Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο άπιστος Μπον Τζόβι

Την επιτυχία του Δημήτρη Κοντολάζου «Δεν σου κάνω τον...

Τα δάκρυα της Σάττι για την απώλεια του πατέρα της

Σε μια ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή, λόγω της πρόσφατης...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο Ιωάννης Καραγεώργης τιμήθηκε για την προσφορά του στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της...

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο...

Ανακάλυψαν το γονίδιο της νεότητας;

Επιστημονική ομάδα παρουσίασε τις αποδείξεις της για τον ρόλο του Oct4

Επιστημονική ομάδα παρουσίασε τις αποδείξεις της για τον ρόλο του Oct4

Ενα γονίδιο που παίζει ρόλο-κλειδί κατά την εμβρυϊκή μας ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εμφράγματος και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Ισως μάλιστα και να αποδειχθεί τελικά ότι αυτό είναι το περίφημο «γονίδιο της νεότητας», που θα κάνει τα γηρασμένα κύτταρα να ξανανιώνουν!

Οι ερευνητές από καιρό υποπτεύονταν ότι το γονίδιο Oct4, ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη των εμβρύων όλων των ζωντανών οργανισμών, δεν «σιωπά» κατά την ενήλικη ζωή του ατόμου. Η επιστημονική ομάδα του University of Virginia School of Medicine είναι η πρώτη που παρουσίασε αποδείξεις που το συσχετίζουν με τις πλάκες που δημιουργούνται στις αρτηρίες, στη διαδικασία ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης. Συγκεκριμένα ανακάλυψαν ότι το γονίδιο εμποδίζει τις πλάκες αυτές να μεγαλώσουν και τις «σταθεροποιεί», αποτρέποντας τις ρήξεις τους, που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επικίνδυνων θρόμβων. Οταν δοκίμασαν να μπλοκάρουν την έκφραση του γονιδίου, οι πλάκες στις αρτηρίες μεγάλωσαν, έγιναν περισσότερο ασταθείς και πιο επικίνδυνες, ενώ γέμισαν με λιπίδια, νεκρά κύτταρα και άλλα επικίνδυνα συστατικά.

«Τα ευρήματά μας έχουν μέγιστες επιπτώσεις σχετικά με πιθανές νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ενίσχυση της σταθερότητας των αθηρωματικών πλακών» αναφέρει η συμμετέχουσα στη μελέτη δρ Olga Cherepanova.

Αναγέννηση

Οι ερευνητές πιστεύουν όμως ότι η χρησιμότητα του συγκεκριμένου γονιδίου δεν σταματά εδώ και ότι, αν ενεργοποιηθεί σε άλλα κύτταρα του σώματος, μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα αναγέννησης και αυτοΐασής τους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρα Gary Owens, πιθανώς με την έλευση των γηρατειών να μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να ενεργοποιεί το συγκεκριμένο γονίδιο. Ισως λοιπόν υπάρχει τρόπος να επανενεργοποιείται με τεχνητό τρόπο, κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι έτσι θα μπορούσαν ίσως να ελέγξουν την πλαστικότητα των κυττάρων. Οι ειδικοί, που έχουν ήδη δημοσιεύσει τα ευρήματά τους σχετικά με τον ρόλο του Oct4 στην πρόληψη εμφράγματος και εγκεφαλικού στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Medicine», έχουν ήδη ξεκινήσει να ερευνούν και την πιθανή αναγεννητική δράση του γονιδίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...