Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η Κατερίνα Καινούργιου έκλεισε τα 39 και έβαλε πλώρη για… milf

«Ενας χρόνος πιο κοντά για να γίνω milf» έγραφε...

ΗΠΑ: Ποντικοί πειραματόζωα έσπασαν πλάκα με τους ερευνητές!

Ποντικοί εργαστηρίου που «τρέλαναν» τους ερευνητές κάνοντας επίτηδες λάθη...

Το μήνυμα της Μενεγάκη πριν από τις διακοπές του Πάσχα

Η ωραία Ελένη κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι... στα μέσα κοινωνικής...

Βίαζε το βαφτιστήρι του από την ηλικία των 9 ετών έως τα...

Μια σοκαριστική υπόθεση βιασμού τριών παιδιών, ανάμεσα στα οποία...

Τον «γάζωσαν» οι Ταλιμπάν

Ο Ελληνοδανός δρ Αλ. Πίτερσεν έπεσε νεκρός στο Αφγανιστάν.

Ο θάνατος έκοψε αναπάντεχα το αποκορύφωμα μιας καριέρας που αναμενόταν λαμπρή, για ένα από τα πλέον ανερχόμενα στελέχη στον τομέα των διεθνών σχέσεων και από τις μεγάλες ελληνικές ελπίδες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Στα 29 του χρόνια ο Ελληνοδανός δρ Αλέξανδρος Πίτερσεν βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή…

Δειπνούσε το βράδυ της Παρασκευής σε ένα λιβανέζικο εστιατόριο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, όπου είχε μόλις φτάσει για να διδάξει στο τοπικό Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του οποίου ήταν λέκτορας, χωρίς τίποτε να προδικάζει αυτό που ακολούθησε. Μαζί του στο ίδιο τραπέζι ήταν ο συνάδελφός του στο ίδρυμα Αλέξις Κέιμερμαν.

Ηταν 7.30 το απόγευμα όταν η εκκωφαντική έκρηξη της βόμβας που μετέφερε ένας κομάντος αυτοκτονίας συγκλόνισε την περιοχή. Αμέσως μετά δύο ένοπλοι όρμησαν μέσα και άρχισαν να «γαζώνουν» με σφαίρες τους θαμώνες που προσπαθούσαν μάταια να προστατευτούν πίσω από τα τραπέζια! Συνολικά, 21 άτομα έπεσαν νεκρά, τα 13 από αυτά αλλοδαποί. Ηταν η χειρότερη επίθεση εναντίον δυτικών στη διάρκεια του 12ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Χωρίς ασφάλεια

Οι Ταλιμπάν επέλεξαν ως στόχο το διάσημο για το χούμους και το κέικ σοκολάτας εστιατόριο Taverna du Liban στη συνοικία Wazir Akbar Khan, ίσως γιατί δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας. Κυρίως, όμως, γιατί εκεί απολάμβαναν το -τελευταίο, όπως αποδείχθηκε- δείπνο τους στελέχη του ΟΗΕ, ο Μπάσρα Χασάν από τις ΗΠΑ, ο Πακιστανός Νασρίν Τζαμάλ, ο Ρώσος Βαντίμ Ναζάροφ και δύο Βρετανοί, αλλά και ο 60χρονος Λιβανέζος Χαντζάρ Ουαμπέλ Αμπντάλα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Αφγανιστάν από το 2008.

Η Ελληνίδα μητέρα του 29χρονου καθηγητή Εφη Ψαλίδα, στέλεχος του ΔΝΤ, και ο Δανός πατέρας του Κρίστιαν Πίτερσεν πληροφορήθηκαν από επίσημες πηγές ότι ο ταλαντούχος γιος τους ήταν ένα από τα τραγικά θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.

«Ηταν μια άγρια επίθεση εναντίον αθώων…» επισήμανε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τους φοιτητές με το οποίο ανήγγειλε τον χαμό των καθηγητών τους ο πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Μάικλ Σμιθ.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη χαρακτηρίζοντας την επίθεση αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα στην επαρχία Παρουάν όπου, όπως ισχυρίστηκαν, σκοτώθηκαν αθώοι πολίτες.

Ο δρ Αλέξανδρος Πίτερσεν υπηρετούσε ως σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ενεργειακή Ασφάλεια (EESI) του διεθνούς κέντρου μελετών Woodrow Wilson. Με το διδακτορικό του στις διεθνείς σχέσεις από το London School of Economics και τριπλή ιθαγένεια -ελληνική, δανέζικη και αμερικανική- είχε ζήσει και ταξιδέψει στην Κίνα και την κεντρική Ασία μελετώντας τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Παρά τη νεαρή του ηλικία, η άποψή του ήταν πάντα σεβαστή, καθώς όσοι συνεργάζονταν μαζί του τον θεωρούσαν εξαιρετικά διορατικό.

Το πρώτο βιβλίο του, με τίτλο «Το παγκόσμιο νησί: Η γεωπολιτική της Ευρασίας και η μοίρα της Δύσης», είχε γίνει ανάρπαστο, καθώς επισήμαινε με ατράνταχτα και πειστικά επιχειρήματα την ανάγκη ενότητας μεταξύ των χωρών από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στο δεύτερο βιβλίο, με τίτλο «Η Κίνα στην Κεντρική Ασία», έκανε λόγο για την αμείλικτη επέκταση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της οροσειράς του Παμίρ.

Ο Αλέξανδρος Πίτερσεν έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δύση λόγω της αύξησης των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, της ανάδυσης της Κίνας και του αβέβαιου μέλλοντος της Ρωσίας, και προειδοποιούσε ότι η υποτίμηση της Ευρασίας θα αποβεί σε βάρος της.

Οι απόψεις του ελληνικής καταγωγής διδάκτορα τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη και ήταν συχνά καλεσμένος για να τις αναπτύξει στο BBC, το Sky News, το CTV και το NPR, ενώ είχε δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες στον «Economist», τη «Wall Street Journal», τους «New York Times», την «International Herald Tribune», την «Boston Globe» και τα «Foreign Affairs», «Foreign Policy» και «National Interest».

ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Απόπειρα δολοφονίας αρχινονού έξω από την πίστα της Λιόλιου

Σε διαρκή πόλεμο για την ηγεμονία της νύχτας βρίσκεται...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...