Πούρα Ινδονησίας από το… 1918!

Το πιο παλιό εργοστάσιο της χώρας εξακολουθεί να φτιάχνει τους πιο δημοφιλείς τύπους όπως πριν από ενενήντα πέντε χρόνια.

Τα Cigarillos, τα Rothschild και τα Churchill είναι μερικά από τα πιο γνωστά πούρα του κόσμου, τα οποία φτιάχνονται στο πιο παλιό εργοστάσιο πούρων της Ινδονησίας, το Taru Martani. Η ιστορία του ξεκινάει το 1918, όταν ένας Ολλανδός κατασκευαστής πούρων αποφάσισε να στήσει στη μακρινή αυτή χώρα τη μονάδα παραγωγής του, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στην πρώτη ύλη που τον ενδιέφερε. Αρχικά το εργοστάσιο χτίστηκε στην περιοχή Μπουλού, αλλά το 1921 μετακόμισε στην τωρινή του τοποθεσία που βρίσκεται δυτικά του σταδίου Γιογκιακιάρτα Μαντάλα Κρίντα.

Εκτοτε ο βασικός του ρόλος ήταν να παρέχει τον εκλεκτό καπνό του στους Ολλανδούς στρατιώτες, αλλά και στους αξιωματούχους της αποικίας. Στις δόξες του απασχολούσε έως και 470 ανθρώπους, καθώς ήταν σχεδόν ανύπαρκτα τα μηχανήματα. Σήμερα, στο εργοστάσιο που εξακολουθεί να φτιάχνει τα πούρα «Senator» και «Mundi Victor» με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνονταν το 1918, δουλεύουν 270 άνθρωποι, οι οποίοι φτιάχνουν επίσης ακόμη δεκατέσσερις τύπους πούρων, που είναι από τα πιο δημοφιλή στους λάτρεις του καπνού.

Πέρα όμως από την πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγή του, το εργοστάσιο του Taru Martani έχει να επιδείξει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό αλλά και μουσειακό ενδιαφέρον. Οι εργαζόμενοι με το χαμόγελο στα χείλη κάνουν συχνά-πυκνά ξεναγήσεις των επισκεπτών στα δύο εκτάρια που καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις του. Η βόλτα περιλαμβάνει όλα τα στάδια της παραγωγής των πούρων, που γίνεται μέσα στους χώρους του κτιρίου, στο οποίο εντυπωσιάζει η ομορφιά της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής της αρχής του περασμένου αιώνα. Τόσο οι χώροι της παραγωγής όσο και της διοίκησης έχουν συντηρηθεί στο πνεύμα που ήταν όταν πρωτοκατασκευάστηκαν.

Η πρώτη ύλη, δηλαδή τα φύλλα καπνού φτάνουν στο εργοστάσιο από τις φυτείες στο Μπεσούκι, στο Τζέμπερ και στην ανατολική Ιάβα και από αυτά προκύπτουν οι τρεις διαφορετικές γεύσεις για τις οποίες είναι γνωστό το εργοστάσιο Taru Martani: το nature (είναι φτιαγμένο μόνο με καπνό), το flavor (είναι καπνός με σος μέντας, αμαρέτο, βανίλιας, ρούμι ή φουντουκιού) και το mild (έχει πιο ελαφριά χαρμάνια καπνού).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ ξεσπάει – «Μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα»

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ φαίνεται να περνάει δύσκολες στιγμές. Τι συνέβη στον γιο της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ;

Έξαλλος ο Λιάγκας: «Η γυναίκα του χαροπαλεύει στη ΜΕΘ και ζητάει 1.000 ευρώ για να μας δώσει συνέντευξη»

«Όπως σας το λέω, η γυναίκα του χαροπαλεύει στη ΜΕΘ και αυτός ζήτησε από τη Γιώτα Κηπουρού και άλλους συναδέλφους 1000 ευρώ»

Κι όμως είναι 60 χρόνων! Αναστατώνει τα πλήθη γνωστή τραγουδίστρια της ελληνικής σόουμπιζ!

Η τραγουδίστρια προσέχει τη διατροφή της ενώ γυμνάζεται συστηματικά και ιδού τα αποτελέσματα!

Αγγελική Ηλιάδη για τον Μπάμπη Λαζαρίδη: «Με κακοποιούσε άσχημα – Φοβόμουν να μη μου πάρει το παιδί»

Η Αγγελική Ηλιάδη προχωρά σε μια βαθιά προσωπική αποκάλυψη,...

Νάρκη στον γάμο της Ελένης – Το τελεσίγραφο από την πεθερά της

Τι συνέβη και μαύρα σύννεφα γέμισαν το σπιτικό της Ελένης και του Ματέο στα βόρεια προάστια;

Ναταλία Λιονάκη: Πώς αντέδρασε όταν έμαθε για τα χρήματα που δικαιούται από το ΣΕΗ

Η πρώτη αντίδραση της Ναταλίας Λιονάκη για τα χρήματα...