ΕΝΦΙΑ με «άρωμα» εκλογών

❱❱ Η κυβέρνηση, παρά τη δυσφορία των δανειστών, καθυστερεί τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιώνΤον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι είναι πολύ πιθανό να πληρώσουν και το 2018 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς οι νέες αντικειμενικές άξιες, που θα καθυστερήσουν να οριστικοποιηθούν, φαίνεται ότι δεν θα επηρεάσουν το φετινό χαράτσι!

Πρόκειται για ένα σχέδιο με έντονο «άρωμα» εκλογών, που αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά, μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε στην κυβέρνηση η «διαρροή» των εισηγήσεων για αυξήσεις ως 60% στις αντικειμενικές αξίες, ακόμα και στις πιο φτωχές συνοικίες!

Η διαρροή αυτή έχει προκαλέσει σοκ στους κόλπους της κυβέρνησης. Σε μια κίνηση εντυπώσεων, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχεδιάζει την επιβολή «κόφτη» στις αυξήσεις τιμών. Το πιθανότερο σενάριο είναι να καθορίσει στο 20% τη διαφορά μεταξύ προτεινόμενων αντικειμενικών αξιών από πλευράς εκτιμητών και αυτών που ισχύουν σήμερα!

Αν τελικά η κυβέρνηση πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από το προκαθορισμένο, είναι προφανές ότι δεν θα θέλει τα νοικοκυριά -και ιδιαίτερα αυτά σε λαϊκές και σε φτωχές περιοχές- να παραλάβουν στα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με αυξημένα ποσά κατά 20% ως 30%, σε σύγκριση με αυτά που πλήρωσαν έναν χρόνο πριν. Γι’ αυτό το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να πληρωθεί και φέτος ο ίδιος ΕΝΦΙΑ και να ισχύσουν αργότερα οι νέες αντικειμενικές άξιες, που δύσκολα θα οριστικοποιηθούν πριν από τον Ιούνιο.

Αλλαγές στους συντελεστές

Σε κάθε περίπτωση, αφού καθοριστούν οι νέες τιμές ζώνης, θα πρέπει η αρμόδια διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να κάνει τις προσομοιώσεις, ώστε, ανάλογα με τις νέες τιμές και τις αλλαγές στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ, να προκύπτει σε κάθε περίπτωση συνολικό ποσό είσπραξης για το τρέχον έτος 2,65 δισ. ευρώ και βεβαίωσης 3,2 δισ. ευρώ.

Αν δεν συμβεί αυτό, δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ (που συνήθως γίνεται μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου). 
Πάντως, όσο καθυστερεί η απόφαση καθορισμού των νέων τιμών ζώνης τόσο πάει πίσω η πιθανότητα ο νέος ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης.

Οι δανειστές έχουν ήδη εκδηλώσει τη δυσφορία τους για τις καθυστερήσεις στο θέμα καθορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών και τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων, καθώς και για τη διαδικασία επιλογής των γραμματέων στο Δημόσιο.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ