό την επήρεια ναρκωτικών, νεανικά παντρολογήματα που...

Έλενα Κουντουρά: «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυθεντικός»

Συμμετείχε σε τέσσερις από τις πιo σημαντικές επιτροπές του...

Λαχανάκια Βρυξελλών στην κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου αποτελεί την «εθνική μας μαγείρισσα» και...

Νίκος Ράδης: Οι Ελληνες μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα

❱❱ Ο Νίκος Ράδης, που με το free press «Ετσι είναι η ζωή» αναδεικνύει επιτεύγματα Ελλήνων στη χώρα της Μέρκελ, μιλάει στην «Espresso»

Από τον
Θάνο Μακρογαμβράκη

Πετυχημένος ποδοσφαιριστής στους Kickers της Στουτγάρδης, παγκόσμιος πρωταθλητής break dance, περιζήτητος media designer σε έντυπα και δημιουργός του αγαπημένου ομογενειακού free press περιοδικού της Γερμανίας «Eτσι είναι η ζωή», ο ομογενής Νίκος Ράδης είναι άλλη μια περίπτωση Eλληνα που, αν και μακριά από την πατρίδα του, κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του.

Το βιογραφικό του είναι γεμάτο δράσεις που φανερώνουν το ανήσυχο πνεύμα του. Μεταξύ αυτών, και το ταξίδι με ποδήλατο που έκανε το καλοκαίρι του 2012 από τη Στουτγάρδη ως την Ακρόπολη μαζί με τον κουμπάρο του Βασίλη Κιρτσάκη, με στόχο να ενώσουν συμβολικά τις δύο πατρίδες τους.

«Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2010 η αλήθεια είναι πως βιώσαμε ένα είδος ρατσισμού στη Γερμανία, με αποτέλεσμα εκεί που δηλώναμε Ελληνες και όλοι μας τιμούσαν, ξαφνικά να μας γυρίσουν την πλάτη» αναφέρει στην «Espresso» ο Νίκος Ράδης, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γερμανική πόλη από Ελληνες γονείς, οικονομικούς μετανάστες της δεκαετίας του ’60.

«Σε πρώτη φάση, αυτό που σκέφτηκα -με αφορμή μάλιστα και τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την υπογραφή της ελληνογερμανικής σύμβασης εργασίας- ήταν να στήσω μια έκθεση φωτογραφίας, στην οποία πρωταρχικό ρόλο θα είχαν οι Ελληνες μετανάστες. Η έκθεση είχε τίτλο “Τελικά ήρθαν άνθρωποι: Ελληνες μετανάστες σήμερα” και περιλάμβανε συνολικά 43 πορτρέτα Ελλήνων πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, που τα κατάφεραν μετά από σκληρή δουλειά στη Γερμανία. Η πρώτη έκθεση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο της Στουτγάρδης, ενώ την παρουσιάσαμε και στην Κρατική Βιβλιοθήκη του Μονάχου Gasteig» λέει.

Την ίδια περίοδο ο Νίκος Ράδης προγραμμάτιζε και το ταξίδι από τη Στουτγάρδη με τελικό προορισμό τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης: «Το ταξίδι αυτό με ποδήλατα ήταν άλλος ένας στόχος. Ηθελα πάση θυσία να αποδείξω πως οι Ελληνες μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, παρ’ όλες τις δυσκολίες. Τελικά, με συνοδοιπόρο στην προσπάθεια αυτή τον κουμπάρο μου Βασίλη Κιρτσάκη, τολμήσαμε το καλοκαίρι του 2012 και πετύχαμε να ασχοληθούν μαζί μας μέσα ενημέρωσης από σχεδόν όλο τον κόσμο. Κατά την επιστροφή μας πολλοί Γερμανοί μάς συνεχάρησαν για την πράξη μας αυτή».

Η ιδέα του περιοδικού

Ετσι γεννήθηκε και η ιδέα της δημιουργίας ενός περιοδικού που θα διανέμεται δωρεάν στη Στουτγάρδη και θα παρουσιάζει στις σελίδες του τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας μέσα από συνεντεύξεις Ελλήνων και ομογενών που έχουν να πουν τη δική τους ιστορία:

«Ως γραφίστας στο επάγγελμα, θέλω μέσα από το περιοδικό να παρουσιάσω τη νέα Ελλάδα, που μπορεί να κοιτάει μπροστά και να εξελίσσεται. Μια πιο σύγχρονη πλευρά της χώρας, η οποία απέχει από εκείνη της δεκαετίας του ’60, που όλοι ξέρουμε. Γι’ αυτή την Ελλάδα εργάζεται και η ομάδα που στηρίζει και πλαισιώνει με κοινό όραμα το περιοδικό. Οσα πρόσωπα παρουσιάζονται είναι κυρίως ομογενείς που δραστηριοποιούνται στη Στουτγάρδη, αλλά και Ελληνες καλλιτέχνες. Τα κείμενα δημοσιεύονται στην ελληνική γλώσσα, ενώ το 30% μεταφράζεται και στα γερμανικά, ώστε το περιοδικό να διαβάζεται και από Γερμανούς. Στη Στουτγάρδη σήμερα ζουν τουλάχιστον 90.000 Ελληνες, με τους περισσότερους να έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή από το πρώτο κιόλας τεύχος».

Οπως εξηγεί ο Νίκος Ράδης, μπορεί να γεννήθηκε στη Γερμανία, όμως μέσα του αισθάνεται 100% Ελληνας και έχει γερμανικές επιρροές μόνο στα επαγγελματικά του: «Λατρεύω την Ελλάδα, γι’ αυτό και προσπαθώ να την επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ. Τα πάντα τα κάνω με το συναίσθημα και την καρδιά του Ελληνα. Από την άλλη, έχω καλλιεργήσει όμως και τον επαγγελματισμό του Γερμανού, ο οποίος, αν είσαι καλός, θα σε υποστηρίξει στη δουλειά σου και θα σε προωθήσει χωρίς να σου βάλει τρικλοποδιές. Αν οι Ελληνες είχαν καλλιεργήσει λίγο από το σύστημα αυτό, θα ήταν πάρα πολύ μπροστά, πιστέψτε με!»

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Η Καγιά αντίπαλος της Καραμπέτη στα Βραβεία Ιρις

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Βίκυ Καγιά θα...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...