Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025

Η Ιωάννα Μαλέσκου αποκαλύπτει: «Η ψυχοθεραπεία με έχει βοηθήσει πάρα πολύ»

Μετά την επιτυχημένη επιστροφή της στη μικρή οθόνη, η...

Η Εύα Αντωνοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN από απόψε το...

Από σήμερα, Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 και καθημερινά στις...

Μαρία Αντωνά: «Έχω ψάξει κινητό και επιβεβαιώθηκε το ένστικτό μου»

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Καλοκαίρι παρέα» συζητούσαν τις...

Επιστήμονες ψάχνουν την θεραπεία για το σύνδρομο Down

Το πρώτο βήμα για να αναστρέψουν το σύνδρομο Down...

Καλοκαιρινές «παγίδες»

❱❱ Προσοχή στα τρόφιμα! Ελλοχεύει κίνδυνος δηλητηριάσεων

Η άνοδος της θερμοκρασίας το καλοκαίρι αυξάνει γεωμετρικά τον ρυθμό αλλοίωσης των τροφίμων, με συνέπεια ο κίνδυνος εμφάνισης τροφικών δηλητηριάσεων τους θερινούς μήνες να είναι πολλαπλάσιος.

Μάλιστα, οι δηλητηριάσεις δεν περιορίζονται σε πόνους στην κοιλιά ή σε μια απλή διάρροια με ναυτία και έμετο. Ενα ακατάλληλο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει εμπύρετες γαστρεντερίτιδες αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις, για τις οποίες μπορεί να απαιτηθεί και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Οι συνηθέστερες αιτίες ανάπτυξης και επώασης μικροβίων στο φαγητό είναι το ατελές ψήσιμο ή η ατελής ψύξη των τροφών, η μη τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής στη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού, η κακή συντήρηση και αποθήκευση των πρώτων υλών, ο ανεπαρκής καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών κοπής, των σκευών ή των εργαλείων της κουζίνας. Το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο παρατηρείται, σύμφωνα με έρευνες, σε τρόφιμα που απαιτούν πολλούς χειρισμούς για την παρασκευή τους και στα φαγητά που, μετά το μαγείρεμά τους, διατηρούνται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Προσοχή στο νερό

Εξίσου σημαντική για την αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στις διακοπές είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποιότητα του νερού. Το νερό που δεν είναι κατάλληλο για πόση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των λαχανικών και των λοιπών τροφίμων, ούτε καν για το πλύσιμο των σκευών που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των γευμάτων. Ενας χυμός ή ένα ποτό μπορεί να επιμολυνθεί ακόμη και χρησιμοποιώντας ακατάλληλα παγάκια, προκαλώντας από απλές γαστρεντερικές διαταραχές μέχρι σοβαρές επιπλοκές στην υγεία!

Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή απαιτεί τους καλοκαιρινούς μήνες η διατροφή των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, των ηλικιωμένων και των παιδιών. Δεδομένης της ζέστης και της εφίδρωσης, οι γαστρεντερικές διαταραχές σε αυτές τις ομάδες μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση. Τέτοια περιστατικά απαιτούν την παρακολούθηση γιατρού και κάποιες φορές ακόμη και νοσηλεία σε νοσοκομείο. Για να μην περάσετε, λοιπόν, την άδειά σας στην τουαλέτα ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, στο νοσοκομείο, έχετε τα μάτια σας ανοιχτά ώστε να προστατευτείτε από τα μικρόβια που καραδοκούν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το τελευταίο αντίο στην Αλεξάνδρα Νικολαΐδου – Ντυμένος στα μαύρα ο Ντέμης Νικολαΐδης

Το τελευταίο αντίο είπαν στην Αλεξάνδρα Νικολαΐδου το μεσημέρι...

Κορμάρα Ελληνίδα ηθοποιός στα 51 της – Κι όμως έχει γιο 21 χρονών και σύντροφο 34!

Θανατηφόρο κορμί διατηρεί στα 51 της η γνωστή ηθοποιός και όχι άδικα.

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν εκεί μέχρι το τέλος

«Λύγισε» ο Ντέμης Νικολαΐδης βλέποντας τη σύντροφό του να...

Η Σοφία Καρβέλα στα πρόθυρα νευρικής ανορεξίας;

Δίχασαν πάλι τα πλήθη στα social media οι φωτογραφίες...

«Αναστατώνει» στα 54 της τη Μύκονο όταν εμφανίζεται με μαγιό

Η γνωστή κυρία της σόουμπιζ έβαλε το μαγιό της και έκανε τις βουτιές της σε παραλία της Μυκόνου.