Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η Μπρίτνεϊ πληρώνει ακριβά τον πατέρα της

Το φυσάει και δεν κρυώνει η Μπρίτνεϊ Σπίαρς μετά...

«Πότε μια γυναίκα πρέπει να φύγει» – Η Παρασκευή Φασούλη μιλά για...

Η ψυχίατρος-ψυχαναλύτρια και τακτικό μέλος της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας...

Πένυ Σκάρου: Ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου με τα χρώματα του...

Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ξιφασκία με τον Παναθηναϊκό ΑμεΑ η...

Ο κανίβαλος του Βέγκας

Κομμάτια ωμής σάρκας είχε στο στόμα του κανίβαλος που...

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Στοιχειωμένο κάστρο

Η ιστορία με τον απατημένο Γάλλο ευγενή που δολοφόνησε τη σύζυγό του και το φάντασμα της «Πράσινης Λαίδης» στο Château de Brissac

Η ιστορία με τον απατημένο Γάλλο ευγενή που δολοφόνησε τη σύζυγό του και το φάντασμα της «Πράσινης Λαίδης» στο Château de Brissac

Το Château de Brissac είναι ένα κάστρο που βρίσκεται στην κοινότητα Brissac, στην περιοχή Maine-et-Loire στη Γαλλία. Οπως καταγράφεται, το κάστρο χτίστηκε στη διάρκεια του 11ου αιώνα και έχει μια μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Από τον 
Απόστολο Αντωνάκη

Οπως πολλά κάστρα σε όλο τον κόσμο, το Château de Brissac φημολογείται ότι έχει τον δικό του κάτοικο-φάντασμα. Αποκαλείται «La Dame Verte» ή «Πράσινη Λαίδη» και λέγεται ότι είναι το φάντασμα μιας άπιστης συζύγου που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της τον 15ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, το Château de Brissac περιήλθε στην κατοχή του Ερρίκου της Ναβάρας (ο οποίος αργότερα βασίλεψε ως Ερρίκος Δ’ της Γαλλίας). Οταν ο Ερρίκος έγινε ο βασιλιάς της Γαλλίας, το Château δόθηκε στον Κάρολο ΙΙ του Cosse ως ανταμοιβή για την υποστήριξή του. Στον Κάρολο απονεμήθηκε επίσης ο τίτλος του δούκα του Brissac.

Κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών πολέμων, το Château de Brissac λέγεται ότι είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς να δίνει στον νεοδιορισθέντα δούκα τα αναγκαία κονδύλια ώστε να ανακατασκευαστεί.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, οι απόγονοι του Καρόλου έχασαν το Château και το κάστρο σε αυτή τη χαοτική περίοδο λεηλατήθηκε και υπέστη ζημιές. Στη συνέχεια, εγκαταλείφθηκε για τον επόμενο μισό αιώνα, ενώ κατά τα μέσα του 19ου αιώνα έπεσε πάλι στα χέρια του δούκα του Brissac και έγιναν εκτεταμένες ανακαινίσεις.

Περίπου 150 χρόνια αργότερα το Château εξακολουθεί να ανήκει στον δούκα του Brissac και είναι η κατοικία του 13ου δούκα αλλά και χώρος που μπορεί να επισκέπτεται το κοινό. Μία από τις πιο κακόφημες «κατοίκους» στη μακρόχρονη ιστορία του Château de Brissac είναι το φάντασμα «La Dame Verte» ή «Πράσινη Λαίδη». Η Charlotte de Brézé ήταν η νόθα κόρη του βασιλιά Καρόλου VII, ερωμένη του Agnes Sorel και ετεροθαλής αδερφή του βασιλιά Λουδοβίκου XI.

Ο γάμος τους

Το 1462 κανονίστηκε ο γάμος της με τον ευγενή Jacques de Brézé. Εχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο γάμος είχε πολιτικά κίνητρα και ότι δεν αγαπούσαν ο ένας τον άλλον. Οι δυο τους ήταν εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες. Για παράδειγμα, λέγεται ότι ο Jacques απολάμβανε με θέρμη τις υπαίθριες δραστηριότητες όπως το κυνήγι, ενώ η Charlotte ήταν περισσότερο προσηλωμένη σε έναν πιο εξελιγμένο τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τις φήμες, την 31η Μαΐου 1477 ο Jacques επέστρεψε από ένα ταξίδι κυνηγιού και, αφού δείπνησε με τη σύζυγό του, πήγε στο δωμάτιό του για να αναπαυθεί. Το ζευγάρι δεν κοιμούνταν στο ίδιο κρεβάτι και κατά τη διάρκεια της νύχτας ένας υπηρέτης ξύπνησε τον Jacques, για να του πει ότι η γυναίκα του είχε μια ερωτική συνάντηση με έναν άνδρα ονόματι Peirre de Lavergne.

Ο Jacques πήγε στο μέρος όπου ήταν το παράνομο ζευγάρι και συνέλαβε τους δύο επ’ αυτοφώρω! Σε μια έκρηξη οργής σκότωσε τη μοιχαλίδα και τον εραστή της. Ο δολοφόνος αναγκάστηκε να φύγει από το κάστρο λίγους μήνες μετά το έγκλημα. Ο λόγος; Δεν άντεχε την παρουσία των φαντασμάτων της συζύγου του και του εραστή της!

Οι στεναγμοί της πρώτες πρωινές ώρες

Σήμερα υποστηρίζεται ότι μόνο το φάντασμα της Charlotte παραμένει στο Château de Brissac, καθώς δεν έχουν αναφερθεί θεάσεις του Pierre (ο οποίος ίσως θα μπορούσε να μετακινηθεί σε κάποιο σημείο του χρόνου προς τον μεταφυσικό χώρο της μετά θάνατον ζωής). Οι δούκες του πύργου και των οικογενειών τους είχαν αναφέρει ότι είχαν συνηθίσει την παρουσία της «λαίδης», αν και ισχυρίστηκαν ότι οι επισκέπτες είχαν φοβηθεί από την παρουσία της.

Το πιο αγαπημένο «στέκι» της λέγεται ότι είναι η αίθουσα του παρεκκλησίου του πύργου, όπου μπορούν να δουν το πράσινο φόρεμά της, εξ ου και η ονομασία «Πράσινη Λαίδη». Επιπλέον, προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι το πρόσωπο του φαντάσματος έχει τρύπες στη θέση της μύτης και των ματιών. Ισως να είναι και μια αντανάκλαση του τι έγινε όταν δολοφονήθηκε. Λέγεται επίσης ότι στεναγμοί της μπορούν να ακουστούν σε όλο το Château μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες.


04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387 630x388

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Η Καγιά αντίπαλος της Καραμπέτη στα Βραβεία Ιρις

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Βίκυ Καγιά θα...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....