Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο άπιστος Μπον Τζόβι

Την επιτυχία του Δημήτρη Κοντολάζου «Δεν σου κάνω τον...

Τα δάκρυα της Σάττι για την απώλεια του πατέρα της

Σε μια ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή, λόγω της πρόσφατης...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο Ιωάννης Καραγεώργης τιμήθηκε για την προσφορά του στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της...

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο...

«Διακόπτης» για την ωορρηξία που βάζει τέλος στην υπογονιμότητα

Η ανακάλυψη που σύντομα θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

Τον «διακόπτη» του εγκεφάλου που ρυθμίζει την ωορρηξία εντόπισαν οι επιστήμονες, ανακάλυψη που θεωρείται το τελευταίο κομμάτι στο παζλ  κατανόησης του ρόλου του εγκεφάλου στη γονιμότητα σε ανθρώπους και θηλαστικά.

Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Communications» χαρακτηρίζονται ως καίριας σημασίας, αφού εκτιμάται ότι θα δώσουν τη δυνατότητα σχεδιασμού νέων θεραπειών για ζευγάρια που πάσχουν από υπογονιμότητα. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα του Πανεπιστημίου του Otago, τον καθηγητή Αλαν Χέρμπισον, εντόπισε την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε μια μικρή πρωτεΐνη γνωστή ως κισπεπτίνη και τον υποδοχέα της, τον Gpr54. Η κισπεπτίνη έχει διαπιστωθεί και στο παρελθόν ότι είναι κομβικής σημασίας για τη γονιμότητα στους ανθρώπους και, όπως ανακάλυψε ο καθηγητής Χέρμπισον, είναι εξίσου σημαντική και στην ωορρηξία.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα η ομάδα του πανεπιστημίου του Οτάγκο, που συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο Heidelberg της Γερμανίας, βρήκε σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, η επικοινωνία σημάτων ανάμεσα στην κισπεπτίνη και τον Gpr54 γίνεται σε μικρή ομάδα νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο που ονομάζονται νευρώνες εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών (GnRH). Συγκεκριμένα, μελέτησαν ποντίκια που εμφάνιζαν έλλειψη υποδοχέων Gpr54 μόνο στους νευρώνες GnRH και διαπίστωσαν ότι αυτά δεν περνούσαν εφηβεία και ήταν στείρα. Αυτά τα ποντίκια ωστόσο αποδείχτηκε ότι μπορούσαν να γίνουν πλήρως γόνιμα μόνο και μόνο με την «τοποθέτηση» γονιδίου Gpr54 στους νευρώνες GnRH!

Ο καθηγητής Χέρμπισον υποστηρίζει ότι τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του να δημιουργηθούν νέες θεραπείες για τη γονιμότητα,  ακόμα και στη δημιουργία νέας γενιάς αντισυλληπτικών. «Η κατανόηση του ακριβούς μηχανισμού με τον οποίο η κισπεπτίνη επιδρά ως βασικός διακόπτης της αναπαραγωγής είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη, η οποία ανοίγει δρόμους για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας που προκαλεί θλίψη σε πολλά ζευγάρια. Μέσω της λεπτομερούς καταγραφής του μηχανισμού έχουμε τώρα έναν βασικό χημικό διακόπτη, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει θεραπευτικό στόχο των νέων φαρμάκων» εξηγεί ο καθηγητής Χέρμπισον. Πέρα όμως από θέματα γονιμότητας, οι ερευνητές εκτιμούν ότι στοχοποιώντας θεραπευτικά την κισπεπτίνη θα μπορέσουν να θεραπεύσουν κι άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του προστάτη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...