Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Αυλαία για τον Ελληνα Τζέιμς Ντιν

❱❱ Ο Φαίδωνας Γεωργίτσης νικήθηκε από τον καρκίνο στα 80 του • Ο γάμος του με την Αρβανίτη, το ειδύλλιο με τη Βουγιουκλάκη και οι τελευταίες στιγμές του
❱❱ Συντετριμμένος ο Κώστας Βουτσάς! «Εφυγε ένας άνθρωπος-διαμάντι» λέει στην «Espresso» η Αννα ΦόνσουΤον αποκαλούσαν Ελληνα Τζέιμς Ντιν», όχι μόνο γιατί ήταν ένας μεγάλος καρδιοκατακτητής, όπως κι εκείνος, αλλά και γιατί «κουβαλούσε» την εύθραυστη γοητεία του Αμερικανού σταρ. Δύσκολα, άλλωστε, μπορούσε κάποια να αντισταθεί στα θέλγητρα του Φαίδωνα Γεωργίτση, ο οποίος σε ηλικία 80 ετών άφησε την τελευταία του πνοή χθες το μεσημέρι, έπειτα από μια σύντομη αλλά παλικαρίσια μάχη με τον καρκίνο στον εγκέφαλο.

Η κατάσταση της υγείας του ήταν γνωστή σε φίλους και συναδέλφους του, ενώ, όπως λένε κι εκείνοι, ποτέ ο γόης του παλιού ελληνικού κινηματογράφου δεν είχε χάσει την πίστη του πως θα μπορέσει να σταθεί πάλι στα πόδια 3711 fedon georgitsis 3102016του. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε…

Γεννημένος το 1939 στην προσφυγική γειτονιά της Νέας Σμύρνης, ο Φαίδων Γεωργίτσης ήταν γιος αξιωματικού του Ναυτικού. Στα 10 του χρόνια έχασε τη μικρή του αδελφή, την Καίτη, μια απώλεια που δεν ξεπέρασε ποτέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

* Φωτό δεξιά: Ο Φαίδωνας Γεωργίτσης σε μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του

Η εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνισή του σε συνδυασμό με τα αμυγδαλωτά γαλάζια μάτια του έκαναν τον νεαρό Φαίδωνα Γεωργίτση να μην περνά ποτέ απαρατήρητος από το γυναικείο φύλο. Ασχολήθηκε με το μπάσκετ στην ομάδα του Πανιωνίου, ενώ το 1956, ακολουθώντας την επιθυμία του πατέρα του, μπήκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την οποία εγκατέλειψε γιατί δεν άντεχε. 

Μάλιστα, ο πατέρας του για να τον μεταπείσει απειλούσε πως θα αυτοκτονήσει! Ο Γεωργίτσης μαγεύτηκε από τον χώρο του θεάτρου τυχαία, όταν, βρίσκοντας μια πρόσκληση για μια παράσταση του Λόρκα, συγκινήθηκε τόσο από την τέχνη της υποκριτικής, που αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στη δραματική σχολή. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν τον αντίκρισε ο Κάρολος Κουν (σ.σ.: ήταν καθηγητής στη σχολή) στο σανίδι να ερμηνεύει έναν μονόλογο, του ανακοίνωσε αυτοστιγμεί πως τον θέλει μαζί του.

Το ξεκίνημα

Το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη έγινε στην ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» το 1960, ενώ ακολούθησαν οι ταινίες «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου (1962), «Τα κόκκινα φανάρια» (1963), «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1965), αλλά και τα φιλμ «Φαίδρα» και «Ερόικα».

960full enas ippotis gia ti vasoula screenshot
«Ενας ιππότης για τη Βασούλα» • Από αριστερά: Μαρία Μπονέλου, Φαίδωνας Γεωργίτσης, Αννα Παϊτατζή, Τζένη Καρέζη και Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Ακολούθησε η «χρυσή» εποχή της Φίνος Φιλμ. Η τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του Φαίδωνα Γιωργίτση καταγράφηκε στην ταινία του Κάρολου Ζωναρά «Ο γιος του Τσάρλυ» του 2008.

Ιδιαίτερα πλούσια ήταν όμως η παρουσία του και στο θέατρο, όπου είχε παίξει σε μια σειρά από αξιόλογες παραστάσεις ρεπερτορίου. Μεταξύ αυτών και οι «Μήδεια», «Ιούλιος Καίσαρ», «Ευρυδίκη», «Λεωφορείον ο Πόθος». 

3 1

Ακόμη, είχε συμμετάσχει σε εμβληματικές σειρές της μικρής οθόνης, όπως «Γιούγκερμαν», «Οι Πανθέοι», αλλά και στα σίριαλ του Νίκου Φώσκολου «Λάμψη» και «Καλημέρα, ζωή». Η κηδεία του Φαίδωνα Γεωργίτση θα γίνει fadiiongioritsiiss5σήμερα στις 12.30 από το Νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης.

Το θρυλικό χαστούκι στη Λάσκαρη και το μουστάκι που ήταν ψεύτικο!

Ο Φαίδων Γεωργίτσης ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές που μεσουράνησαν τη λεγόμενη «χρυσή» εποχή της Φίνος Φιλμ, τόσο σε ταινίες δραματικές και κωμικές όσο και στα θρυλικά μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη. Από τις 40 και πλέον ταινίες στις οποίες έπαιξε συνολικά ο ηθοποιός, οι 13 ήταν της Φίνος.

Η αρχή έγινε το 1963 με το φιλμ «Ιλιγγος» δίπλα στη Ζωή Λάσκαρη. «Οταν πρωταντίκρισα τη Ζωίτσα, έμεινα ξερός! Ηταν τόσο όμορφη, που δεν μπορούσες να την κοιτάξεις!

* Φωτό δεξιά: Η σκηνή με το χαστούκι στη Λάσκαρη στην ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες»

Ηταν σαν τον ήλιο που δεν μπορείς να τον δεις, δεν μπορείς να τον κοιτάξεις κατάματα, σε θαμπώνει. Μάλιστα, όταν κάναμε και κάποιες σκηνές ερωτικές, η καρδιά μου χτυπούσε πολύ δυνατά» είχε εξομολογηθεί ο ίδιος. Το 1966 πρωταγωνίστησε στην ταινία-σταθμό στην καριέρα του «Οι θαλασσιές οι χάντρες», πάλι ως παρτενέρ της Ζωίτσας.

Σε μία από τις συνεντεύξεις του, μάλιστα, ο Φαίδων είχε αποκαλύψει και το παρασκήνιο της σκηνής με το χαστούκι, όταν η ηρωίδα τον έβαλε να ξυρίσει το μουστάκι του και μετά γέλασε μαζί του: «Το μουστάκι που είδατε στην ταινία ήταν ψεύτικο. Δεν έχω αφήσει ποτέ στη ζωή μου μουστάκι. Οσο για την περιβόητη σκηνή με το χαστούκι, γυρίστηκε μόνο μία φορά. Μία και καλή. Είχα εντολή από τον Δαλιανίδη το χαστούκι να είναι αληθινό. Η Ζωή δεν το γνώριζε αυτό. Οταν ήρθε λοιπόν η ώρα της σκηνής και της έσκασα το χαστούκι, ξαφνιάστηκε. Τα έχασε. Αυτό ακριβώς το ξάφνιασμα ήθελε να αποτυπώσει ο Δαλιανίδης. Πριν προλάβει να αντιδράσει, μπήκε στη μέση εκείνος: “Εγώ του είπα να σου δώσει αυτό το χαστούκι, σταμάτα. Συγχαρητήρια. Ησουν εξαιρετική, καταπληκτική”.».

Το 1967 ήρθε το «Νύχτα γάμου» όπου συμπρωταγωνίστησε με την Μπέτυ Αρβανίτη, με την οποία παντρεύτηκε και στην πραγματικότητα την ίδια χρονιά.

Λίγο αργότερα, το 1967 πάλι, το «Μια κυρία στα μπουζούκια» τον απογείωσε, με τη Μαίρη Χρονοπούλου να τραγουδά «του αγοριού απέναντι πείτε του πως το θέλω». Η συνέχεια υπήρξε εξίσου επιτυχημένη με το φιλμ «Γοργόνες και μάγκες», το 1968, όπου έπαιξε πάλι με τη Μαίρη Χρονοπούλου.

Ακολούθησε το «Ενας ιππότης για τη Βασούλα» δίπλα στην Τζένη Καρέζη. Στις μεγάλες επιτυχίες του στο σινεμά συγκαταλέγονται επίσης τα «Ολγα αγάπη μου», πάλι με τη Ζωή Λάσκαρη, «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» το 1966, που ήταν υποψήφια για το βραβείο Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, και το «Οταν η πόλις πεθαίνει» το 1969.

Ο ΓΑΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ

Γοητευτικός, ατίθασος και ερωτικός, ο νεαρός Φαίδων Γεωργίτσης, με τα ωραία γαλανά μάτια του να «υπνωτίζουν» τις γυναίκες, έζησε την πρώτη του περιπέτεια στην αγκαλιά μιας πλούσιας γιατρίνας. «Η σχέση μας έγινε το σκάνδαλο της περιοχής. Και γιατί ήταν μεγαλύτερη και γιατί ανήκε σε άλλη τάξη. Οι γονείς της, για να διακόψουν τον δεσμό μας, την ξαπόστειλαν στην Αγγλία» είχε αποκαλύψει ο ηθοποιός σε παλαιότερη συνέντευξή του. Με την ανάσα του να καίει από ερωτική δίψα, έτρεξε πίσω της. Με τη δικαιολογία πως ήθελε να εκπαιδευτεί πιλότος, αποχαιρέτησε την οικογένειά του και «πέταξε» για τη βρετανική πρωτεύουσα. Εμεινε μαζί της για έναν χρόνο. Και για σπουδές; Ούτε λόγος! Οταν το πάθος έσβησε, εκείνος επέστρεψε στην Αθήνα βρίσκοντας περιστασιακές δουλειές, όπως του παγωτατζή και του σιδερά, μέχρι που πάτησε το πόδι του στο σανίδι!


Με την πρώτη σύζυγό του Μπέτυ Αρβανίτη σε σκηνή από την ταινία «Νύχτα γάμου»

Στην αίθουσα αναμονής για τις εξετάσεις εισαγωγής στο Θέατρο Τέχνης ο γόης συνάντησε το κορίτσι που θα γινόταν το 1967 η πρώτη σύζυγός του! Ο λόγος για την καλλονή και συμφοιτήτριά του Μπέτυ Αρβανίτη, την οποία ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. «Με την Μπέτυ γίναμε ζευγάρι στη σχολή και αργότερα παντρευτήκαμε. Δεν ταιριάζαμε όμως ως χαρακτήρες. Οι καβγάδες μας θα μπορούσαν να γίνουν θέμα σε έργο του Στρίντμπεργκ» είχε σχολιάσει ο Φαίδων Γεωργίτσης σε δηλώσεις του. Κι εκεί αποκάλυψε ένα τραγικό γεγονός. «Το βαθύτερο ρήγμα στη σχέση μας ήταν όταν αποφάσισε, χωρίς να με ρωτήσει, να ρίξει το παιδί μας. Εκείνη είχε ήδη έναν γιο και δεν ήθελε άλλο παιδί. Εγώ όμως ήθελα οικογένεια, παιδιά. Επειτα από αυτό η σχέση είχε ξεφτίσει. Χωρίσαμε τρία χρόνια αργότερα».

upl57e65d3e0e492
Αλίκη Βουγιουκλάκη και Φαίδωνας Γεωργίτσης

Το αστέρι του κινηματογράφου έζησε ένα σύντομο μα φλογερό ειδύλλιο και με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. «Με την Αλίκη είχαμε ένα σύντομο φλερτ το καλοκαίρι του ’63, όταν είχα χωρίσει για λίγο από την Μπέτυ. Κινδύνευα να γίνω ο “κύριος Βουγιουκλάκης” και δεν ήθελα» είχε παραδεχτεί ο ηθοποιός. Δεν του άρεσε να είναι δευτεραγωνιστής στις σχέσεις του. Αντρίκια και με υπομονή έψαχνε να βρει τη γυναίκα της ζωής του ανάμεσα στους θυελλώδεις έρωτες που δεν είχαν τέλος!

8366 georgitsis me kori 05102014
Με την κόρη του Μαρίζα

Το 1970 στα γυρίσματα ταινίας στη Ρώμη εκτυλίχθηκαν δύο ιστορίες! Μια κινηματογραφική και μια δεύτερη, μακριά από τα φώτα και τις κάμερες, με φόντο την αιώνια πόλη των ερωτευμένων! Ο Φαίδων Γεωργίτσης γνωρίστηκε με ένα φωτομοντέλο γαλλικής καταγωγής, την Μπέτσι, το πρόσωπο της οποίας κοσμούσε περιοδικά μόδας του εξωτερικού. Η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε μια μεγάλη, μοναδική αγάπη και ένα χρόνο μετά το ζευγάρι παντρεύτηκε. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ραφαέλο και τη Μαρίζα, και έζησαν μαζί κι ευτυχισμένοι μέχρι την τελευταία ανάσα του υπέροχου Φαίδωνα Γεωργίτση.

«Σαν να έχασα τον αδερφό μου»

❱❱ Συντετριμμένος ο Κώστας Βουτσάς! «Εφυγε ένας άνθρωπος-διαμάντι» λέει στην «Espresso» η Αννα Φόνσου

Συντετριμμένοι από τον ξαφνικό χαμό του Φαίδωνα Γεωργίτση είναι οι συνοδοιπόροι του στο καλλιτεχνικό μονοπάτι. «Λυπήθηκα πολύ. Είναι σαν να έχασα τον αδερφό μου» δήλωσε στην «Espresso» o Κώστας Βουτσάς, ο οποίος δούλεψε μαζί του σε πολλές ταινίες της Φίνος Φιλμ.

kyria sta mpoyzoykia
Από αριστερά: Εξαρχάκος, Βουτσάς, Καραγιάννη, Βογιατζής, Λάσκαρη και Γεωργίτσης στην αφίσα της ταινίας «Μια κυρία στα μπουζούκια»

«Ημασταν πάρα πολύ αγαπημένοι φίλοι, εκτός από συνάδελφοι ηθοποιοί. Κάναμε παρέα, βγαίναμε τα βράδια έξω, ήταν στον γάμο μου με την Αλίκη, αλλά και στη βάφτιση του Φοίβου. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια αστεία ιστορία από τα γυρίσματα των ταινιών όπου συνεργαστήκαμε, για να μοιραστώ μαζί σας, γιατί έχω πάθει σοκ και δεν είμαι σε κατάσταση να θυμηθώ τέτοια πράγματα. Πέρασαν τόσα χρόνια, μοιραστήκαμε τόσα πράγματα… Είναι μεγάλο πλήγμα ο χαμός του για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ηταν πολύ καλός ηθοποιός, πολύ καλός φίλος, ένας αξιοπρεπέστατος κύριος. Εγώ 5079 ana fonsoy 25112018γνώριζα το πρόβλημα της υγείας του, αλλά δεν περίμενα ότι θα πεθάνει. Περίμενα ότι θα τη γλιτώσει, αλλά δυστυχώς αυτή η αρρώστια…» συνέχισε συγκινημένος ο ηθοποιός.

«Εφυγε ένας άνθρωπος- διαμάντι!» Με βουρκωμένη φωνή και φανερά συγκλονισμένη, η Αννα Φόνσου (φωτό δεξιά) μίλησε στην «Espresso» για τον φίλο της που «έφυγε»: «Η μάχη που έδινε με τον καρκίνο μού ήταν γνωστή. Οταν όμως πήγαινα σπίτι του για να τον δω, δεν μου μιλούσε ποτέ για την αρρώστια του. Τον ρωτούσα “πώς είσαι;” και μου έλεγε “μια χαρά”. Ο Φαίδων δεν ήθελε να στενοχωρεί κανέναν με τα δικά του. Τέτοια ψυχή είχε. Δεν το έκανε από υπερηφάνεια ή γιατί δεν ήθελε να τον λυπούνται, αλλά γιατί δεν ήθελε να φορτώνει τους άλλους με θλίψη. Ηθελε να μιλάμε μόνο για χαρούμενα πράγματα. Χάρη στον Φαίδωνα έχω και ένα βραβείο στο σπίτι μου από δική του παραγωγή, γιατί έδινε λεφτά και για τη δημιουργία ταινιών…» ανέφερε η πρόεδρος του Σπιτιού του Ηθοποιού.

Το ησυχαστήριο στο Κορωπί και η πίστη στον Θεό

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο Φαίδων Γεωργίτσης ζούσε στο δέκα στρεμμάτων κτήμα του στο Κορωπί, το «Κεκρωπία», όπως το είχε ονομάσει. Μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο Μπέτσι και τα δυο τους παιδιά υποδέχονταν εκεί συχνά φίλους και περνούσαν όμορφες βραδιές, ειδικά τα καλοκαίρια.

Μέσα στο «Κεκρωπία» ο αγαπημένος ηθοποιός έχτισε σχεδόν μόνος του το δικό του θέατρο, για το οποίο καμάρωνε πάρα πολύ. Σ’ αυτό φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς δικές του παραστάσεις αλλά και άλλων θιάσων, όπως επίσης φεστιβάλ τραγουδιού και πολλά άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Μεταξύ εκείνων που έχουν εμφανιστεί στο θέατρο του κτήματος «Κεκρωπία» είναι ο Μάριος Φραγκούλης και ο Διονύσης Σαββόπουλος, ενώ κάποια στιγμή δόθηκε εκεί και παράσταση του ιαπωνικού θεάτρου Ιστ.

Τρεις μήνες φυλακή

«Με κυνήγησαν, όμως… Και έφαγα και φυλακή. Τρεις μήνες με αναστολή για αυθαίρετα κτίσματα. Μετά άλλαξε ο νόμος και νομιμοποιήθηκε» είχε δηλώσει ο Γεωργίτσης σε παλιότερη συνέντευξή του. Σε κάθε περίπτωση, το κτήμα του ήταν κάτι σαν ησυχαστήριο για τον καλλιτέχνη, ο οποίος ως βαθιά θρησκευόμενο άτομο έχτισε μέσα σ’ αυτό και ένα υπέροχο εκκλησάκι, το οποίο ήταν όλη μέρα ανοιχτό και έπαιζε ψαλμωδίες κάθε Κυριακή και όλες τις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης. Και ο ίδιος ο Φαίδων όμως συνήθιζε να ψέλνει. Η πίστη του στον Θεό ήταν μεγάλη και δεν αποχωριζόταν ποτέ τον σταυρό του.

offer




{{-PCOUNT-}}45{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...