Μια ήττα για όλα τα έθνη, είτε γίνεται σε πόλεμο, είτε το ποδόσφαιρο πρέπει να έχει έναν υπεύθυνο. Πολύ περισσότερο όταν ο πόλεμος είναι ποδοσφαιρικός και ο… στρατηγός της ομάδας βλέπει κόκκινη κάρτα με βλακώδη τρόπο.
Συνέβη στις 30 Ιουνίου 1998 στο γαλλικό Μουντιάλ. Η Αγγλία απέτυχε να προκριθεί στους «8» της διοργάνωσης, αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Αργεντινή με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ να δέχεται σκληρό φάουλ από τον Ντιέγκο Σιμεόνε, τον σημερινό προπονητή της Ατλέτικο Μαδρίτης, να του ανταποδίδει την κλωτσιά μπροστά στον Δανό διαιτητή Μίλτον Νίλσεν!
Με το σκορ στο 2-2 και μόλις στο 37ο δευτερόλεπτο του β’ ημιχρόνου η αποβολή ήταν αρκετή για να γίνει ο ήρωας του αγγλικού ποδοσφαίρου και της Γιουνάιτεντ κόκκινο πανί.
Την επόμενη μέρα τα αγγλικά ταμπλόιντ έβγαλαν όλη τη χολή τους.
Η «Ντέιλι Μέιλ» είχε τίτλο «στιγμή τρέλας που στοίχισε τις ελπίδες για του Κύπελλο»

Η «Ντέιλι Μίρορ» το έκανε χειρότερο: «Δέκα ηρωικά λιοντάρια κι ένα κουτό αγόρι»

Εντάξει, τα… λιοντάρια δεν ήταν δέκα, αλλά 14, έγιναν και αλλαγές, αλλά κι εδώ ισχύει το «μην αφήνεις μια λεπτομέρεια να σου χαλάσει την ιστορία»
Οι Άγγλοι που έβλεπαν τον αγώνα στις παμπ δεν έσβησαν τον πόνο τους στην μπύρα, αλλά το συνέχισαν. Σε μια από αυτές έκαψαν το ομοίωμα του παίκτη που το προηγούμενο διάστημα χειροκροτούσαν!
Η αλήθεια είναι ότι η αντίδραση του Μπέκαμ ήταν αψυχολόγητη. Μπορεί ο Σιμεόνε να απείχε πολύ από το να θεωρηθεί «τζέντελμαν» των γηπέδων, αλλά σίγουρα είχε περάσει και δυσκολότερες βραδιές ο σταρ της αγγλικής ομάδας.
Απλά του τα είχαν… μαζεμένα. Ήταν το ξεκίνημα της σχέσης του με την Βικτόρια Άνταμς των «Spice Girl», ακόμα και ο προπονητής της ομάδας, ο Γκλεν Χοντλ, ανησυχούσε για το πόσο η σχέση του μπορούσε να τον επηρεάσει στην απόδοσή του.
Από την άλλη είχε πάρει κι αυτός βαρύ ρίσκο. Δύο χρόνια νωρίτερα η Αγγλία είχε αποκλειστεί στα πέναλτι από την Γερμανία στο Euro που διοργάνωσε στο Νησί. Είχε απομακρύνει τους περισσότερους παίκτες, είχε στηριχτεί στο ταλέντο του Μπέκαμ και σε νέα παιδιά όπως ο 18χρονος τότε Μάικλ Όουεν, είχε αποκλείσει τον Πολ Γκασκόιν κι είχε κάνει χώρο στον Άλαν Σίρερ που προερχόταν από διαδοχικούς τραυματισμούς. Αν δεν ήταν ο Μπέκαμ θα ήταν αυτός το κόκκινο πανί.
Από την άλλη υπήρχε πίεση από όλη τη χώρα. Πριν μόλις δώδεκα χρόνια η Αγγλία είχε επιστρέψει από το τουρνουά με κατεβασμένο κεφάλι. Την είχε αποκλείσει ο Ντιέγκο Μαραντόνα με το «χέρι του θεού», αλλά και την γκολάρα εκθέτοντας τους μισούς Άγγλους διεθνείς.
Όλοι ζητούσαν ρεβάνς που όμως δεν ήρθε. Το ματς πήγε στην παράταση, ακολούθησαν τα πέναλτι κι εκεί ο 20χρονος Ντέιβιντ Μπατ έχασε το τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι. Όπως ομολόγησε αργότερα για πρώτη φορά εκτελούσε πέναλτι σε επίσημο ματς!
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος που δεν δικαιολογεί το μίσος για τον Μπέκαμ. Βλέποντας την στατιστική του αγώνα η αποβολή του συσπείρωσε τους παίκτες. Τα σουτ στον στόχο ήταν 3-2 χωρίς τον αρχηγό τους.
Στο… απέναντι στρατόπεδο ο Ντανιέλ Πσαρέλα είχε μια καλή ομάδα. Κι είχε κίνητρο. Ήθελε να γίνει ο τρίτος παίκτης που θα έπαιρνε την… κούπα και ως προπονητής. Είχαν προηγηθεί οι Ζαγκάλο και Μπεκενμπάουερ. Ο Μπατιστούτα παρά τα χρόνια του είχε σημειώσει 24 γκολ με την Φιορεντίνα και ο νεότερός του Κρέσπο άλλα 14 με την Πάρμα.
Οι Άγγλοι έβρισαν, έκαψαν, αλλά την επόμενη μέρα πήγαν κανονικά στις δουλειές τους, σύντομα αποδέχτηκαν τον αποκλεισμό, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές που δεν ήταν και λίγες.
«Αν είχε σκοτώσει, είχε κλέψει ή είχε προδώσει την πατρίδα του θα είχε διασυρθεί λιγότερο» δήλωσε ο Άλεξ Φέργκιουσον σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τον 23χρονο, τότε, ποδοσφαιριστή του. Δεν τα κατάφερε. Η επιστροφή του Μπέκαμ στην Αγγλία ήταν μαρτυρική. Στη σεζόν που ακολούθησε άκουγε τα μύρια όσα από τους οπαδούς των αντιπάλων ομάδων.
Κι ενώ ο Μπέκαμ είχε την πορεία που είχε στη συνέχεια, ο Όουεν το μεγάλο αστέρι παρέμεινε μεγάλο ταλέντο, ο Σιμεόνε έγινε μεγάλος προπονητής έχουν ενδιαφέρον και κάποιες παράλληλες ιστορίας.
- Ο τερματοφύλακας της Αργεντινής Κάρλος Ρόα, το 1999 εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο και την ομάδα του. Ως μέλος των οπαδών της Έβδομης Ημέρας αποσύρθηκε σε ένα ησυχαστήριο περιμένοντας την Δευτέρα Παρουσία. Κι όταν αυτή δεν ήρθε ένα χρόνο μετά επέστρεψε στα γήπεδο για να παίξει άλλα δύο χρόνια με τη Μαγιόρκα όχι με την ίδια επιτυχία. Εργάστηκε και στην Ελλάδα, επί Αλμέιδα ήταν προπονητής τερματοφυλάκων της ΑΕΚ.
- Ο Γκλεν Χοντλ τέσσερις αγώνες μετά έλυσε το συμβόλαιό του με την ομοσπονδία.
- Ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα συνέχισε να παίζει στην εθνική, έφθασε τα 54 γκολ που ήταν ρεκόρ μέχρι να το καταρρίψει ο Λιονέλ Μέσι.
Άλλα γεγονότα στο Παγκόσμιο Κύπελλο στις 30 Ιουνίου
1954 (Ελβετία): Δ. Γερμανία (6-1 την Αυστρία) και Ουγγαρία (4-2 την Ουρουγουάη) προκρίνονται στον τελικό.
1990 (Ιταλία): Στα προημιτελικά η Αργεντινή νικά 3-2 στα πέναλτι την Γιουγκοσλαβία. Το ματς στα ενενήντα λεπτά και στην παράταση έληξε χωρίς γκολ. Στον άλλο αγώνα της ημέρας η Ιταλία νικά 1-0 την Ιρλανδία.
1994 (ΗΠΑ): Η Ελλάδα ολοκληρώνει τους αγώνες της στον δ’ όμιλο με την Τρίτη κατά σειρά ήττα της Αυτή τη φορά από την Νιγηρία (0-2). Στον άλλο αγώνα του ομίλου Βουλγαρία – Αργεντινή 2-0.
1998 (Γαλλία): Στα πέναλτι κρίνεται η μεγάλη αναμέτρηση Αργεντινής – Αγγλίας (2-2) με νίκη των πρώτων 4-3 σε αγώνα για την πρόκριση στα ημιτελικά. Εκεί θα βρεθεί και η Κροατία η οποία επικρατεί 1-0 της Ρουμανίας.
2002 (Άπω Ανατολή): Στον τελικό στο Τόκιο η Βραζιλία νικά 2-0 τη Γερμανία και για 5η φορά στην ιστορία της κατακτά το τρόπαιο.
2006 (Γερμανία): Για την προημιτελική φάση η Γερμανία νικά την Αργεντινή με 4-2 στα πέναλτι. Αγώνας και παράταση ισόπαλοι( 1-1). Στο άλλο ματς Ιταλία – Ουκρανία 3-0.
2014 (Βραζιλία): Στον γύρο των «16»: Γαλλία – Νιγηρία 2-0, Γερμανία – Αλγερία 2-1 (πρτ)
2018 (Ρωσία): Σε αγώνες για την πρόκριση στους «8»: Ουρουγουάη – Πορτογαλία 2-1, Γαλλία – Αργεντινή 4-3








