Ο κρυμμένος «θησαυρός» της Παναγίας Σουμελά!

❱❱ Οι επικεφαλής των εργασιών παρουσίασαν τα σπουδαία ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στον κρυφό ναό της μονήςΡίγη συγκίνησης και δέος προκαλούν σε χιλιάδες πιστούς της χριστιανοσύνης τα μυστικά αιώνων που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα.

Πρώτη φορά οι Τούρκοι επικεφαλής των εργασιών παρουσίασαν τα σπουδαία ευρήματα που κρύβονταν στο ορθόδοξο μοναστήρι, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, μεταξύ των οποίων ο μυστικός ναός που ανακαλύφθηκε στο βόρειο μέρος της μονής.

panagia soumela 1

Κατά τη διάρκεια των έργων συντήρησης και αποκατάστασης του ιστορικού μοναστηριού τα συνεργεία έφτασαν στην άκρη ενός κρυφού περάσματος, ενός μυστικού μονοπατιού που φέρεται ότι χρησιμοποιούσαν καλόγεροι και πιστοί σε περιόδους διωγμών. Το καλά κρυμμένο τούνελ οδήγησε σε ακόμη μία μοναδική ανακάλυψη, έναν ναΐσκο πλημμυρισμένο από μοναδικές αγιογραφίες που εντυπωσιάζουν με τη λεπτομέρειά τους! Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η κατασκευή του κρυφού αυτού ναού, καθώς και των περίτεχνων τοιχογραφιών, δεν παύει να αποτελεί ένα σπουδαίο εύρημα για την 1.600 ετών ιστορία της ελληνορθόδοξης μονής. Μάλιστα, οι αγιογραφίες που καλύπτουν το ιερό αναπαριστούν εικόνες από τον Παράδεισο και την Κόλαση, τον Θάνατο και τη Ζωή.

Το μυστικό παρεκκλήσι

Αν και σε αρκετά σημεία του έχει διαβρωθεί στο πέρασμα του χρόνου, το μυστικό παρεκκλήσι που ανακάλυψαν εντελώς αναπάντεχα τα συνεργεία συντήρησης αναμένεται να αποκατασταθεί προκειμένου να είναι επισκέψιμο.

Μάλιστα, με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, οι επισκευές θα διαρκέσουν έως το καλοκαίρι του 2018, οπότε αναμένεται να ανοίξει τις πύλες και τα μυστικά του στους πιστούς που θα θελήσουν να το επισκεφθούν και να προσευχηθούν.

panagia soumela 1

Οι εργασίες αναστήλωσης της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, η οποία βρίσκεται σε βραχώδες και απόκρημνο σημείο κοντά στην Τραπεζούντα, ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια. Βασικό μέλημα των επικεφαλής των εργασιών ήταν η στήριξη για την αποτροπή πτώσης υλικών πάνω στο μοναστήρι. Η πρώτη φάση της αποκατάστασης ολοκληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου του 2017. Εως τον Αύγουστο του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση των εργασιών, ώστε το ιστορικό μοναστήρι να αποκτήσει και πάλι ζωή.

Τον Ιούνιο του 2010, πρώτη φορά ύστερα από 88 χρόνια, το τουρκικό κράτος είχε δώσει άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελεστεί στην ιστορική μονή στις 15 Αυγούστου η λειτουργία για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ