Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Υψηλοί τόνοι με Μπρέχτ και… αίμα

❱❱ Απάντηση Τσίπρα με ποίηση στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν ότι θα ρίξει τους Ελληνες στη θάλασσαΣτίχους τουρκικού λαϊκού τραγουδιού για τη Σμύρνη που στάζει δηλητήριο εναντίον των Ελλήνων απήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, ξεπερνώντας σε προκλητικότητα ακόμη και τους σκληροπυρηνικούς Γκρίζους Λύκους.

Κατά την ανακοίνωση των υποψηφίων του κόμματός του στην πόλη ο «σουλτάνος» έκανε λόγο για «μαύρες μέρες της κατοχής», υπονοώντας την παρουσία του Ελληνικού Στρατού στην Ιωνία το 1922, και εν συνεχεία το… τερμάτισε. «Ομορφη Σμύρνη, δεν φεύγει ο καπνός από πάνω σου. Την ημέρα στη φαντασία μου, το βράδυ στη σκέψη μου. Σκύψτε βουνά να περάσω στην πατρίδα μου. Διευκολύνετε τον στρατό μου να περάσει. Η αλεπού δεν μπορεί να μπει στο κρεβάτι του λιονταριού, κι αν μπει, δεν μπορεί να μαζέψει τα μπουμπούκια τριαντάφυλλων. Ο ποταπός Ελληνας δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τους σκοπούς του. Λένε μην περάσεις, θα περάσω στη Σμύρνη. Θα ρίξω τους Ελληνες στη θάλασσα» ήταν οι στίχοι που απήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πολεμικές κραυγές

Λίγες ώρες αργότερα ηχηρή απάντηση σε υψηλούς τόνους έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην προκλητική αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν. «Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας, όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας» τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Σαμοθράκη, όπου βρέθηκε για τα Θεοφάνια.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ για την ειρήνη απαντώντας στις πολεμικές κραυγές του Τούρκου προέδρου. «Είδα στα δελτία των ειδήσεων ότι ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν, απευθυνόμενος σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο. Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση.

Του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε το εξής: “Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται”» είπε ο κ. Τσίπρας και απηύθυνε μήνυμα στο εσωτερικό της Τουρκίας λέγοντας: «Εμείς και ως χώρα, συμβολίζοντας πάντοτε την προσπάθεια για την ειρήνη, τις μεγάλες αξίες της λευτεριάς και της πανανθρώπινης δικαιοσύνης, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, γι’ αυτό έχουμε τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεών μας, που είναι ετοιμοπόλεμες ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας, όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας».

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...