Χαρτί και μολύβι για 35% οικονομία

❱❱ Τεχνική που βασίζεται σε ένα ιαπωνικό έντυπο με λογιστικά φύλλα και βοηθά να σωθεί το μπάτζετ του μήναΤην υπόσχεση που δίνουν πολλοί στον εαυτό τους να κάνουν οικονομία το νέο έτος φιλοδοξεί να υλοποιήσει τεχνική εξοικονόμησης χρήματος που έρχεται από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Το μόνο που χρειάζεται για να μειώσει κανείς τα έξοδα ακόμη και κατά 35%, σύμφωνα με εγχειρίδιο, είναι… χαρτί και μολύβι.

Πρόκειται για την τεχνική Kakeibo, που βασίζεται σε ένα παραδοσιακό ιαπωνικό έντυπο με λογιστικά φύλλα, χώρο για σημειώσεις και μηνύματα που παρακινούν τον χρήστη να πετύχει τους οικονομικούς στόχους που θέτει. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κανείς, όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο «Kakeibo: The Japanese Art of Saving Money», που είναι εμπνευσμένο από το φυλλάδιο που δημιούργησε το 1904 η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος της Ιαπωνίας Μοτόκο Χάνι, είναι να απαντήσει σε τέσσερις ερωτήσεις: «Πόσα χρήματα έχεις;», «πόσα θα ήθελες να αποταμιεύσεις;», «πόσα ξοδεύεις;» και «πώς μπορεί να το βελτιώσεις;». Στη συνέχεια, στις αρχές κάθε μήνα καλείται να δημιουργήσει το οικονομικό πλάνο τεσσάρων εβδομάδων, χωρίζοντας τα έξοδα σε τέσσερις κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει τα έξοδα για επιβίωση, όπως για το φαγητό, για τα μέσα μεταφοράς και τα ιατρικά έξοδα. Η δεύτερη αποτελείται από τα προαιρετικά έξοδα, όπως τα ψώνια, τα γεύματα σε εστιατόρια και οι παραγγελίες φαγητού από delivery. Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται τα έξοδα για τον πολιτισμό, όπως για την αγορά βιβλίων, μουσικών CD και εισιτηρίων κινηματογράφου ή θεάτρου, και, τέλος, στην τέταρτη τα «έξτρα έξοδα», όπως για δώρα ή επισκευές.

Ο ενδιαφερόμενος καταγράφει τα παραπάνω έξοδα βγάζοντας στο τέλος του μήνα το συνολικό ποσό που ξόδεψε σε κάθε κατηγορία. Αυτό θα τον βοηθήσει να διαπιστώσει πόσο κοντά στον στόχο του βρέθηκε, αλλά και ποια έξοδα μπορεί να περιορίσει για να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Εστία Επενδυτική: Ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν τα Μ.Μ.Ε. της «λίστας Πέτσα»

Kαταθέσαμε σήμερα ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν  τα Μ.Μ.Ε., ...

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ

Εύκολες, γρήγορες και ανέπαφες συναλλαγές μέχρι αργά το βράδυ Δύο ημέρες πριν...

Η καλλονή Στέλλα Καπεζάνου έγινε «πριγκίπισσα των γκαλερί»

Από τα πιο γνωστά και πετυχημένα μοντέλα της δεκαετίας του '90,...

Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι το «κλειδί» για τη διαχείριση των νέων συνθηκών

Η επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά, αποτελεί βασικό πυλώνα...

Via Miniatura: Το νέο ιταλικό καφέ στο Βύρωνα!

Ο Βύρωνας έχει εξελιχθεί τα τελευταία 2 χρόνια σε πόλο έλξης...