Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής...

Το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Υπεύθυνου...

Ορθάνοιχτες οι πόρτες για συνεργασία Καγιά με Σκάι

Στον αέρα του Σκάι θα κάνει την επόμενη εμφάνισή...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...

Μαρία Καβογιάννη: Απόλαυσε τη φίλη της Ορνέλα Λούτη στη σκηνή

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους θεατές του θεάτρου Εν...

Φαρμακεία σε νέα εποχή

Τι αλλάζει στα ωράρια λειτουργίας και στο ιδιοκτησιακό καθεστώςΜια νέα… ταραγμένη εποχή ξημερώνει για τα φαρμακεία, καθώς όλα δείχνουν ότι το χάος του διευρυμένου ωραρίου θα επικρατήσει με μεγάλο χαμένο τον ασθενή, που θα ψάχνει να βρει εφημερεύοντα ή διημερεύοντα φαρμακεία. 

Παράλληλα το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, που σημαίνει ότι και μη φαρμακοποιοί έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν φαρμακείο.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ιδρυση φαρμακείου» πήρε θετική γνωμοδότηση από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που ανακοίνωσε ότι μέσω της δικαστικής οδού είναι αποφασισμένος να δώσει τη μάχη για το ιδιοκτησιακό.

  • Ειδικότερα, το νέο καθεστώς δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες, μη φαρμακοποιούς, να δραστηριοποιηθούν στον χώρο του φαρμακείου προσλαμβάνοντας φαρμακοποιούς. Παράλληλα καθορίζει το ωράριο λειτουργίας, σύμφωνα με το οποίο ορίζει υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστο 40 ώρες λειτουργίας την εβδομάδα.
  • Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, δεν διευκρινίζει ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες ώρες που θα είναι ανοιχτά τα φαρμακεία, με συνέπεια, όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), να συνεχιστεί το αλαλούμ που υπάρχει τον τελευταίο χρόνο: «Η ασυδοσία θα επικρατήσει, θα καταργηθούν ουσιαστικά οι εφημερίες και οι διανυκτερεύσεις, θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες που δεν θα γνωρίζουν πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν τα φαρμακεία. Θα ακολουθήσουν προβλήματα στην προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακά τους, γιατί ο ανταγωνισμός θα προκαλέσει το κλείσιμο των μικρών φαρμακείων που βρίσκονται σε μη κεντρικά σημεία και βέβαια ανοίγει η κερκόπορτα για την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στη φαρμακευτική περίθαλψη».
  • Μεροληπτικό υπέρ των φαρμακείων τα οποία έχουν επιλέξει διευρυμένο ωράριο θεωρεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης τον νόμο για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης τόνισε ότι το νέο ωράριο καθιερώνει φαρμακεία δύο ταχυτήτων, κάνει τα ισχυρά ακόμα ισχυρότερα, ενώ οδηγεί τα μικρότερα να εγκαταλείψουν τη «μάχη» για την επιβίωσή τους.
  • Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, τα «διευρυμένα» φαρμακεία δικαιούνται να δηλώνουν όποιο ωράριο θέλουν στην αρχή του διμήνου, χωρίς ωστόσο να υποχρεούνται να το τηρήσουν, ενώ τους δίνεται το δικαίωμα να λειτουργούν και όλες τις επίσημες αργίες.
  • Οσον αφορά το ιδιοκτησιακό, ο κ. Θεοδοσιάδης σε ανακοίνωση του ΠΦΣ τονίζει: «Θα πρέπει να καταστεί σαφές από όλους και ιδίως από τους διάφορους επενδυτές μη φαρμακοποιούς ότι ο ΠΦΣ και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι θα προσβάλουν στα αρμόδια δικαστήρια κάθε τυχόν άδεια ιδρύσεως φαρμακείου που θα χορηγηθεί σε ιδιώτες». Μάλιστα ο κ. Θεοδοσιάδης προειδοποιεί τους επενδυτές μη φαρμακοποιούς ότι εάν επενδύσουν στην ίδρυση φαρμακείου θα χάσουν τα χρήματά τους.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Βγαίνει στο σφυρί γράμμα της Νταϊάνα σε Τσιγγάνα μέντιουμ

Στο σφυρί βγαίνει χειρόγραφη επιστολή που έγραψε «από καρδιάς»...

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος




Μποζουκια Αθηνα