Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Ελπίδας και κρίσης γωνία!

❱❱ Η «Espresso» περπάτησε στη στολισμένη Αθήνα και κατέγραψε όσα συμβαίνουν γύρω από τις βιτρίνες με τα λαμπιόνιαΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ • Από τον Κώστα Στάμου

Η Αθήνα φορά τα γιορτινά της, καθώς μετράει αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και την υποδοχή του νέου έτους, και στους δρόμους του κέντρου της χιλιάδες επισκέπτες ζουν το παραμύθι του Αϊ-Βασίλη. Οι Αθηναίοι κατακλύζουν τους εμπορικούς δρόμους για να ψωνίσουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους και να απολαύσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, την ώρα που οι στολισμένες βιτρίνες και τα δέντρα με τα λαμπιόνια δίνουν μια νότα αισιοδοξίας στην Ελλάδα της κρίσης. 

Το χριστουγεννιάτικο σκηνικό συμπληρώνουν οι πλανόδιοι πωλητές και μουσικοί, που συντροφεύουν με τη μελωδία τους τις χριστουγεννιάτικες βόλτες των περαστικών. Η «Espresso» περπάτησε στη στολισμένη Αθήνα και κατέγραψε τις ιστορίες των ανθρώπων που περνούν την εορταστική περίοδο στα στενά του Συντάγματος και της Ερμού, περιμένοντας ένα καλύτερο αύριο το 2018, για τους ίδιους αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

4f4

Το πάρτι της Αθήνας ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο που έστησε και φέτος ο Δήμος Αθηναίων αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες οικογένειες και ερωτευμένα ζευγάρια, που ποζάρουν για μια αναμνηστική selfie με φόντο τον λαμπερό στολισμό. 

4f5

Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο μαγική από τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ακούγονται από τα ηχεία της πλατείας, ενώ δεκάδες μικροπωλητές ντύνουν τους «πρωταγωνιστές» με σκούφους του Αϊ-Βασίλη και γυαλιστερές μπάλες.

4f7

Στην Ερμού, τα λαμπάκια των δέντρων φωτίζουν τις βόλτες των καταναλωτών, οι οποίοι ανεβοκατεβαίνουν τον πλέον εμπορικό πεζόδρομο της πρωτεύουσας χαζεύοντας τις εορταστικές βιτρίνες. Στα γύρω στενά οι κυρίες, ντυμένες με τα καλά τους, απολαμβάνουν μια ζεστή σοκολάτα ή ένα τσάι, υπό τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες που παίζουν οι πλανόδιοι μουσικοί. Παραδοσιακή φιγούρα της χριστουγεννιάτικης Ερμού είναι ο κύριος Σπύρος, που κάνει και φέτος παρέα στους περαστικούς με τους ήχους της λατέρνας του, δίνοντας λίγο «χρώμα» από την παλιά Αθήνα. 

Μουσική για τους περαστικούς

«Και παραμονή και ανήμερα εγώ εδώ θα είμαι! Θα παίζω μουσική για όσους κάνουν ρεβεγιόν στους δρόμους» λέει στην «Espresso» ο κ. Σπύρος, ο οποίος θα περάσει τις γιορτές στην Ερμού για να βγάλει το μεροκάματο. Οπως τονίζει, για τον ίδιο και για τους συναδέλφους του οι χριστουγεννιάτικες ημέρες είναι ευκαιρία να κάνουν το κομπόδεμά τους όσο ο κόσμος ανοίγει πιο εύκολα την καρδιά του, αλλά και την… τσέπη του!

Οι πλανόδιοι πωλητές

Λίγα μέτρα παρακάτω, στην πλατεία της Καπνικαρέας, την ίδια ιστορία με τον κ. Σπύρο βιώνουν και οι πλανόδιοι πωλητές. Στήνουν κάθε βράδυ τους πάγκους με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και περιμένουν τους επισκέπτες της Ερμού για να πάρουν μια μικρή γεύση εορτών από τους πελάτες τους. 

4f6

«Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά θα κάνω εδώ. Εχω περάσει δύσκολα στην πατρίδα μου και μου αρκεί που θα πουλάω μπαλόνια στα παιδιά που κάνουν γιορτές στην Ερμού» εξομολογείται στην «Espresso» ο Χαμίτ, ο οποίος πουλά μπαλόνια στην Ερμού και θα μείνει για τέταρτη χρονιά πολύ μακριά από την πατρίδα του το Αφγανιστάν και τους δικούς τους ανθρώπους.

4f8

Στην Καπνικαρέα βρήκαμε τους καστανάδες και τους σαλεπιτζήδες που έχουν αναλάβει το χριστουγεννιάτικο «τραπέζι» των επισκεπτών του κέντρου. Οπως μας είπαν, στα χρόνια των Μνημονίων οι Αθηναίοι έχουν έρθει πιο κοντά και τα Χριστούγεννα του 2017 είναι τα πιο χαρούμενα από την έναρξη της κρίσης. Κατά τη διάρκεια της βόλτας στη χριστουγεννιάτικη πόλη συναντήσαμε και μια δημοσιογράφο η οποία έκανε γκάλοπ στους περαστικούς, φορώντας ένα σκουφί του Αϊ-Βασίλη. Οι περισσότεροι απέφευγαν να της απαντήσουν με ένα χαμόγελο. Το χαμόγελο που δημιουργεί, έστω και για ελάχιστες ημέρες, το χριστουγεννιάτικο «παραμύθι» της Αθήνας…

ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

4f3 0

Τηρώντας την παράδοση, το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Συντάγματος προκαλεί και φέτος διχογνωμία γύρω από την αισθητική του. 

Η σιδερένια κατασκευή με τις λευκές μπάλες και τον εντυπωσιακό φωτισμό ομορφαίνει την πόλη το βράδυ. Ωστόσο, αρκετοί λένε πως με το φως της ημέρας δείχνει αρκετά κακόγουστο! 

«Το βράδυ είναι κούκλα. Το πρωί μοιάζει με σκαλωσιά» επισημαίνει στην «Espresso» ένα ζευγάρι που περνά τα χριστουγεννιάτικα απογεύματά του στη στολισμένη πλατεία Συντάγματος. 

Οι περισσότεροι, πάντως, δείχνουν να το διασκεδάζουν και θυμούνται το περσινό φιάσκο με τη ρόδα ή την πυρπόληση του δέντρου, πριν από μερικά χρόνια. Αλλωστε, αποτελεί πλέον «έθιμο» ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του Συντάγματος να διχάζει τους Αθηναίους!

offer

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...