Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Εκατομμυριούχος «ορφανή» εξπέρ στις σούπερ απάτες

Εκατομμυριούχος 32χρονη στη Βοστόνη έπεισε κόσμο και κοσμάκη ότι...

Ο Μπον Τζόβι πλάγιασε με πάνω από 100 ερωμένες

Οταν πρόσφατα ο Τζον Μπον Τζόβι παραδεχόταν δημόσια ότι...

Η Μπρίτνεϊ πληρώνει ακριβά τον πατέρα της

Το φυσάει και δεν κρυώνει η Μπρίτνεϊ Σπίαρς μετά...

«Πότε μια γυναίκα πρέπει να φύγει» – Η Παρασκευή Φασούλη μιλά για...

Η ψυχίατρος-ψυχαναλύτρια και τακτικό μέλος της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας...

Ο Γιάννης Σπανός «έφυγε» στον ύπνο του

Ο άνθρωπος πάνω στον οποίο στήθηκαν καριέρες και άλλαξε μουσικά μια ολόκληρη εποχή, ο «πατέρας» του Νέου Κύματος, ο ευγενής Γιάννης Σπανός, «έσβησε» στα 83 του.

Από τον ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΙΖΑ

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης βρέθηκε νεκρός χθες το μεσημέρι στο σπίτι του, στην περιοχή Αγιάννης, στο Κιάτο Κορινθίας, με την είδηση να κάνει γρήγορα τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας πανελλήνια συγκίνηση. Όπως πληροφορηθήκαμε, τον βρήκε ένας από τους καλύτερους φίλους του, ο Βασίλης Σουσούνης!

Ήταν λίγο πριν από τις 12, όταν η μονάκριβη ανιψιά του Γιάννη Σπανού, Σοφία, η οποία βρισκόταν στην Αθήνα, μη μπορώντας να βρει τον θείο της, πήρε τηλέφωνο τον φίλο του προκειμένου να τον εντοπίσει. «Επικοινώνησε μαζί μου για να δει τι συμβαίνει. Αμέσως έτρεξα στο σπίτι του Γιάννη για να δω αν είναι καλά. Κρατούσα κλειδιά που μου είχε δώσει ο ίδιος γιατί τον φρόντιζα εδώ στο Κιάτο όπου έμενε μόνιμα πλέον» λέει στην «Espesso» συντετριμμένος ο επιστήθιος φίλος του.

«Φώναξα δυο τρεις φορές έξω από το σπίτι και, όταν είδα ότι δεν απαντούσε, πήρα τα κλειδιά που μου είχε δώσει και άνοιξα. Φώναξα “Γιάννη, Γιάννη” και, όπως πηγαίνω στην κρεβατοκάμαρα, τον είδα ξαπλωμένο στο κρεβάτι με τις πιτζάμες. Σαν να κοιμόταν. Κατάλαβα ότι ήταν νεκρός. Δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας ούτε είχε παραπονεθεί για κάτι» συνεχίζει την αφήγησή του με σπαρακτική φωνή.

F5 Με την Πρωτοψάλτη
Με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη

Αμέσως ο ίδιος πήρε τηλέφωνο την ανιψιά του κι έναν γιατρό της περιοχής. «Ο γιατρός μάς είπε πως ήταν νεκρός από το προηγούμενο βράδυ γιατί το σώμα του είχε ήδη παγώσει. Έφυγε το φιλαράκι μου» μας λέει με λυγμούς.

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε το 1936 στο Κιάτο Κορινθίας. Από την παιδική του ηλικία άρχισε να παίζει πιάνο, ακολουθώντας το παράδειγμα της μεγαλύτερης αδελφής του. Στην αρχή υπήρξε αυτοδίδακτος. Μετά όμως οι γονείς του τον έγραψαν στο ωδείο. Ήταν, μάλιστα, τέτοιο το πάθος του για τη μουσική, που λίγο έλειψε να κάνει κακό στην υγεία του, συγκεκριμένα στα χέρια του, γεγονός που θα μπορούσε να του είχε στοιχίσει τη μετέπειτα καριέρα του.

«Ο πατέρας μου, ως οδοντίατρος, περίμενε κάτι από μένα. Όμως ήθελα να του αποδείξω, προτού ακόμη τελειώσω το γυμνάσιο, ότι μπορούσα να βγάλω λεφτά από το πιάνο. Βρήκα μια θέση, έπαιζα με τις ώρες στη σχολή χορού της Ηρώς Σισμάνη -ακόμη τη θυμάμαι αυτή την κυρία- για να χορεύουν οι μέλλουσες μπαλαρίνες. Αυτό ήταν… αντιπιανιστικό! Τα χέρια μου ήταν ανώριμα και εμφανίστηκε πρόβλημα στους μυς και στα νεύρα. Ο γιατρός είπε πως, αν δεν σταματούσα, θα πάθαινα αγκύλωση» είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε μια συγκλονιστική συνέντευξη στην «Espresso» το 2017.

F2 με τη Χαρούλα Αλεξίου
Σε συναυλία με τη Χαρούλα Αλεξίου

Τελειώνοντας το γυμνάσιο, έπειτα από δική του επιθυμία ο πατέρας του τον έστειλε στην Ιταλία και μετά στην Αγγλία και στο Παρίσι. Σε ηλικία 39 ετών, και ενώ είχε μείνει στο εξωτερικό 15 χρόνια, επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου γνωρίστηκε με τον ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρίας Lyra Γιώργο Πατσιφά. Αυτό ήταν. Ο Γιάννης Σπανός ήταν το «νέο κύμα» που ήθελε η μουσική βιομηχανία της Ελλάδας. «Από τότε, το 1963, ακούγεται το “Μια αγάπη για το καλοκαίρι” μέχρι και σήμερα και το τραγουδάνε όλοι! Τότε δεν σκεφτόμουν αν θα “πήγαινε” κάτι στον κόσμο, έκανα αυτό που αισθανόμουν» είχε πει ο συνθέτης στην ίδια συνέντευξή του.

Από τα πιο γνωστά τραγούδια του Γιάννη Σπανού είναι το «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή», αλλά και το νεότερο «Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο».

F3 Με τη Μαίρη Λίντα
Με τη Μαίρη Λίντα

Ο ίδιος συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους τραγουδιστές των δεκαετιών ’60, ’70 και ’80, από τον Σταμάτη Κόκοτα, την Καίτη Χωματά και τον Μανώλη Μητσιά μέχρι τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιάννη Πάριο και την Κατερίνα Κούκα. Μάλιστα, είχε υπάρξει και κριτής στο μουσικό reality show του Alpha «Dream Show» στο πλευρό των Ηλία Ψινάκη, Ναταλίας Γερμανού και Νίκου Μουρατίδη.

Τραγική ειρωνεία; Σε λίγες μέρες ο Γιάννης θα άρχιζε εμφανίσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με τον Μίμη Πλέσσα και τον Γιώργο Κατσαρό!

F4 Με τη Μοσχολιού
Με τη Βίκυ Μοσχολιού

Σοκαρισμένοι συνάδελφοί και φίλοι του μιλούν στην «Espresso» για τον μοναδικό μαέστρο

«Από εσάς μαθαίνω την είδηση και έχω τρομοκρατηθεί» δήλωσε στην «Espresso» ο Γιώργος Χατζηνάσιος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του. Και συνέχισε: «Ήταν, είναι και θα παραμείνει ο αγαπημένος μου συνθέτης. Συνεργαστήκαμε με δύο πιάνα από το 1986, αλλά και στη δισκογραφία. Είχε απεριόριστο χιούμορ, αγαπούσε τους συνεργάτες του και όποτε συνεργαζόμασταν περνούσα υπέροχα. Θα λείψει σε όλη την Ελλάδα».

f6 XATZINASIOS

Ο Σταμάτης Κόκοτας, από την πλευρά του, μας είπε: «Είμαι από τους πρώτους που συνεργάστηκαν με τον μεγάλο μαέστρο και κάναμε τρομερές επιτυχίες. Από το 1966 μου έδωσε τα πρώτα του τραγούδια και έγιναν τεράστιες επιτυχίες. Όταν άκουσα για τον θάνατό του, νόμιζα ότι ήταν αστείο. Δεν το πίστεψα. Κι όμως, ο Γιάννης “έφυγε”. Καλό του ταξίδι. Ήταν πολύ μεγάλος συνθέτης».

f7 KOKOTAS

Η Ρένα Κουμιώτη, βαθιά συγκινημένη, ανέφερε: «Για μένα ο Γιάννης ήταν ένα πολύ σπουδαίο πλάσμα. Ήταν με ένα μόνιμο χαμόγελο που δεν το συναντάς εύκολα στον χώρο μας. Εκείνος λάτρευε και τη δουλειά του και τη ζωή».

f8 KOUMIOTH

Τέλος, ο Μιχάλης Βιολάρης μάς δήλωσε: «Για μένα ο Γιάννης Σπανός ήταν ο άνθρωπος που με ανέδειξε και μου έδωσε την ώθηση να γίνω αυτό που έγινα. Το 1968 μου πρότεινε να συμμετάσχω στο τραγούδι “Άσπρα καράβια τα όνειρά μας”. Αυτό ήταν το πρώτο μου μεγάλο βήμα να αναγνωριστώ. Έπειτα μου ζήτησε και συνεργάστηκα στους δίσκους “Ανθολογία 1” και “Ανθολογία 2”. Έκανα κατόπιν δικές μου δισκογραφικές δουλειές με δικά του τραγούδια που με καθιέρωσαν. Θεωρώ πως πενθεί όλη η Ελλάδα για τον Σπανό, γιατί πάνω του δημιουργήθηκε μια ολόκληρη μουσική βιομηχανία εκείνα τα χρόνια, με τραγούδια που ακούγονται ακόμα και σήμερα. Καλό ταξίδι, Γιάννη, θα λείψεις σε όλους μας».

f9 VIOLARIS

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Η Καγιά αντίπαλος της Καραμπέτη στα Βραβεία Ιρις

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Βίκυ Καγιά θα...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....